Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Γιατί πληθαίνουν τα περιστατικά βίας από αρνητές: «Οργανωμένοι νεοφασίστες πίσω από δήθεν ακτιβισμό»

© Φωτογραφία : Ant1Θεματοφύλακες του Συντάγματος
Θεματοφύλακες του Συντάγματος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 15.12.2021
Γονείς που «συλλαμβάνουν» γυμνασιάρχη και καίνε βιβλία; «Αντισυστημικοί» συμπολίτες που αυτοδικούν στην Αθήνα και την Ουάσινγκτον. Τι ακριβώς εξέθρεψε τη βία που εκδηλώνεται σε όλο το κοινωνικό φάσμα της χώρας μας αλλά και σε χώρες του εξωτερικού. Φταίει η πανδημία;
Δεκέμβρης 2021: Γονείς αρνητές που αυτοδικούν στο «όνομα» του Συντάγματος. Αυτόκλητοι «σωτήρες» που καίνε βιβλία στην πυρά. Αρνητές κορονοϊού. Αρνητές μάσκας. Αρνητές εμβολίου. «Θεματοφύλακες του Συντάγματος» που απάγουν, προπηλακίζουν με αποτροπιαστική βιαιότητα γυμνασιάρχη. Γονείς που πυρπολούν σε «αντισυστημική τελετή» τον νόμο 4682 περί μέτρων περιορισμού του κορονοϊού, μάσκες rapid test, αλλά και το βιβλίο του δημοφιλέστερου συγγραφέα παιδικών βιβλίων της χώρας, με θέμα τον κορονοϊό, του Ευγένιου Τριβιζά.
Περιστατικά ωμής βίας, που αναρωτιέται κανείς: Συνιστούν συμπτώματα περιστασιακά μιας εποχής σε κρίση, που μόλις «αναρρώσει» θα εξαλειφθούν ή εκφάνσεις μιας κοινωνίας που νοσεί βαθιά;
Χαλκίδα: Ακραίοι αρνητές γονείς έκαιγαν μάσκες, rapid test και βιβλία του Τριβιζά - Sputnik Ελλάδα, 1920, 13.12.2021
Ελλάδα
Χαλκίδα: Ακραίοι αρνητές γονείς έκαιγαν μάσκες, rapid test και βιβλία του Τριβιζά
Δεν πρόκειται για περιστασιακά ή συμπτωματολογικά αποτέλεσμα της πανδημίας τα ακραία αυτά φαινόμενα, μας τονίζει ο Πολιτικός Κοινωνιολόγος και Ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) Αλέξανδρος Αφουξενίδης.
«Είναι συμπτώματα της ακροδεξιάς τυχοδιωκτικής προσπάθειας να εκμεταλλευτούν κάποιες ομάδες κάποιες καταστάσεις. Σήμερα είναι η πανδημία, αύριο θα είναι οι πρόσφυγες. Και η πανδημία και η προσφυγική κρίση μπορούν και χρησιμοποιούνται με άλλα λόγια από τον ακροδεξιό αυτό ακτιβισμό» εξηγεί ο ερευνητής, υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχει οργανωμένη νεοφασιστική δράση πίσω από τον δήθεν ακτιβισμό που διαδίδεται μέσω διαδικτύου».
«Δεν πρόκειται για τυχάρπαστους συμπολίτες μας» σημειώνει ο Πολιτικός Κοινωνιολόγος, «δεν είναι άνθρωποι με αληθινό φόβο για το εμβόλιο. Δείτε την περίπτωση της Λατινοπούλου και άλλων, που ενώ καταφέρονται κατά του φεμινισμού, και των εκτρώσεων, για το θέμα του εμβολίου ξιφουλκούν για την αυτοδιάθεση του σώματος, αντιφάσκοντας. Τα φαινόμενα αυτά είναι ένας φασιστικός οπορτουνίστικος ακτιβισμός προκειμένου να μαζέψουν περισσότερο κόσμο».
«Απότοκη της πανδημίας, και όλων όσων έφερε» θεωρεί τα πρόσφατα νοσηρά και άκρως επικίνδυνα φαινόμενα στο Αιγίνιο Πιερίας και στη Χαλκίδα ο καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Δημήτρης Δαλάκογλου, επισημαίνοντας ομοιότητες μεταξύ των περιστατικών με τον γυμνασιάρχη με την εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ».
«Τα φαινόμενα στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ ανήκουν σε μία τάση της Ακροδεξιάς που θέλει να παρουσιάσει τον πολιτικό της χώρο ως αντισυστημικό» εξηγεί.
«Και σε αυτό (σ.σ. το «σύστημα») περιλαμβάνουν τα πάντα από το Κράτος και το σχολείο, μέχρι την επιστήμη και τους γιατρούς. Αυτή η τάση της Ακροδεξιάς αναλαμβάνει άμεση και έμπρακτη βίαιη δράση να διορθώσει τα υποτιθέμενα κακώς κείμενα» προσθέτει ο κ. Δαλάκογλου, υπογραμμίζοντας ότι «οι Δεξιές κυβερνήσεις μέσω της συχνής ρενβασιστικής πρόσληψης του Κράτους, της ασυδοσίας και της συστημικής παρανομίας που εφαρμόζουν, τους στρώνει τον δρόμο».
Στον ανακριτή οι «Θεματοφύλακες του Συντάγματος» - Sputnik Ελλάδα, 1920, 13.12.2021
Ελλάδα
«Θεματοφύλακες του Συντάγματος»: Προφυλάκιση για 3 εκ των 11 συλληφθέντων -8 με περιοριστικούς όρους
Μάλιστα τέτοια φαινόμενα, παρότι εμφανίζονται ότι τα διώκουν, «είναι πολύ χρήσιμα στις συντηρητικές κυβερνήσεις. Αφενός υπάρχουν συνήθως πολιτικές συγγένειες και συμπάθεια, αφετέρου επιτρέπει σε αυτές τις κυβερνήσεις να καταδικάζουν τις τυχόν σωστές κριτικές και τις αυθεντικές αντισυστημικές φωνές, προβάλλοντάς τις όλες σαν μέρη ενός υποτίθεται "ιδίου γραφικού λόγου και πρακτικών"».
Ειδικά στην Ελλάδα, συνοψίζει ο κοινωνικός ανθρωπολόγος, «η κατάσταση εξαίρεσης που επέβαλε το κράτος και η κακή διαχείριση της πανδημίας εκ μέρους της κυβέρνησης ήταν καταλύτης και ευκαιρία για να αναδειχτούν τέτοιες ακροδεξιές τάσεις, οι οποίες τελικά βόλεψαν και την κυβέρνηση».
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала