Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Ριαμπκόφ: «Είναι απρόβλεπτη μια νέα πιθανή κρίση από την ενίσχυση του ΝΑΤΟ κοντά στα ρωσικά σύνορα»

© Sputnik / Andrei SteninΟ Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ
Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 13.12.2021
Δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει στην περίπτωση νέας πιθανής κρίσης από την ενίσχυση του ΝΑΤΟ κοντά στα ρωσικά σύνορα, όπως είπε τη Δευτέρα (13/12), ο Σεργκέι Ριαμπκόφ στο πλαίσιο δηλώσεών του στο Sputnik.
Οι δραστηριότητες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ κοντά στα ρωσικά σύνορα υποδηλώνουν ότι η κατάσταση κινδυνεύει να κλιμακωθεί στο επίπεδο της Κρίσης των Πυραύλων στην Κούβα, του 1962, και οι συνέπειες μιας τέτοιας κλιμάκωσης θα ήταν απρόβλεπτες, προειδοποίησε τη Δευτέρα (13/12) ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ.
Χαρακτηριστικά, ο ίδιος ανέφερε σε σχετικές δηλώσεις στο Sputnik: «Τα σχέδια του ΝΑΤΟ να προσεγγίζει συνεχώς τα σύνορά μας με τη στρατιωτική του υποδομή και τα διάφορα είδη όπλων, συμπεριλαμβανομένων των πιο σύγχρονων και υψηλής ακρίβειας, μακράς εμβέλειας, είναι αναμφίβολα ανησυχητικός παράγοντας και στοιχείο αποσταθεροποίησης της κατάστασης όχι μόνο στην ευρωπαϊκή ήπειρο, αλλά και σε ευρύτερη κλίμακα στον ευρω-ατλαντικό χώρο».
Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας - Sputnik Ελλάδα, 1920, 13.12.2021
Κόσμος
Ρωσικό ΥΠΕΞ: «Δεν υπάρχει καμία πρόοδος στις σχέσεις με τις ΗΠΑ»
Ακόμα, ο Σεργκέι Ριαμπκόφ τόνισε ότι όσο πιο κοντά θα εμφανίζονται τέτοια συστήματα στα σύνορα της Ρωσίας, «όσο μεγαλύτεροι είναι οι κίνδυνοι αποσταθεροποίησης τόσο πιο ξεκάθαρα είναι τα περιγράμματα μιας νέας κρίσης, η οποία, στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι συγκρίσιμη ως προς τον βαθμό επικινδυνότητάς της με την Κρίση των Πυραύλων της Κούβας».
Μάλιστα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Εκείνα τα χρόνια, οι πολιτικοί στην Ουάσινγκτον εξήγαγαν τα κατάλληλα συμπεράσματα και η κατάσταση σταθεροποιήθηκε, απομακρύνθηκε η επικίνδυνη γραμμή. Τι θα συμβεί την επόμενη φορά; Δεν αναλαμβάνω να προβλέψω».
Σε άλλο σημείο των δηλώσεων, ο Σεργκέι Ριαμπκόφ υπενθύμισε ότι η Μόσχα είχε προηγουμένως προτείνει μια εναλλακτική στην κλιμάκωση. Με άλλα λόγια, η Ρωσία πρότεινε τη μη ανάπτυξη τέτοιων όπλων κοντά στα σύνορά της, την απόσυρση αποσταθεροποιητικών δυνάμεων και πόρων και την απόρριψη προκλητικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων ειδών ασκήσεων.
Όπως είπε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών: «Χρειαζόμαστε εγγυήσεις, αυτές οι εγγυήσεις πρέπει να είναι νόμιμες, νομικά δεσμευτικές, θα αγωνιστούμε γι' αυτές».
Επισημαίνεται πως το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας έχει καλέσει τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να εδραιώσουν νομικά τις συμφωνίες για τη μη ανάπτυξη συστημάτων κρούσης σε γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν είναι μέλη της συμμαχίας.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала