Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο

Υψηλή χοληστερόλη: Πότε μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε απώλεια της όρασης

μάτια - Sputnik Ελλάδα, 1920, 11.12.2021
Βρείτε μας
Αμερικανική μελέτη βρήκε πρόσφατα ότι οι καρδιακές παθήσεις ίσως να μην είναι το μόνο πράγμα για το οποίο η υψηλή χοληστερόλη αυξάνει τον κίνδυνο.
Η υψηλή χοληστερόλη είναι μια κατάσταση που πρέπει να διαχειρίζεται προσεκτικά κάποιος, προκειμένου να αποφύγει την ανάπτυξη άλλων σοβαρών παθήσεων.
Η χοληστερόλη χωρίζεται σε καλή (HDL) -η οποία απορροφά τη χοληστερόλη και την στέλνει πίσω στο ήπαρ το οποίο με τη σειρά του τη διώχνει από το σώμα- και κακή (LDL), η οποία κολλάει στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, σχηματίζοντας πλάκες και αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Οι άνθρωποι που έχουν υψηλά επίπεδα «κακής» χοληστερόλης πρέπει να παίρνουν φάρμακα εφ’όρου ζωής για να την ελέγχουν, έτσι ώστε να μην αυξηθεί ο κίνδυνος που διατρέχουν για καρδιακές παθήσεις.
πράσινο τσάι - Sputnik Ελλάδα, 1920, 08.12.2021
Μακροζωία: Το ρόφημα που μειώνει τη χοληστερίνη για να ζήσετε περισσότερα χρόνια χωρίς ασθένειες
Τώρα, νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Opthamology, βρήκε ότι αν ένα άτομο έχει υψηλή χοληστερόλη μπορεί να διατρέχει, επίσης, υψηλότερο κίνδυνο γλαυκώματος, μιας επικίνδυνης πάθησης των ματιών.
Το γλαύκωμα είναι μια κατάσταση, στην οποία το οπτικό νεύρο που συνδέει τον εγκέφαλο με τα μάτια καταστρέφεται. Συνήθως προκαλείται από τη συγκέντρωση υγρού στο μπροστινό μέρος του ματιού, πράγμα που αυξάνει την πίεση στα μάτια και, αν δεν διαγνωσθεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της όρασης στο πάσχον μάτι.
Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 136.000 άνθρωποι που παρακολουθήθηκαν για πάνω από 15 χρόνια, εξέτασε περισσότερα από 800 περιστατικά του πιο κοινού τύπου γλαυκώματος, το πρωτοπαθές γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας.
Καρδιά - Sputnik Ελλάδα, 1920, 06.12.2021
Χοληστερόλη: Ο νέος, πιο αξιόπιστος τρόπος να καταλάβουμε ότι η καρδιά μας κινδυνεύει
Κατά τη διάρκεια της περιόδου της μελέτης, οι συμμετέχοντες ενημέρωναν του ερευνητές για τη λήψη στατινών (ομάδα φαρμάκων που χρησιμοποιείται για τη μείωση της χοληστερόλης), καθώς και για τα επίπεδα της χοληστερόλης.
Έχοντας συλλέξει και μελετήσει τις πληροφορίες αυτές, οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι για κάθε αύξηση 20 μονάδων στη συνολική χοληστερόλη, υπήρχε αύξηση 7% στον κίνδυνο γλαυκώματος.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала