Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

«Θα προσβάλουμε την απόφαση», λέει η αρραβωνιαστικιά του Ασάνζ που κινδυνεύει με έκδοση στις ΗΠΑ

© AFP 2022 / Lluis GeneΔιαδηλωτής κρατά πόστερ «Ελευθερώστε τον Ασάνζ - Όχι έκδοση στις ΗΠΑ, Βαρκελώνη 24 Φλεβάρη 2020
Διαδηλωτής κρατά πόστερ «Ελευθερώστε τον Ασάνζ - Όχι έκδοση στις ΗΠΑ, Βαρκελώνη 24 Φλεβάρη 2020 - Sputnik Ελλάδα, 1920, 10.12.2021
Άμεση ήταν η απάντηση της πλευράς Ασάνζ, μετά την απόφαση βρετανικού δικαστηρίου που ανοίγει τον δρόμο για έκδοση του ιδρυτή των WikiLeaks στις ΗΠΑ.
«Θα προσβάλουμε αυτή την απόφαση αμέσως μόλις αυτό είναι δυνατό» δήλωσε η αρραβωνιαστικιά του Τζούλιαν Ασάνζ, Στέλλα Μόρις, μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των Ηνωμένου Βασιλείου που ανοίγει τον δρόμο για την έκδοση του ιδρυτή των WikiLeaks στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το Ανώτατο Δικαστήριο απεφάνθη υπέρ της προσφυγής που κατέθεσε η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναφορικά με την άρνηση έκδοσης του Τζούλιαν Ασάνζ στη χώρα.
Πράγματι, τον Ιανουάριο Βρετανός δικαστής είχε αποφανθεί πως ο Ασάνζ δεν έπρεπε να εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, επικαλούμενος φόβους πως εκείνος θα μπορούσε να δώσει τέλος στη ζωή του μέσα στη φυλακή.
Σε περίπτωση που ο Τζούλιαν Ασάνζ καταδικαστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα έρθει αντιμέτωπος με ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Η απόφαση του δικαστηρίου

Η εν λόγω απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου συνιστά σοβαρό πλήγμα για τον Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος αγωνίζεται εδώ και δέκα χρόνια ενάντια στη Βρετανία που προσπαθεί να τον απομακρύνει.
Σύμφωνα με τον Bloomberg, το βρετανικό δικαστήριο πείστηκε από τις διαβεβαιώσεις της αμερικανικής πλευράς πως ο Ασάνζ δεν θα κλειστεί στην απομόνωση, ούτε θα φυλακιστεί στο κατάστημα κράτησης υψίστης ασφαλείας του Κολοράντο, σε περίπτωση που καταδικαστεί και φυλακιστεί στις ΗΠΑ. Υποστήριξαν, ακόμα, πως αν καταδικαστεί θα μπορούσε να εκτίσει την ποινή του στην Αυστραλία.
Μετά τις διαβεβαιώσεις αυτές, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισε πως ο Ασάνζ μπορεί να εκδοθεί στις ΗΠΑ.

Αντιδρούν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα

Καθώς ο δρόμος είναι πλέον ανοικτός για την έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα καταδίκασαν την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου στη Βρετανία.
Μέσα από το λογαριασμό του στο Twitter, ο επικεφαλής της οργάνωσης, Κριστόφ Ντελουάρ, δήλωσε: «Καταδικάζουμε τη σημερινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου να επιτρέψει την έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ, η οποία θα αποδειχθεί ιστορική για όλους τους λάθος λόγους. Πιστεύουμε πλήρως ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ έχει στοχοποιηθεί για τις συνεισφορές του στη δημοσιογραφία».
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала