Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

ΕΣΗΕΑ: Αιχμηρή ανακοίνωση για Hellinika hoaxes - «Ανάγκη για έναν ισχυρό φορέα fact checking»

© Φωτογραφία : SOOC / Nick PaleologosΕΣΗΕΑ
ΕΣΗΕΑ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 13.12.2021
Αιχμηρή ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ για Facebook και Hellinika hoaxes. Συμπαράσταση «στους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ, που διαμαρτύρονται για υπερβολική και άδικη αρνητική αξιολόγηση».
Την ανάγκη για έναν «ισχυρό και θωρακισμένο φορέα για τον έλεγχο γεγονότων» τονίζει η ΕΣΗΕΑ, που «συμπαρίσταται στους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ, οι οποίοι διαμαρτύρονται για υπερβολική και άδικη αρνητική αξιολόγηση, κατά τη διαδικασία ελέγχου γεγονότων που εφαρμόζει το Facebook και οι συνεργάτες του στην Ελλάδα, Hellinika hoaxes».
Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ τονίζει πως σε πρόσφατα δημοσιεύματα στις ιστοσελίδες «euro2day», «iatronet», «efsyn», που παρουσίαζαν μελέτη έγκριτου επιστήμονα για τους θανάτους από την COVID-19 στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες χώρες του λεγόμενου δυτικού κόσμου, «οι συνάδελφοι τήρησαν τη δεοντολογία, αποδίδοντας στην πηγή τα στοιχεία, τα οποία άλλωστε η αξιολόγηση δεν αμφισβήτησε».
«Επίσης, αδίκως τα δημοσιεύματα χαρακτηρίστηκαν ως παραπλανητικά, αφού ανέφεραν σαφώς το πλαίσιο που επέλεξε ο μελετητής για την σύγκριση και παρουσίασαν με γραφιστική απεικόνιση τις χώρες, οι οποίες συμμετείχαν στην κατάταξη. Οι δημοσιογράφοι καλούνται συχνά να διαχειριστούν διαφορετικές ή και αντικρουόμενες προσεγγίσεις, ειδικά σε στατιστικά δεδομένα και η μόνη ασφαλής οδός είναι η τήρηση της δεοντολογίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος» συμπληρώνεται σε σχετική ανακοίνωση.
Ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 13.12.2021
Πόθεν Έσχες: Νέα παράταση στην υποβολή δηλώσεων
Σε αυτό το σημείο, η ΕΣΗΕΑ υποστηρίζει την «αναγκαιότητα της επαλήθευσης του περιεχομένου, που αναρτάται στο διαδίκτυο, ειδικά σε μια εποχή που η μάστιγα των ψευδών και παραπλανητικών ειδήσεων, αλλά και των θεωριών συνωμοσίας απειλεί τη δημόσια υγεία και την κοινωνική συνοχή. Εκτιμά τη συμβολή των επαγγελματιών δημοσιογράφων σε αυτή την προσπάθεια. Κανείς ωστόσο δεν είναι αλάνθαστος ή υπεράνω κριτικής».
«Η επαλήθευση ειδήσεων, γεγονότων και στοιχείων είναι διαδικασία δύσκολη, απαιτεί χρόνο, νηφαλιότητα, αμεροληψία και φυσικά τεκμηρίωση. Χρειάζεται, επίσης, θεσμική κατοχύρωση και οικονομική ανεξαρτησία» προσθέτει.
Τέλος, υπογραμμίζεται ξανά η αναγκαιότητα για έναν ισχυρό και θωρακισμένο φορέα στη χώρα ως προϋπόθεση για τον έλεγχο γεγονότων (fact checking) «με διαφάνεια, αμεροληψία και αξιοπιστία».
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала