Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

ΚΙΝΑΛ: Το «μεγάλο στοίχημα» του Νίκου Ανδρουλάκη και οι «τίτλοι τέλους» για τον Γιώργο Παπανδρέου

© Φωτογραφία : Dimitris Kapantais / SOOCΝίκος Ανδρουλάκης
Νίκος Ανδρουλάκης - Sputnik Ελλάδα, 1920, 15.12.2021
«Η αναλογία της επιρροής ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, η οποία στις εκλογές του 2019 είχε καταγραφεί στο 4 προς 1, δημοσκοπικά πλέον περιορίζεται περίπου στο 2 προς 1. Το μεγάλο στοίχημα για τον νέο πρόεδρο του Κινήματος είναι αυτός ο συσχετισμός να μην αποδειχθεί εφήμερος, να μην "ξεφουσκώσει"» εξηγεί ο πολιτικός επιστήμονας Γιώργος Κουκουράκης.
«Προχωράμε δυναμικά να ανασυγκροτήσουμε την Κεντροαριστερά» ήταν το μήνυμα του Νίκου Ανδρουλάκη, από τη Χαριλάου Τρικούπη την Τρίτη, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία παραλαβής της ηγεσίας, την επαύριο της συντριπτικής επικράτησή του στις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου του ΚΙΝΑΛ.
Μεγάλος ενθουσιασμός κι αέρας στα πανιά του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο και ο θριαμβευτής γνωρίζει ότι ο δρόμος είναι ανηφορικός για την ανάδειξη μιας παράταξης του 8% σε κόμμα εξουσίας εκ νέου. «Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας, ξεκινάμε από σήμερα» παραδέχτηκε εξάλλου κι ίδιος.

Πώς εξηγείται η μεγάλη προσέλευση στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ

«Το αν μπορεί να ξαναγίνει το ΚΙΝΑΛ κόμμα εξουσίας είναι όντως το μεγάλο ζητούμενο» σχολιάζει ο πολιτικός επιστήμονας Γιώργος Κουκουράκης.
«Τους τελευταίους μήνες το Κίνημα Αλλαγής, για πρώτη φορά μετά από καιρό, βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς με την υψηλή συμμετοχή των πολιτών αναδείχθηκε το αυξημένο ενδιαφέρον για την προοπτική της Κεντροαριστεράς» προσθέτει.
Σε αυτό συνέβαλε, εξηγεί ο πολιτικός επιστήμονας, πρώτα απ’ όλα το γεγονός ότι «μετά τις εκλογές του 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει καταφέρει να "ανοίξει βηματισμό", να αρθρώσει μία ολοκληρωμένη εναλλακτική πρόταση εξουσίας και εντέλει να πείσει ότι είναι σε θέση να αποτελέσει την κυρίαρχη κομματική έκφραση της Κεντροαριστεράς».
Επιπλέον, τους τελευταίους μήνες, επισημαίνει ο κ. Κουκουράκης, «για πρώτη φορά καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις μία διακριτή απογοήτευση για την κυβέρνηση της ΝΔ. Επιπλέον, η απώλεια της Φώφης Γεννηματά φόρτισε συναισθηματικά, ενώ και η υποψηφιότητα Παπανδρέου, ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα, τόνωσε ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον των πολιτών».
Νίκος Ανδρουλάκης - Sputnik Ελλάδα, 1920, 14.12.2021
Ελλάδα
Νίκος Ανδρουλάκης: Μπορεί ο «άγνωστος Χ» να αναστήσει το ΠΑΣΟΚ; Το μυστικό της μεγάλης επιτυχίας του

«Παραταξιακός πατριωτισμός για χιλιάδες πολίτες»

Σε κάθε περίπτωση, συμπεραίνει ο ειδικός εκλογικός αναλυτής, «αθροιστικά όλες αυτές οι συνθήκες επέδρασαν καταλυτικά, ώστε να ενεργοποιηθεί και πάλι ένα είδος παραταξιακού πατριωτισμού για χιλιάδες πολίτες που είχαν μεν εγκαταλείψει, από το 2012 και έπειτα, το ΠΑΣΟΚ, αλλά στην πραγματικότητα φάνηκε ότι δεν είχαν αποκόψει τον ομφάλιο λώρο με αυτόν τον πολιτικό χώρο».
Την τελευταία περίοδο, οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν σταθερά διψήφια ποσοστά για το ΚΙΝΑΛ και αυτό δημιουργεί πράγματι προσδοκίες για την επόμενη μέρα, σημειώνει ο κ. Κουκουράκης.
«Η αναλογία της επιρροής ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, η οποία στις εκλογές του 2019 είχε καταγραφεί στο 4 προς 1, δημοσκοπικά πλέον περιορίζεται περίπου στο 2 προς 1. Το μεγάλο στοίχημα για τον νέο πρόεδρο του Κινήματος είναι αυτός ο συσχετισμός να μην αποδειχθεί εφήμερος, να μην "ξεφουσκώσει". Είναι ζητούμενο κατά πόσο μπορεί να παγιωθεί και ακόμα περισσότερο αν θα πετύχει την περαιτέρω ενίσχυση της επιρροής του με ορίζοντα τις προσεχείς εθνικές εκλογές, το αργότερο το 2023 ή ενδεχομένως και εντός του 2022, οι οποίες θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής, οπότε εκ των πραγμάτων θα υπάρχει σχετικώς αυξημένη κοινοβουλευτική εκπροσώπηση».
Η τελευταία εκ βάθρων αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού συνέβη, «εν μέσω οικονομικής κρίσης, το 2012, όταν, όπως θυμόμαστε, σημειώθηκε ένας “εκλογικός σεισμός”» επισημαίνει. «Και φυσικά, αν πάμε πολύ πιο πίσω στον χρόνο, στην πρώτη μεταπολιτευτική περίοδο, το ΠΑΣΟΚ μέσα σε 7 χρόνια από την ίδρυσή του πέτυχε κάτι μοναδικό, από τρίτο κόμμα το 1974 με 13,5% να θριαμβεύσει το 1981 με 48%».
Τέτοια φαινόμενα, «τέτοιες τεκτονικές μεταβολές», ωστόσο, είναι σπάνιες και κατά κανόνα απαιτούν ευρύτερες κοινωνικές διεργασίες και μεταβολές» επισημαίνει ο πολιτικός επιστήμονας.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης στην Χαριλάου Τρικούπη - Sputnik Ελλάδα, 1920, 13.12.2021
Ελλάδα
Στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ ο Ανδρουλάκης: Αναλαμβάνει καθήκοντα - Άφησε λουλούδια στον τάφο της Γεννηματά
Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ θα εξαρτηθούν, προσθέτει, «από τον τρόπο με τον οποίο θα πορευτεί η νέα ηγεσία Ανδρουλάκη, από τις στρατηγικές επιλογές, από τη διαχείριση των συμβόλων. Από το αν θα καταφέρει να διασφαλίσει την ενότητα, να αρθρώσει έναν σαφή, συνεκτικό και σύγχρονο λόγο, πειστικό και ελκυστικό για την κοινωνία, να δώσει ένα σαφές στίγμα. Από τα προτάγματα που θα θέσει, από τη διαμόρφωση προγραμματικών θέσεων που θα απαντούν στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, από τις στοχευμένες παρεμβάσεις στους επιμέρους τομείς της δημόσιας σφαίρας και φυσικά από τα πρόσωπα που θα αναλάβουν σημαντικούς ρόλους και θα είναι η εικόνα του Κινήματος προς τα έξω».
Και «κατά μείζονα λόγο στη Βουλή, δεδομένου ότι η εκπροσώπηση στις συζητήσεις σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων δεν θα γίνεται από τον ίδιο τον κ. Ανδρουλάκη».
Τι θα κάνουν τα αντίπαλα στρατόπεδα; «Αντιλαμβανόμαστε ότι πρωτίστως ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η ΝΔ δεν θα μείνουν παθητικοί θεατές, αλλά θα επιχειρήσουν να στήσουν αναχώματα ώστε να περιοριστούν κατά το δυνατόν οι όποιες διαρροές προς το Κίνημα Αλλαγής/ΠΑΣΟΚ».
Ο Νίκος Ανδρουλάκης εξελέγη νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, 12 Δεκεμβρίου 2021 - Sputnik Ελλάδα, 1920, 13.12.2021
Ελλάδα
Νίκος Ανδρουλάκης: Η επόμενη μέρα για το ΚΙΝΑΛ και οι προκλήσεις του νέου προέδρου

Η αποκωδικοποίηση του β’ γύρου στις εκλογές ΚΙΝΑΛ

Με βάση τους συσχετισμούς δυνάμεων που καταγράφηκαν την πρώτη Κυριακή, στην πραγματικότητα είχε από τότε κριθεί ποιος θα επικρατούσε, συνοψίζει επιχειρώντας έναν απολογισμό των εσωκομματικών εκλογικών αναμετρήσεων ο κ. Κουκουράκης. «Έμενε να απαντηθούν δύο ερωτήματα: Σε ποιο επίπεδο θα κυμαινόταν η συμμετοχή στον β΄ γύρο και βεβαίως ποια θα ήταν τα ποσοστά των δύο "μονομάχων"» διευκρινίζει.
Όσον αφορά το πρώτο, «3 από τους 4 ψηφοφόρους της πρώτης Κυριακής προσήλθαν ξανά στην κάλπη (περίπου 206.000 από τις 270.000), γεγονός που καταδεικνύει ότι το ενδιαφέρον των πολιτών δεν ήταν ευκαιριακό».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ποσοστιαία συμμετοχή «ήταν ελαφρώς υψηλότερη σε σχέση με την εσωκομματική διαδικασία του 2017, όταν από τους 211.000 ψήφισαν τη δεύτερη Κυριακή οι 156.000, και ελαφρώς χαμηλότερη από την αντίστοιχη διαδικασία της ΝΔ του 2015-16, όταν από τους 405.000 πήγαμε στους 334.000 ψηφοφόρους».
Γιώργος Παπανδρέου - Sputnik Ελλάδα, 1920, 10.12.2021
Ελλάδα
Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Πώς εξηγείται το «σκληρό ροκ» από τον Παπανδρέου – Τι δείχνει το «εύρος αντιπάθειας»
Σε σχέση με το δεύτερο ζητούμενο, «η επικράτηση Ανδρουλάκη ήταν συντριπτική, με περίπου 68% των ψήφων έναντι 32% του Γιώργου Παπανδρέου. Αξίζει να επισημανθεί ότι πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ σε ανοιχτή διαδικασία για την ανάδειξη κομματικής ηγεσίας στη χώρα μας. Το 2017, η Φώφη Γεννηματά είχε συγκεντρώσει στον β΄ γύρο περίπου 57% απέναντι τότε στον Νίκο Ανδρουλάκη, ενώ ο σημερινός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ψηφιστεί από το 52,5% με αντίπαλο τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη στις εσωκομματικές της ΝΔ το 2016. Από τον πρώτο γύρο είχαν εκλεγεί το 2007 ο Γιώργος Παπανδρέου με 55%, ο Αντώνης Σαμαράς το 2009 με 51% και η Φώφη Γεννηματά το 2015 με 52%».
Ο Νίκος Ανδρουλάκης κυριάρχησε σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. «Σε ένα εκλογικό σώμα μειωμένο κατά περίπου 65.000 σε σχέση με την πρώτη Κυριακή, αύξησε τις ψήφους του από 98.000 σε περίπου 140.000, τη στιγμή που τον Γιώργο Παπανδρέου επέλεξαν αυτή τη φορά περίπου 7.000 λιγότεροι ψηφοφόροι -με βάση αναγωγές στα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από την αρμόδια επιτροπή (ΕΔΕΚΑΠ)- σε ενσωμάτωση περίπου 96%».
Ο κ. Ανδρουλάκης είχε, όπως και την πρώτη Κυριακή, «την υψηλότερη επίδοσή του στην Κρήτη, περίπου 76%, στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας κινήθηκε σε ποσοστά άνω του 65%, ενώ καθαρή ήταν η νίκη του και στις δύο περιφέρειες όπου δεν είχε επικρατήσει την πρώτη Κυριακή, στην Αττική με 64% και στη Δυτική Ελλάδα με 59%. Επικράτησε ακόμα και στο προπύργιο των Παπανδρέου, την Αχαΐα, με 54%».
Ο Γιώργος Παπανδρέου χορεύει ζεϊμπέκικο, 12 Δεκεμβρίου 2021 - Sputnik Ελλάδα, 1920, 13.12.2021
Ελλάδα
Γιώργος Παπανδρέου: Ξεπέρασε την ήττα του στο ΚΙΝΑΛ χορεύοντας το «Συννεφιασμένη Κυριακή»

«Τίτλοι τέλους για Παπανδρέου»

«Το αποτέλεσμα αυτό είναι προφανώς μία καθαρή νίκη, που επιτρέπει στον νέο πρόεδρο να έχει απόλυτη ελευθερία κινήσεων και επιλογών την επόμενη μέρα. Εάν ο Γιώργος Παπανδρέου συγκέντρωνε ένα ποσοστό πάνω από 40%, τότε θα μπορούσε να διατηρήσει, εφόσον το επιθυμούσε, μία διακριτή εσωκομματική παρουσία και να έχει κάποιο ρόλο την επόμενη μέρα» καταλήγει ο πολιτικός επιστήμονας.
«Πλέον κάτι τέτοιο μοιάζει αδύνατο και όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι έπεσαν οι τίτλοι τέλους για τη μακρά πολιτική του σταδιοδρομία. Ένας πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με βαρύ όνομα και έντονη πολιτική διαδρομή, ηττήθηκε κατά κράτος από έναν πολιτικό της νεότερης γενιάς, που ήταν μόλις δύο ετών όταν εκείνος εκλεγόταν για πρώτη φορά βουλευτής στην Αχαΐα, τη χρονιά ορόσημο του εκλογικού θριάμβου του ΠΑΣΟΚ το 1981».
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала