Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Συνάντηση Πούτιν-Μητσοτάκη: «Reset στα ελληνορωσικά – Εξισορροπιστής ισχύος έναντι Τουρκίας η Ρωσία»

© Φωτογραφία : DIMITRIS PAPAMITSOS/Γ.Τ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ)Συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στο Σότσι
Συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στο Σότσι - Sputnik Ελλάδα, 1920, 09.12.2021
Βρείτε μας
Από το 2018 με την απέλαση των Ρώσων διπλωματών, η σχέση Ρωσίας και Ελλάδας όπως λέει ο γεωπολιτικός αναλυτής, Γιώργος Φίλης, ήταν επί της ουσίας πολύ κακή. Η συνάντηση όμως των Πούτιν-Μητσοτάκη ήταν, όπως εκτιμά, ένα «damage control», αλλά κι ένα «reset» των ελληνορωσικών σχέσεων.
Από το… πάγωμα των σχέσεων Ρωσίας και Ελλάδας με την απέλαση των Ρώσων διπλωματών το 2018, ο γεωπολιτικός αναλυτής, Γιώργος Φίλης, εκτιμά ότι η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Ρωσία και η συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, συνιστά ένα «reset», δηλαδή επαναφορά.
«Αρχικώς μπορούμε να πούμε ότι δεν φαίνεται από τα συμφραζόμενα να έχουμε μια μεγάλη κίνηση ή συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Ρωσίας. Αυτό όμως που, επίσης, πρέπει να πούμε είναι ότι νομίζω ότι κάνουμε ένα "damage control" κι ένα "reset" –αν μπορώ να το πω έτσι– των ελληνορωσικών σχέσεων μετά την επί της ουσίας πολύ κακή σχέση που είχε δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια με τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών το 2018» τόνισε στο Sputnik ο κ. Φίλης.
Θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό ότι «επεκτείνεται το Έτος ελληνορωσικών σχέσεων για το πρώτο εξάμηνο του 2022» καθώς με αυτό τον τρόπο καταδεικνύεται «η ιστορική, πολιτική και πολιτισμική συγγένεια και η συμφωνία των δύο εθνών».
Τόσο η Ρωσία όσο και η Ελλάδα, συνεχίζει ο κ. Φίλης, αντιλαμβάνονται πως το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε., δεν μπορεί να είναι τροχοπέδη στην ανάπτυξη των δικών τους σχέσεων.
«Αντιλαμβάνονται ότι μέσα σε αυτή την αρνητική συγκυρία που έχει να κάνει με την εκτράχυνση των σχέσεων της Μόσχας με το ΝΑΤΟ κυρίως, την Ε.Ε. κατά δεύτερον, και την εκκολαπτόμενη ή υποβόσκουσα ή κλιμακούμενη όπως θέλει ας την πει κανείς κρίση στην Ουκρανία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Πούτιν που είναι της ρεαλιστικής σχολής ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει ζήτημα να αισθάνεται εχθρικά την Ελλάδα έναντι της Ρωσίας παρά το γεγονός ότι είμαστε στο ΝΑΤΟ κι αυτό έχει να κάνει με τη λογική που λέει ότι η Ρωσία επ’ ουδενί δεν εμπιστεύεται την Τουρκία» ανέφερε.
Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη - Βλαντίμιρ Πούτιν στο Σότσι - Sputnik Ελλάδα, 1920, 08.12.2021
Ελλάδα
Διεθνολόγος «ακτινογραφεί» τη συνάντηση Πούτιν-Μητσοτάκη: «Η Ρωσία βαλβίδα εγγύησης για το Κυπριακό»

«Τακτική κι όχι στρατηγική η ρωτοτουρκική συμμαχία»

Ο κ. Φίλης θεωρεί ότι οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας είναι μια τακτική και όχι στρατηγικού τύπου συμμαχία κι ότι σε περίπτωση σύγκρουσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η Ρωσία αντιλαμβάνεται ότι θα πρέπει να στηρίξει την Ελλάδα. Κι αυτό, όπως επισημαίνει, θα γίνει επειδή η Ρωσία δεν θέλει η Τουρκία να ελέγχει το μισό Αιγαίο.
«Έχουμε πει και στο παρελθόν ότι οι ρωσοτουρκικές σχέσεις δεν είναι τίποτα άλλο παρά μία τακτική συμμαχία υπό την έννοια ότι η Ρωσία αποδέχτηκε να συμμαχήσει με κάποιον ο οποίος συνειδητά τής κάνει πολεμικές ενέργειες στη Σύρια και όχι μόνο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μία τακτικού τύπου συμμαχία της Ρωσίας με την Τουρκία μπορεί να γίνει μια πραγματικά στρατηγικού τύπου συμμαχία, γιατί δεν την εμπιστεύονται και γνωρίζουν ότι οι Τούρκοι είναι δυνητικά η πραγματική απειλή για τους Ρώσους. Άρα λοιπόν η Ρωσία κρατάει την ισορροπία με την Ελλάδα, αντιλαμβάνεται ότι επί της ουσίας σε περίπτωση ελληνοτουρκικής σύγκρουσης το μέρος που θα πρέπει να υποστηρίξει θα είναι η Ελλάδα. Ο λόγος είναι πολύ απλός. Η Ρωσία δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση η Τουρκία να ελέγχει και τη μισή Μαύρη Θάλασσα και ολόκληρα τα Στενά και το μισό Αιγαίο. Αυτό λοιπόν θα σημαίνει για τη Ρωσία μία τεράστια γεωπολιτική καταστροφή» επισήμανε.
Η συνέντευξη Τύπου Μητσοτάκη - Πούτιν στο Σότσι - Sputnik Ελλάδα, 1920, 08.12.2021
Κόσμος
Η αποτίμηση της συνάντησης Πούτιν-Μητσοτάκη: «Διάθεση εξομάλυνσης των σχέσεων - "Αγκάθι" οι ΗΠΑ»
Θεωρεί ότι η Ρωσία «ακολουθεί μια ισορροπημένη στρατηγική κάτι το οποίο θα προσπαθήσει να κάνει και η Αθήνα. Κι αυτή τη στιγμή καλώς κάνει. Το έδειξαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα και οι κινήσεις επαναπροσέγγισης της Ρωσίας από τον κ. Δένδια» .
«Αλλά και η Ρωσία μέσα σε ένα ρεαλιστικό πλαίσιο αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να έχει "όλα τα αβγά στο τουρκικό καλάθι". Άρα, είμαστε σε αυτή την προσπάθεια δημιουργίας μιας νέας ισορροπίας μεταξύ της Μόσχας και των Αθηνών. Σημαντικό ρόλο προφανώς παίζει η Τουρκία και για εμάς τους Έλληνες, η Ρωσία είναι εξισορροπιστής ισχύος απέναντι στην Τουρκία. Άρα θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τους Ρώσους, έχουμε συμφέροντα να μην έχουμε αντιπαλότητα με τη Ρωσία και οι Ρώσοι έχουν κάθε συμφέρον να μη διαρρήξουν τις σχέσεις τους με την Ελλάδα και την Κύπρο, οι οποίες μπορούν και την έχουν βοηθήσει πολλάκις μέσα στην Ε.Ε. κυρίως και στο ΝΑΤΟ και σίγουρα δεν θα ήθελαν να δουν επ' ουδενί μια Τουρκία να ελέγχει την ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο» κατέληξε ο κ. Φίλης.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала