Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Καστοριά: Ξεσηκωμός κατοίκων για εκτροφεία 13.900 μινκ - «Η οσμή είναι τοξική, καίει τα ρουθούνια»

© AFP 2021 / MADS CLAUS RASMUSSENΜινκ στην αιχμαλωσία (φωτ. αρχείου)
Μινκ στην αιχμαλωσία (φωτ. αρχείου) - Sputnik Ελλάδα, 1920, 16.12.2021
Βρείτε μας
Οι κάτοικοι του Νέου Οικισμού Κορέστεια στην Καστοριά έχοντας προσφύγει και στο ΣτΕ ζητούν να μην προχωρήσει η κατασκευή και λειτουργία τεσσάρων εκτροφείων μινκ συνολικού δυναμικού 13.900 γουνοφόρων ζώων. Στο πλευρό τους υιοθετώντας το ψήφισμα της επιτροπής «SOSτε τα Κορέστεια» και το Δημοτικό Συμβούλιο Καστοριάς.
Αναστατωμένοι είναι οι κάτοικοι στο νέο οικισμό Κορέστεια Καστοριάς εξαιτίας επενδύσεων που αφορούν την εγκατάσταση και λειτουργία τεσσάρων εκτροφείων γουνοφόρων ζώων, των γνωστών μινκ.
Οι λόγοι της αντίδρασης της πλειοψηφίας των κατοίκων του νέου οικισμού Κορέστεια, παρότι η Καστοριά είναι μια περιοχή που η εκτροφή μινκ και η γούνα αποτελούν παραδοσιακή οικονομική δραστηριότητα, όπως είπε στο Sputnik η Θ.Χ. (σ.σ. ζήτησε να μην δημοσιευτεί ολόκληρο το όνομα της) μέλος της Επιτροπής «SOSτε τα Κορέστεια», είναι πολλοί, κυρίως περιβαλλοντικοί, ιστορικοί αλλά και επιπέδου διαβίωσης των ίδιων των κατοίκων.
Ο νέος οικισμός που όπως είπε η Θ.Χ. «μετρά περίπου 1.000 κατοίκους» βρίσκεται δίπλα στον Κρανιώνα, στα παλιά Κορέστεια «τα οποία αποτελούνται από πέντε χωριά, έρημα πλέον» που έχουν όμως ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό όπως είπε αφού «τα σπίτια είναι πλινθόκτιστα και αποτελούν μοναδικό θέαμα στην Ελλάδα».
Μάλιστα όπως είπε αποτελούν πηγή έλξης τουριστών που έρχονται στην Καστοριά «από την οποία η περιοχή μας απέχει περίπου 20 χιλιόμετρα ενώ έχει πολύ καλό οδικό δίκτυο».
© Φωτογραφία : SOSτε τα ΚορέστειαΤα Κορέστεια με τα πλινθόκτιστα σπίτια
Τα Κορέστεια με τα πλινθόκτιστα σπίτια - Sputnik Ελλάδα, 1920, 15.12.2021
Τα Κορέστεια με τα πλινθόκτιστα σπίτια
Όπως ανέφερε το μέλος της Επιτροπής, τέσσερις επιχειρηματίες «δύο Έλληνες και δύο Δανοί» αιτήθηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες για την κατασκευή και λειτουργία ισάριθμων μονάδων εκτροφής μινκ στον ίδιο χώρο.
«Ουσιαστικά όμως πρόκειται για μία μονάδα αλλά με την κατάτμηση της -δηλαδή τέσσερις διαφορετικές άδειες- δεν υπάγονται σε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων» λέει η Θ.Χ.
Όπως εξήγησε, οι δύο μονάδες είναι δυναμικότητας 2.000 ενηλίκων ζώων η καθεμία και οι άλλες δύο 4.950 η καθεμία.
«Συνολικά, 13.900 ενήλικα γουνοφόρα ζώα θα εκτρέφονται και θα αναπαράγονται στην ίδια περιοχή. Αν η άδεια ζητούνταν από μια μονάδα εκτροφής με την ίδια δυναμικότητα, 13.900 ενηλίκων ζώων, θα απαιτούνταν περιβαλλοντική μελέτη. Με την κατάτμηση οι επενδυτές αποφεύγουν τη διεξαγωγή περιβαλλοντικής μελέτης παρακάμπτοντας έτσι τους περιβαλλοντικούς όρους που προβλέπονται για επιχειρήσεις ανάλογου μεγέθους» επισήμανε.
Έκθεση γούνας Καστοριά - Sputnik Ελλάδα, 1920, 02.06.2021
Ελλάδα
Η περιβόητη γούνα της Καστοριάς σε έκθεση μέσω ίντερνετ - Η χώρα που είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής

«Τοξική οσμή και ρύπανση υδροφόρου ορίζοντα»

Ένα μεγάλο πρόβλημα από την ύπαρξη 13.900 μινκ σε απόσταση όπως λέει η Θ.Χ. περίπου 500 μέτρων από σπίτια του Νέου Οικισμού θα είναι η οσμή.
«Η μυρωδιά εξαιτίας των ζώων και των λυμάτων τους είναι τοξική, σου καίει τα ρουθούνια. Είναι αδύνατο να μπορέσεις να αναπνεύσεις» είπε χαρακτηριστικά.
Τα μέλη της επιτροπής επισημαίνουν επίσης το ενδεχόμενο ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα και του νερού που μέσω του Λαδοπόταμου φτάνει στις βρύσες των κατοίκων της Καστοριάς και άλλων οικισμών.
«Ο Λαδοπόταμος (παραπόταμος του Αλιάκμονα) συναντάται με τις πηγές της Κορομηλιάς από όπου υδροδοτείται η πόλη της Καστοριάς και άλλοι οικισμοί. Με τις εργασίες που πραγματοποιούνται ήδη στο κτήμα όπου θα γίνει η φάρμα, διαπιστώνεται ότι στο σημείο αναβλύζει νερό από το υπέδαφος, πράγμα που αποδεικνύει την ύπαρξη πηγών. Αναρωτιόμαστε πώς μπορεί να κατασκευαστεί κτηνοτροφική μονάδα πάνω από πηγές και πόσο στεγανές μπορούν να γίνουν οι εγκαταστάσεις με τα λύματα των ζώων, όταν θα έρχονται σε επαφή με νερό που θα αναβλύζει από τη γη;» αναρωτήθηκε.
Επιπλέον, όπως αναφέρει κατά τις σκαπτικές εργασίες των μονάδων εκτός από το νερό που αναβλύζει βρέθηκαν και αρχαία και ήδη «οι αρχαιολόγοι κάνουν λόγο για ευρήματα που παραπέμπουν σε τείχος και ίσως είναι προϊστορικός οικισμός».
Οι κάτοικοι του νέου Οικισμού Κορέστεια ζητούν να μην προχωρήσουν οι κατασκευές σε ένα τόπο οι κάτοικοι των οποίων ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία προσπαθώντας παράλληλα να αναπτύξουν τον τουρισμό.
«Εκτός από τα πλινθόκτιστα σπίτια στα Κορέστεια έχει γίνει προσπάθεια για χάραξη ενός ευρωπαϊκού μονοπατιού» τόνισε η Θ.Χ. επισημαίνοντας το κάλλος της φύσης στην περιοχή δεδομένου ότι τα Κορέστεια βρίσκονται ανάμεσα στη Φλώρινα και την Καστοριά με ζώνες Natura αλλά και το Εθνικό Πάρκο των Πρεσπών.
Βιζόν - μινκ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 30.09.2021
Κόσμος
Φινλανδία: Εμβολιάζει μινκ κατά του κορονοϊού
Η Επιτροπή «Sosτε τα Κορέστεια» έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) από όπου αναμένουν την απόφαση του ενώ στο πλευρό της βρίσκεται και το Δημοτικό Συμβούλιο Καστοριάς που κατά πλειοψηφία όπως έχει ανακοινώσει «συμμερίζεται τις ανησυχίες των κατοίκων της περιοχής Κορεστείων για τη διατήρηση και διασφάλιση της ποιότητα της ζωής τους, της υγείας τους και του φυσικού περιβάλλοντός του τόπου τους και προσυπογράφει το Ψήφισμα της Συντονιστικής Επιτροπής “SOSτε τα Κορέστεια”, αναφορικά με την εγκατάσταση μονάδων εκτροφής γουνοφόρων ζώων στην περιοχή τους».
Τέλος, τα μέλη της Επιτροπής εκφράζουν την ανησυχία τους και για τη συσχέτιση των μινκ με τον κορονοϊό που όπως λένε «οδήγησε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες να επιδοτήσουν ακόμα και το κλείσιμο των εκτροφικών μονάδων στην επικράτεια τους» προσθέτοντας ότι «δεν θα γίνουν ο στάβλος της Ευρώπης».
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала