Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Αμυντική συμφωνία ΗΠΑ - Ελλάδας: Εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Γερουσίας

© Φωτογραφία : ert.grΜπλίνκεν - Δένδιας ελληνοαμερικανική συμφωνία
Μπλίνκεν - Δένδιας ελληνοαμερικανική συμφωνία - Sputnik Ελλάδα, 1920, 15.12.2021
Η αμυντική συμφωνία Ελλάδας και ΗΠΑ ψηφίστηκε από την ολομέλεια της Γερουσίας των Αμερικανών. Τι περιλαμβάνει η συμφωνία που είχε υπογραφεί από τους υπουργούς εξωτερικών των δύο χωρών.
Η αμυντική συμφωνία Ελλάδας και ΗΠΑ πέρασε από την ολομέλεια της Γερουσίας των Αμερικανών και είναι πολύ κοντά να γίνει νόμος της χώρας, κάτι που πλέον απαιτεί μόνο την υπογραφή από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.
Η συμφωνία είχε συναφθεί από τους υπουργούς εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκο Δένδια και Άντονι Μπλίνκεν, πριν από δύο περίπου μήνες.
Όπως ομολόγησαν οι δυο ΥΠΕΞ, η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) Ελλάδας - ΗΠΑ περιλαμβάνει την κοινή οικονομική συνεργασία, την ασφάλεια, το κλίμα, την άμυνα και συσφίγγει τους δεσμούς της βορειοαντλαντικής συμμαχίας.
Με την MDCA παρέχονται διευκολύνσεις στις ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη, στον Βόλο και στο Λιτόχωρο πέρα από το Στεφανοβίκειο, όπως και στη Σούδα που προβλεπόταν και στις προηγούμενες συμφωνίες.
Σημαία ΗΠΑ ΕΕ Ελλάδα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 15.10.2021
Συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ ή πώς η Ουάσινγκτον εκμεταλλεύεται την Αθήνα για τους ψυχρούς πολέμους της

«Τα τύμπανα πολέμου» και η επέκταση των αμερικανικών βάσεων

Ο γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός και αναλυτής, Νίκος Μπογιόπουλος, είχε δηλώσει στο Sputnik για τη συμφωνία: «Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι προστατεύει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας με αυτή τη συμφωνία και εμφανίζει το "ατράνταχτο" επιχείρημα ότι η βάση της Αλεξανδρούπολης θα είναι αυτή που θα εμποδίσει τα επεκτατικά σχέδια της Τουρκίας».
Σχετικά με τις βάσεις των Αμερικανών στη χώρα μας είχε εκφράσει την απορία του ως προς την αναγκαιότητα της επέκτασης και ενίσχυσής τους.
«Το ερώτημα που προκύπτει είναι πολύ απλό: Οι Αμερικανοί έχουν βάση στη Σούδα εδώ και 50 χρόνια περίπου. Για ποιο λόγο η Σούδα δεν εμποδίζει τα επιθετικά σχέδια της Τουρκίας, η οποία δεν αναγνωρίζει ΑΟΖ στην Κρήτη;» διερωτάται ο κ. Μπογιόπουλος και προσθέτει:
«Λένε ότι οι ξένες βάσεις προστατεύουν την εδαφική ακεραιότητα στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Για ποιο λόγο, αντίστοιχα, οι βρετανικές βάσεις δεν απέκλεισαν την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο; Για ποιον λόγο οι αμερικανικές βάσεις δεν προστατεύουν από επιθετικές κινήσεις της Τουρκίας σε Κύπρο και Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια;»
Ο Κωνσταντίνος Γρίβας, καθηγητής Γεωπολιτικής στη σχολή Ευελπίδων, από την πλευρά του είχε δηλώσει στο Sputnik πως τα «τύμπανα πολέμου δεν σταματούν» καθώς τα ίδια άρθρα των προηγούμενων συμφωνιών επαναλαμβάνονται.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала