Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Νίκος Ανδρουλάκης: Η επόμενη μέρα για το ΚΙΝΑΛ και οι προκλήσεις του νέου προέδρου

© Φωτογραφία : SOOC / Dimitris KapantaisΟ Νίκος Ανδρουλάκης εξελέγη νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, 12 Δεκεμβρίου 2021
Ο Νίκος Ανδρουλάκης εξελέγη νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, 12 Δεκεμβρίου 2021 - Sputnik Ελλάδα, 1920, 13.12.2021
Ο Χρύσανθος Δ. Τάσσης, Επίκουρος Καθηγητής με αντικείμενο την Πολιτική Κοινωνιολογία και το Ελληνικό Πολιτικό Σύστημα μάς αναλύει τις προϋποθέσεις προκειμένου να επιτύχει ο νέος αρχηγός της παράταξης να διατηρήσει το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ την πολιτική και εκλογική δυναμική και συνέχειά του.
Σαρωτική νίκη κατήγαγε ο Νίκος Ανδρουλάκης στον (με ρεκόρ συμμετοχής) β΄ γύρο των εσωκομματικών εκλογών και αναδείχθηκε νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ με ποσοστό υπερδιπλάσιο του Γιώργου Παπανδρέου, αποσπώντας περίπου το 70% των ψήφων (68%).
«Σήμερα ανοίγει νέα σελίδα για την ιστορία της Δημοκρατικής Παράταξης και του ΠΑΣΟΚ» είπε ο νέος αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής, από τη Χαριλάου Τρικούπη.
«Έχω πλήρη επίγνωση της ευθύνης και δεσμεύομαι να μετατρέψω τη μεγάλη νίκη της παράταξης σε νίκη της χώρας. Ξεκινάμε μαζί γιατί το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε, ενωμένο και δυνατό» πρόσθεσε.

Αναζωπύρωση ενδιαφέροντος για ΚΙΝΑΛ

«Οι εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ ανέδειξαν στο δεύτερο γύρο νέο Πρόεδρο του κόμματος τον Νίκο Ανδρουλάκη, με ένα εντυπωσιακό ποσοστό (68%) και μια τεράστια διαφορά από τον Γ. Παπανδρέου» σχολιάζει ο Χρύσανθος Δ. Τάσσης, Επίκουρος Καθηγητής με αντικείμενο την Πολιτική Κοινωνιολογία και το Ελληνικό Πολιτικό Σύστημα στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης, με τεράστιο συγγραφικό έργο που αφορά στο ΠΑΣΟΚ.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης εξελέγη νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, 12 Δεκεμβρίου 2021 - Sputnik Ελλάδα, 1920, 13.12.2021
Ελλάδα
Εποχή Νίκου Ανδρουλάκη στο ΚΙΝΑΛ μετά τη σαρωτική επικράτησή του κόντρα στον Γιώργο Παπανδρέου
«Η συγκεκριμένη διαδικασία χαρακτηρίστηκε από τον πρόωρο θάνατο της Φώφης Γεννηματά που δημιούργησε κλίμα συγκίνησης και έφερε το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ στο επίκεντρο της πολιτικής, αλλά και την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Γιώργου Παπανδρέου, που άλλαξε το πολιτικό διακύβευμα, καθώς κυριάρχησε το ζήτημα της επανεπιβεβαίωσης των πολιτικών και κυβερνητικών επιλογών της περιόδου 2009-2011 που χαρακτηρίστηκαν από την υπογραφή του Μνημονίου αλλά και τη συγκυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με ΝΔ και ΛΑΟΣ με την κυβέρνηση Παπαδήμου» προσθέτει.

Γιατί νίκησε ο Ανδρουλάκης;

Εκτιμώντας ότι η μεγάλη νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη καταδεικνύει την «επιθυμία των μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ για πολιτική ανανέωση αλλά και την επιτυχία της οργάνωσης του νέου Προέδρου η οποία ας μην ξεχνάμε του έχει προσφέρει δυο πολύ μεγάλες εκλογικές νίκες».
«Το 2014, ως γραμματέας του κόμματος, εξελέγη για πρώτη φορά Ευρωβουλευτής με διαδικασία σταυροδοσίας σε όλη την Επικράτεια που αντικατέστησε το σύστημα της λίστας, αλλά και το 2019 κατάφερε να επανεκλεγεί και μάλιστα να επικρατήσει του Ν. Παπανδρέου» υπογραμμίζει ο κ. Τάσσης.
«Η εκλογική δυναμική που εμφανίζει είναι το αποτέλεσμα της γραφειοκρατικοποίησης του κόμματος μαζών, καθώς ο Ν. Ανδρουλάκης αποτελεί φορέα της κομματικής οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ με μαζικά χαρακτηριστικά. Αν καταφέρει μάλιστα να συνδυάσει την ανοικοδόμηση των κομματικών οργανώσεων με συγκεκριμένα πολιτικά προτάγματα, θα εμφανίσει πολιτική και εκλογική δυναμική».
Πέντε είναι οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο Νίκος Ανδρουλάκης, σύμφωνα με τον καθηγητή του Ελληνικού Πολιτικού Συστήματος και επιμελητή, μεταξύ άλλων, του συλλογικού έργου «ΠΑΣΟΚ-1974-2018» (Gutenberg)

«Εγγυητής πολιτικής και εκλογικής συνέχειας»

1)Παρά τις διαβεβαιώσεις των ηγετικών στελεχών για ενότητα, η εσωκομματική διαδικασία αποκάλυψε φυγόκεντρες τάσεις. Οι υποστηρικτές του ακραίου Κέντρου που εκλογικά εκφράστηκαν από την υποψηφιότητα του Α. Λοβέρδου θα ενσωματωθούν και τυπικά στη νεοφιλελεύθερη ΝΔ, ενώ και μια μερίδα που έχουν πολιτική αναφορά στον Γ. Παπανδρέου είναι αμφίβολο αν θα παραμείνουν οργανωτικά και εκλογικά στο ΠΑΣΟΚ καθώς είναι μέλη του ΚΙΔΗΣΟ, με αποτέλεσμα το κόμμα να κινδυνεύει με εκλογική συρρίκνωση ή και με διάσπαση μετά τις εκλογές όταν τεθεί το ζήτημα των κυβερνητικών συνεργασιών.
Πρόκληση λοιπόν του νέου Προέδρου είναι η ανάδειξη νέου πολιτικού προσωπικού και στο κόμμα και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ώστε να προσελκύσει ευρύτερες κοινωνικές ομάδες με μια συμπαγή στρατηγική που θα εγγυηθεί την πολιτική και εκλογική δυναμική και συνέχεια.
Ο Μαρίνος Ανδρουλάκης, πατέρας του Νίκου Ανδρουλάκη, 12 Δεκεμβρίου 2021 - Sputnik Ελλάδα, 1920, 13.12.2021
Ελλάδα
Νίκος Ανδρουλάκης: Πώς γιόρτασαν στην Κρήτη οι γονείς του την εκλογή του στο ΚΙΝΑΛ

«Επαναπροσδιορισμός της πολιτικής φυσιογνωμίας»

Το βασικό πολιτικό πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ είναι πως από την κυβερνητική περίοδο 2009-2011 όλοι οι ηγέτες και τα ηγετικά στελέχη του κόμματος έχουν αποδεχθεί τις βασικές πολιτικές και κυβερνητικές επιλογές του Γ. Παπανδρέου, με το σκεπτικό ότι όλες οι μετέπειτα κυβερνήσεις ακολούθησαν την πολιτική του, μια ατζέντα που τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ δεν την αποδέχθηκαν όπως φάνηκε με το αποτέλεσμα της ανοιχτής εκλογής.
Άρα πολιτική πρόκληση του νέου Προέδρου είναι ο επαναπροσδιορισμός της πολιτικής φυσιογνωμίας του κόμματος.

«Έμφαση στην οικοδόμηση κοινωνικού κράτους»

Σε ιδεολογικό επίπεδο αντιμετωπίζει την πρόκληση της υιοθέτησης μιας σοσιαλδημοκρατικής στρατηγικής σε ένα κόμμα που από το 2008 έχει υιοθετήσει βασικές νεοφιλελεύθερες θέσεις.
Θα πρέπει δηλαδή και να δώσει έμφαση στην οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού κράτους με βασικούς άξονες τα δημόσια συστήματα Παιδείας, Υγείας, κοινωνικής ασφάλισης, στέγασης, με καθολικό και δωρεάν χαρακτήρα, την έμφαση στις σταθερές εργασιακές σχέσεις, αλλά και στην οικοδόμηση μια νέας κοινωνικής συμμαχίας μη προνομιούχων με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ελληνικού κοινωνικού σχηματισμού (άνεργοι, επισφαλώς εργαζόμενοι, δημόσιοι υπάλληλοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι, μικροί επιχειρηματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες) και να τους δώσει πολιτική και κυβερνητική προοπτική.

«Αναβάθμιση Συνδικάτων, Τοπικής Αυτοδιοίκησης»

Σε οργανωτικό επίπεδο, οι οργανωτικές πρακτικές του Γ. Παπανδρέου την περίοδο 2004-2009 με την εισαγωγή της άμεσης ανοιχτής εκλογικής διαδικασίας, με την συμπερίληψη των φίλων, την έμφαση στην Κοινοβουλευτική και στην Εκτελεστική διαδικασία της πολιτικής, είχαν ως αποτέλεσμα την ανάδειξη ενός παντοδύναμου ηγέτη που δεν υπόκειται σε κανένα έλεγχο είτε από το οργανωμένο κόμμα (σοσιαλδημοκρατική οργανωτική δομή) είτε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα (φιλελεύθερη οργανωτική δομή).
Οι συγκεκριμένες διαδικασίες ουσιαστικά υπονομεύουν τη δημοκρατία, δημιούργησαν ένα «κόμμα μη κόμμα» και οδήγησαν στην οργανωτική και εκλογική κατάρρευση. Πρόκληση του νέου Προέδρου είναι η αλλαγή της οργανωτικής δομής με έμφαση στο Συνέδριο και την αναβάθμιση του οργανωμένου κόμματος (Συνδικάτα, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Φοιτητικοί Σύλλογοι) στον σχεδιασμό και την υλοποίηση της πολιτικής, αλλά και στην ανάδειξη μιας νέας πολιτικής ελίτ που θα αντικαταστήσει την παλαιά (όχι μόνο με όρους ηλικιακούς) κρατικοποιημένη ηγετική ομάδα.
Νίκος Ανδρουλάκης - Sputnik Ελλάδα, 1920, 12.12.2021
Θρίαμβος Νίκου Ανδρουλάκη στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ: «Μόνος νικητής το ΠΑΣΟΚ» - Η πρώτη του δήλωση

«Επαναπροσδιορισμός πολιτικής στο αριστερό φάσμα»

Σε επίπεδο στρατηγικής το ΠΑΣΟΚ στην ιστορική του διαδρομή από το 1974 έως και το 2004 ήταν το πιο συνεπές αντι-δεξιό κόμμα και αυτοπροσδιοριζόταν είτε στη σοσιαλιστική Αριστερά (περίοδος Α. Παπανδρέου) είτε στην εκσυγχρονιστική Κεντροαριστερά (περίοδος Κ. Σημίτη).
Από το 2011 το ΠΑΣΟΚ τοποθετήθηκε στο Κέντρο του πολιτικού φάσματος, με μια πολιτική ίσων αποστάσεων, η οποία όμως ουσιαστικά ταυτίστηκε στρατηγικά με τη Δεξιά.
Πρόκληση του νέου Προέδρου είναι να επαναπροσδιορίσει τη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ στο Αριστερό φάσμα του κομματικού ανταγωνισμού με μια σοσιαλδημοκρατική ατζέντα που θα συνδυάζει την παρεμβατική πολιτική του οργανωμένου κόμματος με την έμφαση στα κοινωνικά δικαιώματα και θα εκφράσει πολιτικά και εκλογικά τα νέα στρώματα των μη προνομιούχων όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί στην ελληνική κοινωνία ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και των πολιτικών της.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала