Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Λήξη από σήμερα πολλών πιστοποιητικών εμβολιασμού: Για ποιους αχρηστεύονται τα έγγραφα

© Φωτογραφία : SOOC/George VitsarasΈλεγχος πιστοποιητικού εμβολιασμού
Έλεγχος πιστοποιητικού εμβολιασμού - Sputnik Ελλάδα, 1920, 13.12.2021
Βρείτε μας
Από τη Δευτέρα (13/12), πλήθος εγγράφων όσον αφορά στο πιστοποιητικό νόσησης εμβολιασμού για τον κορονοϊό, αχρηστεύονται.
Νέα όρια ως προς τη διάρκεια των πιστοποιητικών νόσησης και του εμβολιασμού κατά της νόσου COVID-19, τίθενται σε ισχύ από τη Δευτέρα (13/12).

Τι ισχύει πλέον για το πιστοποιητικό νόσησης

Σύμφωνα με το σχετικό Φύλλο της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ), η ισχύς του πιστοποιητικού νοσήσης αλλάζει από έξι σε τρεις μήνες, τουλάχιστον από τη 13η Δεκεμβρίου έως και την 20ή του μηνός.
Το εμβόλιο της Pfizer - Sputnik Ελλάδα, 1920, 12.12.2021
Κόσμος
Μετάλλαξη Όμικρον: Δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer δεν είναι αρκετές για προστασία - Έρευνα
Επομένως, για όλες τις δραστηριότητες για τις οποίες απαιτείται το πιστοποιητικό, δηλαδή όσον αφορά στην είσοδο σε καταστήματα, εστίαση και γενικότερα κλειστούς χώρους, το πιστοποιητικό θα γίνεται δεκτό μόνο αν έχουν περάσει έως και 90 ημέρες από την έκδοσή του.
Συν τοις άλλοις, υπογραμμίζεται ότι τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδόθηκαν έως τις 30/10/2021, θα λήγουν στις 31 Ιανουαρίου 2022, ενώ όσα πιστοποιητικά εκδόθηκαν από 01/11/21 θα λήγουν, επίσης, σε τρεις μήνες.
Μάλιστα, στο εν λόγω ΦΕΚ επισημαίνεται: «Ειδικώς, τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδόθηκαν από τις 13.6.2021 έως και τις 31.10.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test), παραμένουν σε ισχύ σύμφωνα με τα ισχύοντα μέχρι τη δημοσίευση της παρούσας. Η ισχύς των πιστοποιητικών νόσησης που εκδόθηκαν από την 1η.11.2021 έως και τις 4.12.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) διαρκεί ενενήντα (90) ημέρες».
Από τα παραπάνω εξαιρούνται όσοι για αποδεδειγμένους ιατρικούς λόγους δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο.

Τι ισχύει πλέον για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Οι πολίτες άνω των 60 ετών που δεν έχουν κάνει τη λεγόμενη τρίτη -αναμνηστική- δόση για τη νόσο COVID-19, από τη Δευτέρα (13/12) θα λογίζονται ως ανεμβολίαστοι αν έχουν περάσει επτά μήνες από τη δεύτερη δόση.
Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V - Sputnik Ελλάδα, 1920, 12.12.2021
Κόσμος
Sputnik V: Η αποτελεσματικότητά του έναντι της μετάλλαξης Όμικρον θα δοκιμαστεί σε 10 ημέρες
Έτσι, τα πιστοποιητικά εμβολιασμού αυτής της κατηγορίας πολιτών θα πάψουν να ισχύουν με αποτέλεσμα να υφίστανται τους περιορισμούς πρόσβασης σε κλειστούς χώρους και την υποχρέωση διενέργειας rapid test.
Οι άνω των 60 ετών που δεν θα έχουν κάνει καμία δόση έως τις 16 Ιανουαρίου, θα έχουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα, με τον νόμο να δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό Υγείας να το επεκτείνει και για όσους θα γίνουν 60 ετών από 1ης Ιανουαρίου του 2022 και μετά.

Τι ισχύει για την τρίτη δόση

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επεξεργάστηκε τον σχεδιασμό για την τρίτη δόση εμβολιασμού κατά της νόσου COVID-19 και πλέον η σχετική διαδικτυακή πλατφόρμα (https://emvolio.gov.gr/) για το κλείσιμο ραντεβού είναι διαθέσιμη στους τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιασμού.
Επομένως, όσον αφορά στις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για το εμβόλιο της τρίτης δόσης, έχουν ως εξής:
Ολοκληρωμένος εμβολιασμός με δύο δόσεις Pfizer, Moderna ή AstraZeneca: Συστήνεται εμβολιασμός τουλάχιστον 3 μήνες μετά, με μία δόση Pfizer ή μισή δόση Moderna.
Ολοκληρωμένος εμβολιασμός με μία δόση Johnson & Johnson: Συστήνεται εμβολιασμός τουλάχιστον 2 μήνες μετά, με μία δόση Pfizer, J&J ή μισή δόση Moderna.
Πρώτη δόση με εμβόλιο Pfizer, Moderna ή Astra Zeneca: Δεύτερη δόση με εμβόλιο J&J. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών δεν συστήνει τον εμβολιασμό με αναμνηστική δόση.
Νόσηση πριν από τον εμβολιασμό (1 δόση εμβολίου J&J): Συστήνεται εμβολιασμός με αναμνηστική δόση τουλάχιστον 3 μήνες μετά με μία δόση Pfizer, J&J ή μισή δόση Moderna.
Εμβολιασμός με Pfizer, Moderna ή AstraZeneca: Συστήνεται εμβολιασμός με αναμνηστική δόση τουλάχιστον 3 μήνες μετά με μία δόση Pfizer ή μισή δόση Moderna.
1η δόση με Pfizer, Moderna ή AstraZeneca, νόσηση μετά την 1η δόση εμβολιασμoύ: Συστήνεται εμβολιασμός 3 μήνες μετά τη νόσηση με μια δόση Pfizer ή Moderna (ολόκληρη δόση) για ολοκλήρωση του εμβολιασμού . Αναμνηστική δόση συστήνεται 3 μήνες μετά από τη 2η δόση με 1 δόση Pfizer ή Moderna μισή δόση.
Ολοκλήρωση εμβολιασμού με J&J, νόσηση μετά τον εμβολιασμό: Συστήνεται εμβολιασμός 3 μήνες μετά τη νόσηση με μια δόση Pfizer, μισή δόση Moderna ή J&J.
Ολοκλήρωση εμβολιασμού με 2 δόσεις Pfizer, Moderna ή AstraZeneca, νόσηση μετά τον εμβολιασμό: Συστήνεται εμβολιασμός 3 μήνες μετά τη νόσηση με μία δόση Pfizer ή μισή δόση Moderna.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала