Πώς μπορούμε να μειώσουμε τις πιθανότητες για καρδιακά προβλήματα αν έχουμε περάσει κορονοϊό

© Φωτογραφία : CC0Καρδιά
Καρδιά - Sputnik Ελλάδα, 1920, 11.12.2021
Για να περιοριστούν τα προβλήματα στην καρδιά, τα άτομα που είχαν νοσήσει με COVID-19 πρέπει να ακολουθήσουν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Μετά τη νόσηση από COVID-19, πολλοί άνθρωποι παραπονούνται για γοργό καρδιακό ρυθμό, υποστήριξε η καρδιολόγος, υποψήφια Ιατρικών Επιστημών Ασιάτ Χατσίροβα.
Σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό Sputnik, αποκάλυψε την αιτία του προβλήματος και τον τρόπο για να μειώσουμε το φορτίο στην καρδιά.
Ο καρδιακός ρυθμός μπορεί να αυξηθεί αισθητά σε άτομα που νοσούν από κορονοϊό. Σε αυτές τις περιπτώσεις η καρδιά χτυπά πιο γρήγορα για να κυκλοφορεί το αίμα στον εξασθενημένο οργανισμό.
Σύμφωνα με την καρδιολόγο, έπειτα από μια ασθένεια η οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα, ακόμη και η ελάχιστη, επιταχύνει πολύ τους παλμούς.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο οργανισμός έχει αποδυναμωθεί και προκειμένου να αναπληρωθεί η ποσότητα του αίματος στο σώμα, η καρδιά πρέπει να συστέλλεται πιο γρήγορα.
Καρδιά - Sputnik Ελλάδα, 1920, 06.12.2021
Χοληστερόλη: Ο νέος, πιο αξιόπιστος τρόπος να καταλάβουμε ότι η καρδιά μας κινδυνεύει
«Μετά το κύμα του κορονοϊού, πλήθος κόσμου που είχε αναρρώσει επισκέφτηκε την κλινική μου και παραπονέθηκε για γρήγορο σφυγμό» μοιράστηκε την παρατήρησή της η Ασιάτ Χατσίροβα.
Ένας καρδιακός ρυθμός από 60 έως 90 παλμούς ανά λεπτό θεωρείται φυσιολογικός. Εάν ο σφυγμός ξεπεράσει αυτόν τον δείκτη και παραμείνει υψηλός για αρκετό χρονικό διάστημα, το φορτίο στην καρδιά θα είναι πολύ μεγάλο και μπορεί να οδηγήσει σε «φθορά» του καρδιακού συστήματος.
«Αυτή την κατάσταση μπορούμε να την παρομοιάσουμε με έναν κινητήρα αυτοκινήτου, η ταχύτητα του οποίου δεν πρέπει να ξεφύγει εκτός κλίμακας ώστε να μην καταπονείται. Έτσι και η καρδιά, αν λειτουργεί με υψηλή ταχύτητα, κουράζεται πιο γρήγορα» είπε η καρδιολόγος.
Καρδιακό επεισόδιο - Sputnik Ελλάδα, 1920, 05.12.2021
Το απλό τεστ που δείχνει πόσο υγιής είναι η καρδιά μας
Τα άτομα που είχαν νοσήσει με COVID-19 θα πρέπει να λάβουν ορισμένα μέτρα ώστε η ασθένεια να μην οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές στην καρδιά.
«Διατηρώντας ένα καθημερινό πρόγραμμα και ισορροπημένη διατροφή μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό τους να αποκαταστήσει όλες τις λειτουργίες του. Παράλληλα, πρέπει να αποφεύγουν κάθε είδους σωματική δραστηριότητα, ώστε να μην υπάρχουν παράγοντες που ενδεχομένως προκαλέσουν υψηλό καρδιακό ρυθμό» τόνισε η καρδιολόγος.
Καταλήγοντας, πρόσθεσε ότι ο εμβολιασμός παραμένει ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης από κορονοϊό και να αποτραπεί η σοβαρή πορεία της νόσου.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала