Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Εκπρόσωπος Κρεμλίνου: «Ιστορική η συνάντηση Πούτιν-Μητσοτάκη - Σεβασμός και ελπίδα στο πρόσωπό του»

© ΦωτογραφίαSpecial Report
Special Report - Sputnik Ελλάδα, 1920, 11.12.2021
Βρείτε μας
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου μίλησε στη Μαρία Σαράφογλου στην εκπομπή «Special Report», κάνοντας μνεία στον Έλληνα Πρωθυπουργό λέγοντας πως βλέπει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως φίλο και όπως και κάθε Έλληνα πρωθυπουργό που «επιθυμεί και στοχεύει στη βελτίωση των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Οι σχέσεις της Ρωσίας με την Αθήνα μπορεί να μην είναι στον πάγο αλλά περνά από πολλές διακυμάνσεις η προοπτική τους και ίσα που επιτρέπει συγκρατημένη αισιοδοξία σχολίασε στην αρχή η Μαρία Σαράφογλου προλογίζοντας τη συνέντευξη με τον Πεσκόφ. Ενώ συνέχισε λέγοντας πως η αναβολή της πρώτης συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πούτιν εξαιτίας της πανδημίας φαίνεται πως έδωσε και στις δύο πλευρές χρόνο.
Στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών έγινε εμφανές ότι και οι δύο πλευρές έχουν θετική διάθεση και επιδιώκουν διεύρυνση της συνεργασίας τους.
Με αυτό στη φαρέτρα της και πολλά άλλα ερωτήματα η Μαρία Σαράφγλου συνάντησε τον Ντιμίτρι Πεσκόφ όπου παραχώρησε την πρώτη του συνέντευξη σε ελληνικό μέσο.
Αρχικά ο Πεσκόφ αναφέρθηκε στον Πούτιν λέγοντας:«O Πούτιν είναι ένας πολύ δυνατός άνδρας. Έχει ιδιαίτερες γνώσεις όταν μιλάει για ένα θέμα. Γνωρίζει το θέμα από το Α έως το Ω. Γι΄ αυτό και είναι δύσκολο να διαφωνήσει κανείς μαζί του κάποιες φορές. Επίσης, είναι αποφασιστικός και κρατά απολύτως το λόγο του. Οπότε, όταν συμφωνήσει κάτι με κάποιον έταιρο θα το κάνει 100%. Ακόμη και αν βρει εμπόδια θα βρει τον τρόπο να τα ξεπεράσει. Εκτιμά την ίδια αφοσιωμένη στάση σε όλες τις συμφωνίες που κάνει».
Όσον αφορά το πώς βλέπει ο Πούτιν και ο ίδιος ο Πεσκόφ τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο ίδιος απάντησε. «Με μεγάλο σεβασμό και με μεγάλη ελπίδα». Και πρόσθεσε: «Κάθε φορά θέλουμε να πιστεύουμε ότι κάθε Έλληνας Πρωθυπουργός είναι φίλος μας και ότι επιθυμεί τη βελτίωση των διμερών σχέσεων.

Υπάρχουν ιστορικοί δεσμοί

Επισήμανε ότι ιστορικά υπάρχει μια ιδιαίτερη σχέση μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας, στα επίπεδα τα πνευματικά και της ορθοδοξίας.
Ο Ντμίτρι Πεσκόφ αξιολόγησε τις ελληνορωσικές σχέσεις με 6 σε μια κλίμακα με μέγιστο το 10, στο πλαίσιο της ερώτησης που έθεσε η Μαρία Σαράφογλου ενώ στην ίδια κλίμακα κατατάσσει τις ρωσοτουρκικές σχέσεις με 7, εξηγώντας όμως πως υπάρχει η δυνατότητα να καλυφθεί η το «χάσμα» και να διευρυνθεί το πεδίο συνεργασίας μεταξύ των δύο εταίρων.
Αναφορικά με την χώρα μας εξήγησε πως «πρώτα πρέπει να σκεφτούμε το διμερές εμπόριο και την οικονομική συνεργασία, επειδή είναι η καλύτερη ασφάλεια. Θα μας εξασφαλίσει από την δίνη της πολιτικής σκηνής. Ορισμένες φορές αντιμετωπίζουμε το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε. και έχουμε πολύ σοβαρά προβλήματα με αυτούς τους οργανισμούς».

Οι σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία

«Προσπαθούμε και είμαστε έτοιμοι για μια περεταίρω ανάπτυξη της σχέσης με την Ελλάδα, όταν αυτή είναι έτοιμη να το κάνει. Ξέρετε, ο παλιός σας φίλος, η Τουρκία, παρότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ, έχει πολύ ανεπτυγμένες σχέσεις (π.χ. στρατιωτικά και σε τεχνικό επίπεδο) με τη χώρα μας. Σχεδιάζουμε διμερή έργα μαζί τους, επειδή είναι τόσο κυρίαρχοι ώστε να παίρνουν αποφάσεις, παρά την συμμέτοχή τους στο ΝΑΤΟ, επειδή αυτές εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους» δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ. Σε ό,τι αφορά το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400 στην Τουρκία και την απειλή των αμερικανικών κυρώσεων, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ανέφερε: «Γνωρίζουμε όλοι ότι η Αμερική επιθυμεί να παίζει το παιχνίδι των κυρώσεων, παρότι ποτέ δεν καταφέρνουν τους στόχους τους και δεν κατάφεραν ποτέ να αλλάξουν τη γνώμη καμίας χώρας. Η δική μας πολιτική βούληση είναι να είμαστε ανοιχτοί στις συνεργασίες με διάφορες χώρες, ιδιαίτερα με τους εταίρους μας. Μια τέτοια συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας δεν θα πρέπει να αποτελεί απειλή για μια χώρα, ιδίως για την Ελλάδα. Το σύστημα (S-400) δεν είναι επιθετικό, αλλά είναι αμυντικό100%».

Η Ρωσία είναι έτοιμη να παραδώσει στην Τουρκία και δεύτερη πατρίδα S-400

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ προανήγγειλε μέσω της συνέντευξης πως η Ρωσία είναι έτοιμη να παραδώσει στην Τουρκία και δεύτερη πατρίδα S-400. «Έχουμε συγκεκριμένες συμφωνίες με τους Τούρκους εταίρους μας και το ελπίζουμε, απατώντας σε σχετική ερώτηση.
Όπως σχολίασε η Μαρία Σαράφογλου η Άγκυρα και Μόσχα παραμένουν ένα παράξενο ζευγάρι και όπως φαίνεται βάζουν στην άκρη τις ιστορικές διαφορές τους χάριν της ιδιότυπης συμφωνίας τους.
Τέλος το ζήτημα της Ουκρανίας και της διαχείριση της κρίσης που επικρατεί στην περιοχή, αποτέλεσε ακόμη ένα ζήτημα της συνέντευξης που παραχώρησε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Χρειάζεται ψυχραιμία και λογική από Ελλάδα και Τουρκία»

Σε ερώτημα για το αν η Ελλάδα μπορεί να περιμένει την υποστήριξη της Ρωσίας σε μία περίπτωση πολέμου με την Τουρκία, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου τόνισε ότι η Ρωσία ζητά και από τις δύο πλευρές «ψυχραιμία και λογική» κατά την επίλυση του προβλήματος.
«Αυτό που θέλουμε είναι να στηρίξουμε τη λύση. Και θα θέλαμε και οι δύο πλευρές να πορευτούν λαμβάνοντας υπόψη την πραγματικότητα. Η κάθε λύση είναι αμφίδρομη και χρειάζεται αμοιβαία θέληση για να φτάσεις σε αυτήν» ανέφερε χαρακτηρισικά και πρόσθεσε:
«Η Τουρκία επιμένει ότι η συνθήκη για το δίκαιο της θάλασσας και οι απαιτήσεις της Ελλάδας να κατοχυρώσει ένα διεθνώς αποδεκτό εύρος υφαλοκρηπίδας των κατοικημένων νησιών του Αιγαίου και συγκεκριμένο εύρος ΑΟΖ, θα πλήξει καθοριστικά τα εθνικά τους συμφέροντα και θα τους στερήσει το δικαίωμά τους να εκμεταλλευτούν τους φυσικούς πόρους της περιοχής. Οπότε εμείς ζητούμε και από τις δύο πλευρές ψυχραιμία και λογική κατά την επίλυση του προβλήματος

Αμυντική συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ

Σχετικά με την ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας – ΗΠΑ, ο Ντμίτρι Πεσκόφ στάθηκε στις νέες εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ, το οποίο κατονομάζει την Ρωσία ως εχθρό.
«Το πρόβλημα είναι πολύ απλό. Συγκεντρώνονται όλο και περισσότεροι στρατιώτες του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στο έδαφός σας. Μεταφέρονται εκατοντάδες, χιλιάδες μονάδες στρατιωτικού εξοπλισμού μέσω της Αλεξανδρούπολης και ούτω καθεξής.
Ανοίγετε νέες εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ και την ίδια στιγμή το ΝΑΤΟ μας κατονομάζει ως εχθρό και το ΝΑΤΟ προετοιμάζει τον βασικό σκοπό της συμμαχίας που δεν είναι άλλος από το να αναχαιτίσει την Ρωσία. Αυτό μας ανησυχεί, πρέπει να μας καταλάβετε».

Τουρκικά drones στην Ουκρανία

Για την παρουσία τουρκικών drones στην Ουκρανία, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε πως η Μόσχα έχει ασκήσει κριτική στην Άγκυρα.
«Βλέπουμε πολεμικά αεροπλάνα των ΗΠΑ να προσγειώνονται στην Ουκρανία και αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό να πλησιάζει τα σύνορά μας και τουρκικά drones. Κάνουν επιθέσεις σε προβληματικές περιοχές μέσα στην Ουκρανία. Αυτό δεν είναι εντάξει για εμάς. Έχουμε ασκήσει κριτική στην Τουρκία για αυτό».
Μάλιστα πρόσθεσε πως αν ξεκινήσουν κανά επιθέσεις «κατά των δικών τους ανθρώπων, θα είναι ακόμα μία καταστροφή για την Ευρώπη».
«Πιστεύουμε πως είναι πρόβλημα επειδή ωθεί το Κίεβο, την ουκρανική κυβέρνηση, να διαλέξει μία λύση ισχύς για το εσωτερικό τους ζήτημα στα νοτιοανατολικά και αν ξεκινήσουν ξανά επιθέσεις κατά των δικών τους ανθρώπων, θα είναι ακόμα μία καταστροφή για την Ευρώπη».

Φυσικό αέριο προς την Ελλάδα και οι τιμές του

Σχετικά με το ποσοστό των αναγκών της Ελλάδας για φυσικό αέριο, ο Ντμίτρι Πεσκόφ τόνισε ότι η Ρωσία καλύπτει κάτι παραπάνω από 40% και πως είναι συνεπής σε όλες τις δεσμεύσεις της προς τους Έλληνες αγοραστές «και αυτό θα συνεχίσει να κάνει».
«Μάλιστα έχουμε αυξήσει τις αποστολές μας στο πλαίσιο των ενεργών μακροπρόθεσμων συμφωνιών», αναφέρει ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου που προσθέτει πως οι Αμερικάνοι προμηθευτές «έχουν μειώσει τα φορτία τους προς την Ελλάδα κατά 43% επειδή άρχισαν να στέλνουν αέριο στην Άπω Ανατολή και στη νοτιοανατολική περιοχή λόγω του ότι το φυσικό αέριο είναι λίγο πιο ακριβό εκεί».
Έκανε επίσης λόγο για μία αμοιβαία αλληλεξάρτηση (μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας), η οποία παρέχει σταθερότητα και προβλεψιμότητα.
«Αυτό προσπαθούμε να εξηγήσουμε στους Ευρωπαίους αλλά οι Βρυξέλλες έχουν επιλέξει, χωρίς να γνωρίζω το γιατί, την αγορά άμεσης παράδοσης καθώς και τις αγορές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ωστόσο οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν είναι σταθερές. Τον ένα χρόνο έχει πολύ αέρα, τον άλλον δεν έχει και το κλίμα είναι απρόβλεπτο πλέον», είπε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς αν η Μόσχα μπορεί να κάνει κάποια έκπτωση στην Ελλάδα, ήταν κατηγορηματικός:
«Είναι σταθερές οι τιμές. Προκύπτουν στην αγορά άμεσης παράδοσης οι τιμές στα πλαίσια ενεργών συμφωνιών, που προκύπτουν από συγκεκριμένες φόρμουλες με βάση την τιμή πετρελαίου. Αν μπορεί να γίνει κάποια έκπτωση; Όχι, γιατί αυτές είναι αμοιβαίες συμφωνίες».
Κατέληξε λέγοντας πως είναι θέμα διμερούς συμφωνίας με την Gazprom.
«Υπογράφετε απλά ένα συμβόλαιο με την Gazprom, το οποίο θα ισχύει για μία συγκεκριμένη περίοδο και αν η συμφωνία αυτή είναι μακροχρόνια, θα συνεχίσετε να λαμβάνετε φυσικό αέριο με την προβλεπόμενη τιμή. Όχι με τιμές που μπορεί να πάνε από 500 δολάρια στα 1.100 μέσα σε μία νύχτα, αυτό μπορεί έτσι να διορθωθεί».
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала