Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Επεισόδιο στο Στενό του Κερτς: «Η Δύση δια συγκεκριμένων κρατών ενισχύει την ένταση»

© Φωτογραφία : Crimea's FSB Press Service / Μεταφορά στο αρχείο φωτογραφίαςΟυκρανικά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού διέσχισαν τα ρωσικά χωρικά ύδατα στο στενό του Κερτς
Ουκρανικά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού διέσχισαν τα ρωσικά χωρικά ύδατα στο στενό του Κερτς  - Sputnik Ελλάδα, 1920, 12.12.2021
Βρείτε μας
Με τις δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ να συγκεντρώνονται κοντά στη Ρωσία και επεισόδια όπως το τελευταίο, με πλοίο του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού να κινείται προς το Στενό του Κερτς, η διεθνής ειρήνη μπορεί να απειληθεί λέει στο Sputnik o καθηγητής Γεωπολιτικής, Ιωάννης Μάζης.
Ο συναγερμός που σήμανε την περασμένη Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου από τη ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) όταν ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού της Ουκρανίας ξεκίνησε από το λιμάνι της Μαριούπολη και κινήθηκε προς το Στενό του Κερτς χωρίς να έχει υποβάλει αίτηση για διέλευση και χωρίς να ανταποκρίνεται στα καλέσματα για αλλαγή πορείας, έκανε πολλούς διεθνείς αναλυτές, που παρακολουθούν στενά τα όσα διαδραματίζονται στην περιοχή τον τελευταίο καιρό με την προκλητικότητα των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων, να κρατήσουν την ανάσα τους.
Το ουκρανικό πολεμικό πλοίο μετά από ώρα επέστρεψε στη βάση του, ωστόσο η ένταση δεν φαίνεται να αποκλιμακώνεται καθώς οι ΗΠΑ και σύμμαχοι τους συγκεντρώνουν δυνάμεις κοντά στη Ρωσία.
Ο καθηγητής Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννης Μάζης, μιλώντας στο Sputnik ανέφερε ότι η συγκεκριμένη τακτική της Δύσης μπορεί να προκαλέσει μεγάλες εντάσεις που θα οδηγήσουν σε πολεμικές εκρήξεις.
«Επανειλημμένως έχω πει ότι πρέπει να κοιτάξουμε το πρόβλημα σφαιρικά. Αυτό σημαίνει ότι εάν η Δύση επιθυμεί να αντιμετωπίσει ισχυρές προκλήσεις οι οποίες προέρχονται από την Κίνα, δεν θα πρέπει με τη συμπεριφορά της να ωθεί την Κίνα και την Ρωσία σε έναν ευρασιατικό πυρήνα, ο οποίος θα δημιουργήσει μεγαλύτερες εντάσεις με αποτέλεσμα πολεμικές εκρήξεις που δεν θα μπορούν πλέον να ελεγχθούν», τόνισε.
Το Κρεμλίνο και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών - Sputnik Ελλάδα, 1920, 10.12.2021
Κόσμος
Κρεμλίνο: Το περιστατικό στο Στενό του Κερτς δείχνει τον κίνδυνο από τέτοιες προκλητικές ενέργειες
Εκτίμησε, ωστόσο, ότι η διάθεση του Αμερικάνου προέδρου Μπάιντεν είναι να εξετάσει ορθολογικά το θέμα των σχέσεων με τη Ρωσία, αλλά απέναντί του έχει το βαθύ κράτος των ΗΠΑ και υπηρεσίες όπως το Στέιτ Ντιπάρμεντ τις οποίες πρέπει να πείσει για να σταματήσει η ένταση στη συγκεκριμένη περιοχή.
«Αυτό λοιπόν που οφείλει να κάνει ο κ. Μπάιντεν, ο οποίος βλέπω ότι έχει τη διάθεση να εξετάσει ορθολογικά το θέμα των σχέσεων με τη Ρωσία, είναι να μπορέσει να το επιβάλει στους θύλακες του "βαθέως αμερικανικού κράτους" και ιδιαίτερα στο Στέιτ Ντιπάρμεντ και στις ειδικές του υπηρεσίες, ούτως ώστε να σταματήσει αυτή η ένταση σε αυτό το οποίο η Ρωσία εδώ και χρόνια ονομάζει "εγγύς εξωτερικό" της» υποστηρίζει ο κ. Μάζης.
Μάλιστα ο καθηγητής Γεωπολιτικής δίνει ένα παράδειγμα προκειμένου η διεθνής κοινότητα να αντιληφθεί την τακτική των ΗΠΑ έναντι της Ρωσίας:
«Θα πρέπει να αντιληφθεί η ηγεμονική δύναμη της Δύσης, οι ΗΠΑ, ότι το να μεταφέρει την ένταση στην περιοχή αυτή, είναι ακριβώς το ίδιο με το ως εάν η Ρωσία μετέφερε την ένταση στην Καραϊβική. Κι αυτό το λέω περισσότερο όχι για να συνετιστούν οι άνθρωποι που εκπροσωπούν τους πυρήνες της έντασης στις ΗΠΑ, όσο για τη διεθνή κοινότητα η οποία οφείλει να καταλάβει ποιος ακριβώς προκαλεί στην περιοχή και τι αποτέλεσμα θα έχουν αυτές οι προκλήσεις και ποια είναι η αντιστοιχία των προκλήσεων αυτών εάν αυτές γίνονταν από τη ρωσική πλευρά. Φανταστείτε λοιπόν τι θα συνέβαινε εάν η Ρωσία φρόντιζε να εκδηλώσει ζητήματα προβολής ισχύος στην Κούβα ή στον Παναμά. Αυτού του είδους οι συμπεριφορές δεν έχουν μέλλον και κυρίως δεν έχουν ειρηνικό μέλλον για την ανθρωπότητα».
Ημέρα Ανεξαρτησίας στο Κίεβο  - Sputnik Ελλάδα, 1920, 07.12.2021
Κόσμος
«Διαίρει και βασίλευε»: Ποιοι και γιατί τροφοδοτούν την πολεμική υστερία στην Ουκρανία

«Ξεπερασμένες ψυχροπολεμικές αντιλήψεις που δεν βοηθούν τη διεθνή ειρήνη»

Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν οι δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ συνεχίσουν την ίδια τακτική στην περιοχή, κατά πόσον μπορεί να σημειωθεί τελικά ένα επεισόδιο σύγκρουσης με τις δυνάμεις της Ρωσίας. Ο καθηγητής θεωρεί πιθανό κάτι τέτοιο, ενώ στέκεται στον ρόλο κάποιων δυνάμεων, όπως των βρετανικών, εντός της Ουκρανίας.
«Ναι, δυστυχώς το πιστεύω. Και πιστεύω ότι η Δύση δια συγκεκριμένων κρατών τα οποία ενισχύουν αυτή την ένταση -δηλαδή στα εσωτερικά σύνορα της Ουκρανίας προς το Ντονμπάς έχει γίνει μια υψηλότατη συγκέντρωση στρατιωτικών κι άλλων συμβούλων της Βρετανίας- όπως και να το κάνουμε δεν βοηθά στον κατευνασμό της κατάστασης. Αυτού του είδους οι πρωτοβουλίες θα πρέπει να σταματήσουν. Είναι σαφές ότι η Ρωσική Ομοσπονδία δεν έχει διάθεση να επιτρέψει σε κανέναν, ούτε την Κριμαία να θέσει σε αμφισβήτηση, αλλά ούτε και τους ρωσικούς πληθυσμούς του Ντονμπάς. Αυτό λοιπόν πόσο δύσκολο είναι να γίνει κατανοητό; Πόσο δύσκολο είναι να γίνει κατανοητό ότι η "γραμμή Μπρεζίνσκι" (σ.σ. Πολωνο-αμερικανός διπλωμάτης και πολιτικός επιστήμονας, σύμβουλος των Αμερικανών προέδρων, Λίντον Τζόνσον από 1966 έως το 1968 και του Τζίμι Κάρτερ από το 1977 ως το 1981) αποτέλεσε πάντα το μεγάλο ζήτημα των εντάσεων μεταξύ αυτών των δύο υπερδυνάμεων;» διερωτάται ο καθηγητής
Πλοίο του Ουκρανικού Ναυτικού στο λιμάνι Κερτς της Κριμαίας, στη Ρωσία - Sputnik Ελλάδα, 1920, 10.12.2021
Κόσμος
Ρώσος διπλωμάτης: Οι προκλήσεις της Ουκρανίας στη Θάλασσα του Αζόφ περιπλέκουν την κατάσταση
Επισήμανε δε, ότι οι ψυχροπολεμικές αντιλήψεις είναι ξεπερασμένες και επ' ουδενί δεν βοηθούν τη διεθνή ειρήνη, ενώ επισημαίνει ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
«Και εν πάσει περιπτώσει, από τη στιγμή που βλέπουμε ότι ο κόσμος αναπτύσσεται -τουλάχιστον στο επίπεδο των μεταφορικών διαδρομών- προς τον βορρά και συγκεκριμένα προς την αρκτική ζώνη, δεν νομίζω ότι το να παραμένεις σε αντιλήψεις αυτού του τύπου, και με τις επιβολές που έχουν γίνει, τα θέσφατα που έχουν διατυπωθεί από τον Μπρεζίνσκι, βοηθάς τη διεθνή ειρήνη. Δεν νομίζω επίσης ότι η Δύση πρέπει να βαυκαλίζεται ότι κατά το "δόγμα Μπρεζίνσκι" θα πρέπει να αφαιρεθεί η Ουκρανία από τη γειτονιά εκείνη των κρατών που αποτελούν ανεξάρτητα μεν κράτη, αλλά (βρίσκονται) στο εγγύς εξωτερικό της Ρωσίας και να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Με πολλούς και διαφόρους τρόπους η Ρωσική Ομοσπονδία και εσχάτως δια χειλιών του κ. Πούτιν διετύπωσε την πεποίθηση της ότι κάτι τέτοιο δεν θα επιτραπεί να γίνει. Είναι εξαιρετικά κοντόφθαλμο να υπάρχουν δυνάμεις οι οποίες να ωθούν τον Αμερικανό πρόεδρο σε μια στάση την οποία -ειλικρινά το λέω και ο ίδιος- δεν βλέπω να εγκρίνει» καταλήγει.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала