Έρευνα: Τα άλμπατρος «χωρίζουν» και φταίει η υπερθέρμανση του πλανήτη

© Φωτογραφία : Facebook/Henri WeimerskirchΟ ερευνητής Henri Weimerskirch μαζί με ένα πουλί άλμπατρος
Ο ερευνητής Henri Weimerskirch μαζί με ένα πουλί άλμπατρος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 12.12.2021
Τα άλμπατρος, από τα πιο πιστά μονογαμικά πλάσματα του κόσμου, «χωρίζουν» πιο συχνά πλέον και οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να ευθύνεται η παγκόσμια υπερθέρμανση.
Σε μια νέα μελέτη της Βασιλικής Εταιρείας της Βρετανίας, αναφέρεται ότι η κλιματική αλλαγή και η θέρμανση των υδάτων αύξησαν τα ποσοστά «διαζυγίων» στα άλμπατρος.
Συνήθως μετά την επιλογή συντρόφου, μόλις το 1-3% των άλμπατρος χώριζε, αλλά στα χρόνια με ασυνήθιστα ζεστές θερμοκρασίες νερού, ο μέσος όρος χωρισμών αυξανόταν σταθερά, με έως και 8% των ζευγαριών να χωρίζουν.
Η μελέτη εξέτασε έναν πληθυσμό 15.500 ζευγών αναπαραγωγής στα νησιά Φώκλαντ για 15 χρόνια.
Για τα θαλασσοπούλια, σύμφωνα με την έρευνα που επικαλείται ο Guardian, τα θερμότερα νερά σημαίνουν λιγότερα ψάρια, λιγότερη τροφή και πιο σκληρό περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα λιγότεροι νεοσσοί επιβιώνουν.
Οι ορμόνες του στρες των πτηνών αυξάνονται και αναγκάζονται να πάνε πιο μακριά για να κυνηγήσουν.
Η ερωτική ζωή των άλμπατρος αποτελεί εδώ και καιρό αντικείμενο επιστημονικής μελέτης.
«Υπάρχουν όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που θεωρούμε ότι είναι σούπερ-ντούπερ ανθρώπινα» λέει ο δρ Γκρέιμ Έλιοτ, κύριος επιστημονικός σύμβουλος στο τμήμα περιβάλλοντος της Νέας Ζηλανδίας, ο οποίος μελετά τα άλμπατρος στα νερά της χώρας για τρεις δεκαετίες.
Ωστόσο, τώρα με το στρες από την κλιματική κρίση, που τα αναγκάζει να τρέχουν περισσότερες ώρες για φαγητό και να αντιμετωπίσουν τις υλικοτεχνικές δυσκολίες ενός συντρόφου - ταξιδιώτη, αγωνίζονται να διατηρήσουν σχέσεις.
Ο Φρανσέσκο Βεντούρα, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Λισαβόνα και συγγραφέας της μελέτης ανέφερε ότι οι ερευνητές έμειναν έκπληκτοι όταν διαπίστωσαν ότι τα θερμότερα νερά συσχετίστηκαν με ασυνήθιστα υψηλά ποσοστά χωρισμού των άλμπατρος.
Γουρούνια - Sputnik Ελλάδα, 1920, 10.10.2021
Angry birds αλά ολλανδικά: Γουρούνια πιάνουν «δουλειά» σε αεροδρόμιο για να... διώχνουν πουλιά
Τα «διαζύγιά» τους συνήθως συσχετίζοντας με μια αναπαραγωγική ανεπάρκεια, σημειώνει ο Βεντούρα. Εάν ένα ζευγάρι αποτύχει να γονιμοποιήσει, είχε περισσότερες πιθανότητες να χωρίσει. Λιγότερη τροφή θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες αποτυχίες. Αλλά οι ερευνητές έμειναν έκπληκτοι όταν ανακάλυψαν ότι τα ποσοστά διαζυγίων αυξάνονταν ακόμη και όταν η αναπαραγωγή ήταν επιτυχής.
Ο Βεντούρα βλέπει για αυτό δύο πιθανούς λόγους: Πρώτον, ότι τα ζεστά νερά ανάγκαζαν τα πουλιά να κυνηγούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να πετάξουν πιο μακριά. Εάν αποτύχουν να επιστρέψουν για την περίοδο αναπαραγωγής, οι σύντροφοί τους μπορεί να προχωρήσουν με κάποιον άλλο.
Επιπλέον, όταν τα νερά είναι πιο ζεστά και ζουν σε πιο σκληρά περιβάλλοντα, οι ορμόνες του στρες των άλμπατρος ανεβαίνουν. Ο Βεντούρα είπε ότι τα πουλιά μπορεί να το νιώθουν αυτό και να κατηγορήσουν τον σύντροφό τους.
Πάντως, οι επιστήμονες πιστεύουν πως η συμπάθεια που τρέφουν οι άνθρωποι για τα άλμπατρος θα μπορούσε να τους παρακινήσει για αλλαγές στη συμπεριφορά τους απέναντι στο περιβάλλον.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала