Η απλή καθημερινή συνήθεια που μειώνει τις πιθανότητες κατά 80% να πεθάνετε από καρκίνο

CC0 / / Καρκινικά κύτταρα
Καρκινικά κύτταρα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 16.12.2021
Η έρευνα για τον καρκίνο έχει ανακαλύψει ζωτικής σημασίας πληροφορίες που θα μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε καλή υγεία ακόμη και στο γήρας, με πολλά από τα ευρήματα μέχρι σήμερα να επικεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό στη διατροφή. Ωστόσο, μεγάλο ρόλο παίζει και η στοματική υγιεινή.
Η πρόληψη της νόσου είναι μια σχετικά απλή διαδικασία που περιλαμβάνει προσεκτική πρόσληψη φαγητού και ποτού. Αλλά το να εστιάσουμε αποκλειστικά στη διατροφή θα μπορούσε να αποσπάσει την προσοχή μας και από άλλους παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά την υγεία, όπως η στοματική υγιεινή. Στην πραγματικότητα, ορισμένες έρευνες αναφέρουν ότι η ουλίτιδα θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο.
Η καλή στοματική υγιεινή είναι ζωτικής σημασίας για τη μακροζωία, καθώς τα βακτήρια που φιλοξενούνται στο στόμα μας μπορούν να δημιουργήσουν το έδαφος για πολλούς τύπους ασθενειών.
Αν και παραμένει δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί πόσα χρόνια ζωής θα μπορούσε να προσθέσει η καλή υγιεινή στη ζωή σας, ορισμένοι ειδικοί προτείνουν ότι η χρήση οδοντικού νήματος μπορεί να προσθέσει έως και έξι χρόνια ζωής.
Το χαμόγελο μιας γυναίκας (φωτ. αρχείου) - Sputnik Ελλάδα, 1920, 08.12.2021
Υψηλή χοληστερίνη: Το προειδοποιητικό σύμπτωμα που βρίσκεται στο στόμα και τα δόντια σας

Τα οφέλη του οδοντικού νήματος

Στην πραγματικότητα, ο γιατρός Michael Roizen εξηγεί ότι η σωστή χρήση οδοντικού νήματος για 60 δευτερόλεπτα την ημέρα θα μπορούσε να προσθέσει επιπλέον 6,4 χρόνια ζωής.
Αυτό συμβαίνει επειδή τα βακτήρια που βρίσκονται ανάμεσα στα δόντια και στη στοματική κοιλότητα μπορούν να προκαλέσουν μια λοίμωξη στο στόμα που θα μπορούσε να αυξήσει την πιθανότητα καρδιακής νόσου κατά 72%, σύμφωνα τον επικεφαλής ευεξίας της κλινικής του Κλίβελαντ. Θα μπορούσε, ωστόσο, να επηρεάσει και τον κίνδυνο καρκίνου.

Οι έρευνες

Ερευνητές στο Ινστιτούτο Karolinska και στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι ανέφεραν στο Medical Journal Open ότι τα άτομα με υψηλά επίπεδα οδοντικής πλάκας είναι 80% πιο πιθανό να πεθάνουν πρόωρα από καρκίνο από εκείνους με λιγότερη.
Τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από δύο σημαντικές μελέτες υγείας που διερευνούσαν τη σχέση μεταξύ της νόσου των ούλων και του καρκίνου έκαναν την ανησυχητική ανακάλυψη.
Ο ερευνητής Mingyang Song, επίκουρος καθηγητής Κλινικής Επιδημιολογίας και Διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Harvard T.H Chan, επιβεβαίωσε ότι η σχέση μεταξύ των δύο παθήσεων ήταν σημαντική.
Είπε: «Οι συμμετέχοντες με περιοδοντική νόσο και μεγαλύτερο αριθμό δοντιών που χάθηκαν είχαν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης δύο καρκίνων του γαστρεντερικού.
Περισσότερες από 98.000 γυναίκες συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη Υγείας των Νοσηλευτών, ενώ πάνω από 49.000 άνδρες συμμετείχαν στη συμπληρωματική μελέτη των επαγγελματιών υγείας.
Η σημασία της καλής στοματικής υγιεινής
Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι τα άτομα με περιοδοντίτιδα που δεν έχασαν δόντια είχαν 50% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του στομάχου, ενώ εκείνοι που είχαν χάσει ένα ή περισσότερα δόντια είχαν 68% αυξημένο κίνδυνο.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι είναι η φλεγμονή που προκαλείται από την ασθένεια των ούλων που ενισχύει τον κίνδυνο καρκίνου.
Στην πραγματικότητα, τα άτομα με περιοδοντίτιδα τείνουν να έχουν υψηλότερη συστηματική φλεγμονή, η οποία είναι ένα από τα χαρακτηριστικά του καρκίνου.
Άλλες θεωρίες δείχνουν ότι τα βακτήρια που βρίσκονται στο στόμα ανθρώπων με ασθένεια των ούλων θα μπορούσαν να συμβάλλουν στον καρκίνο.
Επιπλέον, οι ακαδημαϊκοί πιστεύουν ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ασθένεια των ούλων τόσο μεγαλύτερος μπορεί να γίνει ο κίνδυνος νόσησης από καρκίνο, όπως αναφέρει με δημοσίευμά της η ιστοσελίδα express.co.uk.
Τα προειδοποιητικά σημάδια της ουλίτιδας περιλαμβάνουν ούλα που αιμορραγούν όταν βουρτσίζετε τα δόντια και το νήμα και την επίμονη κακή αναπνοή.
Τα ούλα που απέχουν από τα δόντια ή είναι χαλαρά θα μπορούσαν επίσης να σηματοδοτούν μια λοίμωξη.
Τα βακτήρια που προκαλούν περιοδοντίτιδα συνήθως προκύπτουν από την κακή στοματική υγιεινή (σ.σ. είναι η φλεγμονή των ούλων και των «πέριξ» των δοντιών ιστών, η οποία χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια των δοντιών).
Αυτό το βακτήριο περιέχει παθογόνα που είναι σε θέση να εξαπλωθούν από το στόμα σε άλλα σημεία του σώματος, καταστρέφοντας τον ιστό στο πέρασμά τους.
Η κατάσταση έχει αποδειχθεί ότι συσχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο άλλων νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως η νόσος του Πάρκινσον και η άνοια.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала