Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Νίκος Ανδρουλάκης: Μπορεί ο «άγνωστος Χ» να αναστήσει το ΠΑΣΟΚ; Το μυστικό της μεγάλης επιτυχίας του

© Φωτογραφία : SOOC/Dimitris KapantaisΝίκος Ανδρουλάκης
Νίκος Ανδρουλάκης - Sputnik Ελλάδα, 1920, 14.12.2021
Ο διδάσκων στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του ΔΠΘ Κώστας Ελευθερίου, με πλούσιο συγγραφικό έργο για το ΠΑΣΟΚ, αναλύει τις προοπτικές του Κινήματος Αλλαγής, υπό τον νέο του ηγέτη.
«Θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μια δεύτερη ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ, υπό προϋποθέσεις και βέβαια σε συνάρτηση με το τι θα κάνουν οι άλλοι πολιτικοί δρώντες. Για τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι ένας "άγνωστος Χ". Δεν ξέρω αν τους φέρνει αμηχανία, σίγουρα όμως τους βάζει σε μια λογική να είναι προσεκτικοί απέναντι του - ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αναλύσει αυτόν τον "άγνωστο Χ" με σοβαρότητα. Είναι σαφές ότι ο κ. Ανδρουλάκης εδώ και καιρό έχει σχεδιάσει πράγματα για το ΠΑΣΟΚ, δεν πηγαίνει στα τυφλά» επισημαίνει στο Sputnik o διδάσκων στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και συγγραφέας, μεταξύ άλλων, του βιβλίου «ΠΑΣΟΚ, η άνοδος και η πτώση (;) ενός ηγεμονικού κόμματος» (το συνυπογράφει με τον Χρ.Τάσση, για τις εκδόσεις Σαββάλας) Κώστας Ελευθερίου, εκτιμώντας ότι καταρχάς ο νέος αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής δεν θα ξεκινήσει λειτουργώντας ως κάποιο «αντι-», είτε πρόκειται για αντι-Τσίπρα, είτε για αντι-Μητσοτάκη, ωστόσο «θα πρέπει να ξεκαθαρίσει με ποιον θα συμπλεύσει σε δυνητική συγκυβέρνηση».

Η ανάλυση για τον Νίκο Ανδρουλάκη

-Γιατί τόσο μεγάλη συμμετοχή, κύριε Ελευθερίου και την β’ Κυριακή; Ξεπέρασε κάθε προσδοκία και το άθροισμα των ψηφοφόρων του Ανδρουλάκη και του ΓΑΠ στον α΄ γύρο.
Το πώς αξιολογείται το μέγεθος της συμμετοχής σε μια τέτοια διαδικασία είναι κάτι που έχει συνάφεια με τη εκάστοτε συγκυρία. Αν το δούμε συγκριτικά, η συμμετοχή του 2021 ξεπέρασε μεν την αντίστοιχη του 2017, αλλά στην άμεση εκλογή του 2012 όπου εξελέγη ο Βενιζέλος, στα προεόρτια της εκλογικής πτώσης του ΠΑΣΟΚ μετά την παραίτηση του Παπανδρέου, κινήθηκε περίπου στους 240.000.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης εξελέγη νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, 12 Δεκεμβρίου 2021 - Sputnik Ελλάδα, 1920, 13.12.2021
Ελλάδα
Νίκος Ανδρουλάκης: Η επόμενη μέρα για το ΚΙΝΑΛ και οι προκλήσεις του νέου προέδρου
Οι σημερινοί αριθμοί οφείλονται σε πολύ μεγάλο βαθμό στο ότι στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει μια κουλτούρα κινητοποίησης -που δεν υπάρχει, λ.χ., στον ΣΥΡΙΖΑ- για εκλογικές διαδικασίες σε συλλόγους, επιμελητήρια, συνδικάτα κ.ά., αλλά και στο ίδιο το κόμμα. Διαθέτει ακόμα το ΠΑΣΟΚ ενεργές κοιτίδες κινητοποίησης.
Επιπλέον, όταν μια εκλογή είναι ανταγωνιστική κάθε υποψήφιος κινητοποιεί έναν δικό του κόσμο και αυτό μπορεί να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά για τη συμμετοχή. Σε καμία περίπτωση δεν υποτιμώ το γεγονός ότι τόσο πολλοί πήγαν στην κάλπη για την εκλογή αρχηγού του ΚΙΝΑΛ.
Υπάρχουν πολίτες κοντά στον συγκεκριμένο χώρο που προσδοκούν ότι αυτό το κόμμα μπορεί να παίξει έναν πιο κεντρικό ρόλο στον κομματικό ανταγωνισμό σε σχέση με αυτό που είχε μέχρι πρότινος. Και αυτήν την προσδοκία την εκφράζει πλέον ο Ανδρουλάκης.
-Γιατί ήταν τόσο μεγάλη η διαφορά μεταξύ Ανδρουλάκη- Παπανδρέου; Τι έδωσε τη συντριπτική νίκη στον Ευρωβουλευτή;
Ο Ανδρουλάκης είναι επικεφαλής του πιο συμπαγούς μηχανισμού στην οργάνωση του ΠΑΣΟΚ μετά την εκλογική του συρρίκνωση το 2012, κάτι που αρκετοί εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ υποτιμούσαν σε σχέση την ηγετική του προοπτική. Κατόρθωσε το 2013 στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ να εκλεγεί γραμματέας κόντρα στη βούληση του Βενιζέλου.
Το 2014 εκλέγεται ευρωβουλευτής χωρίς να είναι γνωστός πέρα από τη στενή βάση της κομματικής οργάνωσης, σε ευρωεκλογές μάλιστα με σταυρό που απαιτούσαν τη διεξαγωγή πανελλαδικής καμπάνιας.
Από το 2015 ήταν το αντίπαλον δέος απέναντι στη Φ. Γεννηματά, διατηρώντας τον έλεγχο της κομματικής οργάνωσης. Τον Απρίλιο του 2017 για να μπορέσει η Φ. Γεννηματά να αναιρέσει τα πλεονεκτήματα που είχε η ομάδα του Ανδρουλάκη εντός του ΠΑΣΟΚ κατήργησε την κεντρική επιτροπή και όλα τα κομματικά όργανα σε νομαρχιακές και δημοτικές οργανώσεις, καταργώντας επί της ουσίας το ΠΑΣΟΚ ως οργάνωση.
Στην άμεση εκλογή του 2017 είχε πάρει περίπου 66.000 ψήφους (43%), στον δεύτερο γύρο έχοντας πρακτικά τους πάντες συσπειρωμένους ο οι πάντες εναντίον του. Και το 2019 επανεξελέγη ευρωβουλευτής.
Προφανώς την τελευταία διετία ξεκίνησε μια αποδιάρθρωση του μπλοκ που στήριζε τη Γεννηματά και μετά τον θάνατο της τελευταίας δημιουργήθηκε ένα κενό που επιχείρησε ανεπιτυχώς να καλύψει ο Γ. Παπανδρέου και που σήμαινε ότι ο ισχυρότερος οργανωτικά θα ήταν αυτός που θα έκοβε πρώτος το νήμα. Απ’ ό,τι φαίνεται ήρθε πια και η δική του στιγμή να δοκιμαστεί ως ηγέτης του ΠΑΣΟΚ.
-Ποιους είχε τελικά συμμάχους του;
Στον πρώτο γύρο δεν είχε πολλούς. Το γεννηματικό μπλοκ δεν πήρε σαφή θέση υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου. Υποθέτω κάποιοι στήριξαν την υποψηφιότητα Παπανδρέου και ένα μεγάλο μέρος στελεχών που πιθανόν να στήριζε τον Ανδρουλάκη το προσέλκυσε ο Λοβέρδος.
Τον Σεπτέμβρη, πριν εισαχθεί η Γεννηματά στο νοσοκομείο, ο Ανδρουλάκης εμφανιζόταν εσωτερικά ως ισχυρός διεκδικητής της ηγεσίας. Μετά τον θάνατό της άρχισαν να απελευθερώνονται δυνάμεις, με τον Παπανδρέου να εμφανίζεται για να «ταράξει τα νερά».
Νίκος Ανδρουλάκης - Sputnik Ελλάδα, 1920, 13.12.2021
Ελλάδα
Ανδρουλάκης: Η άγνωστη προσωπική του ζωή - Οι γυναίκες της καρδιάς του και η αγάπη για τον γιο του
Ο Ανδρουλάκης ωστόσο επέμεινε, καθώς έχει μια οργάνωση που είναι γειωμένη σε όλη την επικράτεια. Και από τα αποτελέσματά του φάνηκε ότι η κατανομή της επιρροής του, συγκριτικά με τους άλλους υποψηφίους, αντιστοιχούσε με την κατανομή της επιρροής του ΚΙΝΑΛ: ισχυρή στην περιφέρεια, λιγότερο ισχυρή στο λεκανοπέδιο.
-Επομένως, πώς εξηγούνται αυτά τα συντριπτικά αποτελέσματα; Αρκεί το ότι ηγείται ο κ. Ανδρουλάκης του «πιο συμπαγούς μηχανισμού στην οργάνωση» , όπως προαναφέρατε;
Όπως είπαμε, από την οργάνωσή του αλλά και το γεγονός ότι Λοβέρδος και Παπανδρέου πολώθηκαν στη βάση του με ποιο κόμμα θα πρέπει να συγκλίνει το ΚΙΝΑΛ – ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Ανδρουλάκης εξέφρασε την αυτοτέλεια και την ενότητα του χώρου σε συνδυασμό με τη λογική ότι είναι νέος και άρα θα φέρει την ανανέωση σε ένα γερασμένο κόμμα.
Η πόλωση Παπανδρέου-Λοβέρδου έστειλε κόσμο προς τον Ανδρουλάκη και του έδωσε τη δυνατότητα να βγει σχετικά άνετα πρώτος στον πρώτο γύρο. Μετά ήταν σχεδόν αυτονόητο ότι θα κέρδιζε τον δεύτερο γύρο.
-Μπορεί να αποτελέσει ο Ν. Ανδρουλάκης μια δεύτερη ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ;
Θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μια δεύτερη ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ, υπό προϋποθέσεις και βέβαια σε συνάρτηση με το τι θα κάνουν οι άλλοι πολιτικοί δρώντες. Για τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ ο Ν. Ανδρουλάκης είναι ένας «άγνωστος Χ». Δεν ξέρω αν τους φέρνει αμηχανία, σίγουρα όμως τους βάζει σε μια λογική να είναι προσεκτικοί απέναντί του - ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αναλύσει αυτόν τον «άγνωστο Χ» με σοβαρότητα. Είναι σαφές ότι ο Ανδρουλάκης εδώ και καιρό έχει σχεδιάσει πράγματα για το ΠΑΣΟΚ, δεν πηγαίνει στα τυφλά.
-Θα λειτουργήσει ως αντι-Μητσοτάκης, ως αντι-Τσίπρας, κυρίως, ή και τα δυο μαζί;
Ο Ανδρουλάκης όντας 42 ετών και άνθρωπος και ηγετικό στέλεχος της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ πριν αυτό καταρρεύσει, είναι «παιδί» της κομματικής οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ.
Έτσι, σε πρώτη φάση εκφράζει τη γενιά του, ένα μέρος του νεολαιίστικου δυναμικού του ΠΑΣΟΚ, που ήταν λίγο ως πολύ αποκλεισμένο ή έστω περιθωριοποιημένο στην κεντρική κομματική οργάνωση.
Αυτή η γενιά βίωσε την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ, ένα κομμάτι της φυλλορρόησε προς άλλα κόμματα και ένα άλλο έμεινε να διαχειριστεί ένα κόμμα υπό κατάρρευση.
Σήμερα, επομένως, έρχεται κάποιος που εκφράζει με όρους γενιάς (35-50 ετών) εκείνους τους ανθρώπους. Και αυτό είναι κάτι που πολύς κόσμος αυτό μπορεί να το δει θετικά σε πρώτο επίπεδο. Άρα δεν πιστεύω ότι θα ξεκινήσει λειτουργώντας ως κάποιο «αντι-». Έτσι κι αλλιώς δεν ήταν ποτέ αυτής της λογικής.
-Τι αναμένεται να θέσει ως προτεραιότητά του την επόμενη κιόλας ημέρα;
Βάσει του πώς κινούνταν τα προηγούμενα χρόνια, το πρώτο που θα κάνει είναι να ελέγξει πλήρως το κόμμα. Αυτό θεωρώ πως θα είναι το επίδικο του συνεδρίου που έρχεται κι όχι μόνο η διαμόρφωση κάποιας πολιτικοϊδεολογικής πλατφόρμας.
Θα επιδιώξει να πάει σε συνέδριο με πολύ ισχυρή πλειοψηφία, να τοποθετήσει δικούς του ανθρώπους στις βασικές θέσεις και τα όργανα της κομματικής οργάνωσης με στόχο να ανασυγκροτήσει το ΠΑΣΟΚ οργανωτικά.
-Τι ζητάει στην παρούσα συγκυρία από τον Νίκο Ανδρουλάκη ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ;
Θέλει κάποιον που θα αλλάξει την ατζέντα τόσο εντός κόμματος όσο και στο πλαίσιο του κομματικού ανταγωνισμού. Ως «άγνωστος Χ» έχει αντικειμενικά κάποιες δυνατότητες που μπορεί να αξιοποιήσει. Δεν είναι εκτεθειμένος από κάποια πρότερη κυβερνητική παρουσία και μπορεί εύκολα να προβάλει επιχειρήματα τύπου «εγώ δεν ψήφισα ποτέ Μνημόνιο» ή «δεν άσκησα ποτέ εξουσία».
Ο Μαρίνος Ανδρουλάκης, πατέρας του Νίκου Ανδρουλάκη, 12 Δεκεμβρίου 2021 - Sputnik Ελλάδα, 1920, 13.12.2021
Ελλάδα
Νίκος Ανδρουλάκης: Πώς γιόρτασαν στην Κρήτη οι γονείς του την εκλογή του στο ΚΙΝΑΛ
Δίνει την αίσθηση ότι μπορεί να ξεκινήσει να ανασυγκροτεί το ΠΑΣΟΚ εξαρχής. Αν το επιθυμεί, έχει τις δυνατότητες να φτιάξει ένα αφήγημα που δυνητικά θα λειτουργήσει συσπειρωτικά για ένα κόσμο που κινείται πέριξ του ΠΑΣΟΚ.
-Άρα επειδή είναι ασαφές το αφήγημα αυτό μπορεί να λειτουργεί πολύ θετικά, όπως εντέλει λειτούργησε και στις εσωκομματικές εκλογές των πρόσφατων Κυριακών;
Για την ώρα θέλει να ξαναφτιάξει το πολιτικό υποκείμενο και σταδιακά να διαμορφώνει αφήγημα. Δεν βλέπει το κόμμα ως αναγκαίο κακό.
-Δεν θα αναγκαστεί όμως να πάρει άμεσα σαφή θέση για όλα;
Σίγουρα να πιεστεί στον ανταγωνισμό. Πρέπει να τοποθετηθεί για διάφορα θέματα εκεί θα τον πιέσουν τα άλλα όμορα κόμματα, αλλά, επαναλαμβάνω, σε πρώτη φάση εκτιμώ πως θα επιχειρήσει να ανασυστήσει τη συλλογικότητα του ΠΑΣΟΚ σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, έχοντας σαν παρακαταθήκη τη δική του οργανωτική εμπειρία.
Πρέπει βέβαια να ξεπεράσει τη λογική του μηχανισμού, η οποία εκ των πραγμάτων είναι γραφειοκρατική χωρίς ισχυρή κοινωνική γείωση και να αποκαταστήσει τη γείωση του κόμματος πια.
-Πώς θα λειτουργήσει απέναντι στις άλλες ομάδες του ΠΑΣΟΚ; Τι αναμένεται το επόμενο διάστημα;
Η νίκη του μπορεί να παραγάγει κάποιες αποκλίσεις, κάποιος μπορεί να απομακρυνθεί είτε λόγω δυσαρέσκειας για το αποτέλεσμα είτε για τον φόβο της περιθωριοποίησης. Αυτό θα το διαχειριστεί στο επόμενο διάστημα.
Κλειδί θα είναι η ανασυγκρότηση των οργανώσεων, τα νέα πρόσωπα που θα προωθήσει, τα παλαιά που θα διατηρηθούν ή θα απομακρυνθούν.
Πώς εννοεί την «ανανέωση» του κόμματος; Με όρους οργάνωσης και πολιτικού προσωπικού, τουλάχιστον.
-Θα επιδιώξει συμβιβασμούς;
Τα υπόλοιπα «συστήματα» του ΠΑΣΟΚ θα επαναδιαπραγματευτούν τη θέση τους στη νέα κατάσταση. Η Γεννηματά μπόρεσε να συσπειρώσει όλους τους μηχανισμούς του ΠΑΣΟΚ (πλην του Ανδρουλάκη) υπό τη δική της ηγεσία.
Μετά την απώλειά της, διαλύθηκε αυτή η συσπείρωση. Είναι σαφές ότι κινούμαστε προς μια ριζική αναδιάταξη ισχύος εντός ΠΑΣΟΚ.
Ποια είναι τα επίδικα της συμμετοχής στην εκλογή για τον ίδιο τον Ανδρουλάκη;
Καταρχάς ποιο θα είναι το ποσοστό απ’ όσους προσήλθαν να ψηφίσουν που θα μπορέσει να ενσωματώσει ως μέλη του κόμματος για να αποτελέσουν τη νέα οργανωμένη του βάση.
Κατά δεύτερον, πρέπει να εντοπίσει πόσοι από αυτούς, στις τελευταίες εθνικές εκλογές, ψήφισαν για κάποιο άλλο κόμμα πέραν του ΚΙΝΑΛ.
Αν θεωρηθεί ότι όλοι όσοι ψήφισαν στις δυο τελευταίες Κυριακές επέλεξαν το ΚΙΝΑΛ τον Ιούλιο του 19, τότε δεν συνέβη κάτι το εντυπωσιακό σε αυτήν την άμεση εκλογή.
Το ζητούμενο είναι να διερευνηθεί αν σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται ψηφοφόροι από τον χώρο του παλαιού ΠΑΣΟΚ που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ. Αυτός είναι ένας κόσμος στον οποίο μπορεί να απευθυνθεί η νέα ηγεσία για να τους επαναπατρίσει.
Ο Παπανδρέου είχε καλύτερη διείσδυση σε ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ (κυρίως του 2015 και του 2019 και όχι του 2012) και ο Λοβέρδος σε ψηφοφόρους της ΝΔ. Ο Ανδρουλάκης έχει τη δυνατότητα να προσελκύσει ψηφοφόρους και από τις δύο πλευρές.
Ποιο θα είναι το περιεχόμενο της «ανανέωσης»;
Επειδή ο Ανδρουλάκης είναι νέος έχει χρόνο διαθέσιμο για να εργαστεί στο κόμμα του. Αν δεν καταφέρει να προβάλει μια εικόνα ριζικής ανανέωσης, όπως, π.χ., ο Τσίπρας το 2011, δεν θα υπάρξει επόμενη ημέρα για το ΠΑΣΟΚ. Ανανέωση της οργάνωσης και του πολιτικού προσωπικού και επικαιροποίηση του πολιτικοϊδεολογικού του αφηγήματος.
Θα καταφέρει να αναστήσει το ΠΑΣΟΚ;
Αυτό δεν μπορείς να το προδικάσεις σαν εξέλιξη. Θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να δώσει ένα σαφέστερο πολιτικοϊδεολογικό στίγμα σε σχέση με αυτό που έδινε μέχρι πρότινος.
Από τις δημόσιες παρεμβάσεις του φαίνεται πως έχει αρκετές επιρροές από την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, εγκαλώντας παράλληλα και την πολιτική παράδοση του ΠΑΣΟΚ, τόσο στην ανδρεϊκή όσο και στην εκσυγχρονιστική της εκδοχή.
Επίσης θα πρέπει να ξεκαθαρίσει με ποιον θα συμπλεύσει σε δυνητική συγκυβέρνηση. Το θέμα είναι να δούμε τι είδους μέτωπα θα συγκροτήσει προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Εκεί επί της ουσίας θα φανεί το στίγμα του.
Διαφωνώ στο ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως πολιτικοϊδεολογική βάση στον Ανδρουλάκη. Το κύριο ζήτημα είναι όμως πως θα οριοθετήσει τις σχέσεις κόμματος του με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν πάντα προσεκτικός στη δημόσια παρουσία και στις θέσεις του· αυτό είναι χαρακτηριστικό του.
Γι’ αυτό επιβίωσε πολιτικά τόσα χρόνια. Κι επειδή είναι προσεκτικός τον υποτίμησαν οι περισσότεροι.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала