Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Κοινωνικό μέρισμα: Αντίστροφη μέτρηση για την πληρωμή – Ποιοι θα λάβουν τα 250 ευρώ

© Φωτογραφία : CC0Χαρτονομίσματα
Χαρτονομίσματα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 10.12.2021
Έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 250 ευρώ θα καταβληθεί εντός του Δεκεμβρίου σε χαμηλοσυνταξιούχους, σε ΑμεΑ και σε ανασφάλιστους υπερήλικες. Πότε προβλέπεται η καταβολή και ποιοι το δικαιούνται.
Την 1η Δεκεμβρίου κατατέθηκε και ψηφίστηκε στη Βουλή η τροπολογία για το κοινωνικό μέρισμα ύψους 250 ευρώ, που θα λάβουν χαμηλοσυνταξιούχοι, ΑμεΑ και ανασφάλιστοι υπερήλικες.
Στην έκτακτη οικονομική ενίσχυση που αποφάσισε η κυβέρνηση θα υπάρχει προσαύξηση κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος του φορολογούμενου, σύμφωνα με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020.
Ακόμη, εντός του τρέχοντος μήνα θα καταβληθεί μπόνους της τάξης 50% του βασικού μισθού (περίπου 900 ευρώ) στους υγειονομικούς πρώτης γραμμής. Επιπλέον θα γίνει και διπλή καταβολή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Ποιοι παίρνουν κοινωνικό μέρισμα

Το κοινωνικό μέρισμα θα καταβληθεί σε πολίτες που κατά Νοέμβριο του 2021 λάμβαναν:
Οριστική ή προσωρινή κύρια σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης, λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου,
προσυνταξιοδοτική παροχή,
αναπηρικά επιδόματα που καταβάλλονται από τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ),
συνταξιοδοτικές παροχές της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 4387/2016 (ανάπηροι πολέμου, καλλιτέχνες, κ.λπ.).
Η έκτακτη οικονομική θα χορηγηθεί εφόσον συντρέχουν σωρευτικά ορισμένες προϋποθέσεις. Ανάμεσα σε αυτές είναι το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα να μην υπερβαίνει τις 7.200 ευρώ για το φορολογικό έτος 2021 και αντίστοιχα το οικογενειακό τις 14.400 ευρώ.
Ευρώ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 29.11.2021
Ελλάδα
Κοινωνικό μέρισμα: Ποιοι θα το πάρουν – Πώς θα γίνει ο υπολογισμός
Επίσης, συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού κατά το φορολογικό έτος 2020 να μην υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ και οι δικαιούχοι να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που έχουν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2020.
Σημειώνεται ότι το μπόνους 50% του βασικού μισθού στους υγειονομικούς αφορά στους εργαζομένους της λεγόμενης «πρώτης γραμμής», δηλαδή όσους έχουν επαφή με ασθενείς και κοινό κατά το τέταρτο κύμα της πανδημίας μετά τον Σεπτέμβριο.

Πότε μπαίνει το κοινωνικό μέρισμα

Πριν το τέλος του έτους θα καταβληθεί στους δικαιούχους η έκτακτη οικονομική ενίσχυση με τη μορφή κοινωνικού μερίσματος που αποφάσισε η κυβέρνηση.
Πιο αναλυτικά, το αφορολόγητο, ακατάσχετο και μη συμψηφιζόμενο με τυχόν χρέη του συνταξιούχου ποσό, θα καταβληθεί στους δικαιούχους μέσα στον Δεκέμβρη και συγκεκριμένα γύρω στις 13 Δεκεμβρίου, ημερομηνία στην οποία αναμένεται να δοθεί και το μπόνους στους υγειονομικούς.
Κατά την τακτική καταβολή της μηνιαίας προνοιακής παροχής του Δεκεμβρίου 2021 θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή για τα ΑμεΑ. Αντίστοιχα, κατά την τακτική καταβολή της σύνταξης και του επιδόματος Δεκεμβρίου θα χορηγηθεί το επιπλέον ποσό στη μηνιαία σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων και το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερήλικων.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала