Ανακάμπτουν τα ελληνικά ομόλογα μετά την απόφαση της ΕΚΤ να συνεχίσει να τα αγοράζει

© Φωτογραφία : Alexandros Michailidis / SOOCΗ Κριστίν Λαγκάρντ.
Η Κριστίν Λαγκάρντ. - Sputnik Ελλάδα, 1920, 16.12.2021
Ανακάμπτουν τα ελληνικά ομόλογα μετά την απόφαση της ΕΚΤ να συνεχίσει να τα αγοράζει, μετά το τέλος του προγράμματος πανδημίας. Τι ανέφερε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.
Θετική επιρροή στα ελληνικά ομόλογα έφερε η απόφαση της ΕΚΤ να συνεχίσει τις αγορές τους μετά το τέλος του προγράμματος πανδημίας, καθ' υπέρβαση του ορίου που θα ισχύει για τις υπόλοιπες χώρες.
Όπως παραδέχθηκε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί «ένα ισχυρό μήνυμα στήριξης προς την Ελλάδα, η οποία δεν διαθέτει ακόμη επενδυτική βαθμίδα».
Μετά τη δημοσιοποίηση της εν λόγω απόφασης, η οποία σημειώνεται πως δεν ομόφωνη καθώς οι λεγόμενοι «σκληροί κεντρικοί τραπεζίτες» ζητούσαν την πιο δραστική απόσυρση των μέτρων στήριξης της ΕΚΤ, οι αποδόσεις των ελληνικών ομόλογων υποχώρησαν δραστικά.
Ενδεικτικά, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κατρακύλησε έως το 1,12% από το 1,36% που κυμαίνονταν στις αρχές της εβδομάδος. Ανάλογη ήταν και η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των 5ετών ομολόγων στο 0,4% και των 15ετών στο 1,32%.
Αντιστοίχως αντέδρασαν και οι υπόλοιπες αγορές ομολόγων της ευρωζώνης, ανακάμπτοντας έτσι από το «σοκ» που είχαν υποστεί λίγο νωρίτερα, όταν η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκιά της.
Αντόνιο Γκουτέρες -Ομιλία  στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 16.12.2021
Κόσμος
ΟΗΕ: Το σημερινό παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα επιβαρύνει τις ανισότητες και την αστάθεια

Η απόφαση της ΕΚΤ

H EKT θα συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα κατ' εξαίρεση μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος πανδημίας, όπως αποφάσισε σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η τράπεζα ολοκληρώνει το πρόγραμμα πανδημίας τον Μάρτιο, ωστόσο, μετά θα συνεχίσει να επανεπενδύει με μεγάλη ευελιξία τα ομόλογα που λήγουν.
Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 16.12.2021
Κόσμος
Σύνοδος Κορυφής για πανδημία: «Ζωτικής σημασίας» οι εμβολιασμοί - Τι αποφασίστηκε για τα ταξίδια
Ειδικότερα για τα ελληνικά ομόλογα υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά στην απόφαση, η οποία προβλέπει πως η ΕΚΤ θα μπορεί να αγοράζει περισσότερα ομόλογα από εκείνα που έχει στην κατοχή της και λήγουν. Με την απόφαση αυτή η ΕΚΤ έχει ως στόχο να αποφευχθούν προβλήματα στη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής τα οποία θα μπορούσαν να συμβούν μετά από μία απότομη παύση των αγορών, τη στιγμή μάλιστα που η ελληνική οικονομία ανακάμπτει από τις συνέπειες της πανδημίας.
Με την ίδια απόφασή της η ΕΚΤ προβλέπει πως η περίοδος της επανεπένδυσης των ομολόγων επεκτείνεται έως το 2025, ενώ οι αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος ΡΕPP θα επιβραδυνθούν το πρώτο τρίμηνο του 2023.
Τέλος, η ΕΚΤ αποφάσισε ότι οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του PEPP θα μπορούσαν επίσης να επαναληφθούν, εάν είναι απαραίτητο, για την αντιμετώπιση αρνητικών «σοκ» που σχετίζονται με την πανδημία.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала