Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Κώστας Σκρέκας: Το πρώτο τρίμηνο του 2022 τα νέα μέτρα στήριξης για ευάλωτα νοικοκυριά και αγρότες

© Φωτογραφία : Facebook / Κώστας Σκρέκας - Kostas SkrekasΟ Κώστας Σκρέκας.
Ο Κώστας Σκρέκας. - Sputnik Ελλάδα, 1920, 16.12.2021
Βρείτε μας
Στόχος των μέτρων που ανακοίνωσε ο Κώστας Σκρέκας αποτελεί η περαιτέρω ενίσχυση και ανακούφιση των ευάλωτων νοικοκυριών από τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας. Όπως δήλωσε η Ελλάδα έχει την φθηνότερη τιμή ανά ηλεκτρική κιλοβατώρα στην Ευρώπη. Ποιοι προβλέπονται να είναι οι 11 άξονες της ενεργειακής πολιτικής, όπως ανακοινώθηκε στη Βουλή.
Απόψε από την Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας προανήγγειλε νέα μέτρα στήριξης που θα πάρουν «σάρκα και οστά» το πρώτο τρίμηνο του 2022 για την περαιτέρω προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών από τις μεγάλες ανατιμήσεις στην ενέργεια.
Στα πλαίσια της ομιλίας του αναφορικά με τον σχεδιασμό για τον κρατικό προϋπολογισμό του νέου έτους, ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι απέναντι στις μεγάλες ανατιμήσεις του ενεργειακού κόστους, η κυβέρνηση επέδειξε ταχύτατα αντανακλαστικά από τα μέσα του Σεπτεμβρίου, σχολιάζοντας πως έγινε γρηγορότερα από σχεδόν όλα τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη.

Το οριζόντιο δίκτυ προστασίας

Ο κ. Σκρέκας, ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχεδιάζει μέτρα στήριξης ενώ επίσης αναζητά τρόπους στήριξης και του πρωτογενούς τομέα, προκειμένου να μην μείνουν απροστάτευτοι οι αγρότες απέναντι στην παγκόσμια κρίση που έχει εκτινάξει τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου.

Οι ισχυρισμοί της Αντιπολίτευσης και η πραγματική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στους ισχυρισμούς της Αντιπολίτευσης ότι η Ελλάδα κατέχει την πιο ακριβή ηλεκτρική ενέργεια στην Ευρώπη, έσπευσε να προβεί σε διάψευση επισημαίνοντας πως η χώρα έχει την φθηνότερη τιμή ανά ηλεκτρική κιλοβατώρα. Συγκεκριμένα κοστίζει 197 ευρώ όταν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες ξεπερνά ακόμη και τα 300 ευρώ.
Στο πλαίσιο της ομιλίας του έσπευσε να εξηγήσει πως ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στην ηλεκτρική ενέργεια δεν ξεπερνάει τα 5 ευρώ ανά ηλεκτρική μεγαβατώρα, ενώ οι παρεμβάσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση ξεπερνούν ως επιδότηση τα 130 ευρώ ανά ηλεκτρική μεγαβατώρα, δηλαδή όπως δήλωσε «είναι 20 και 25 φορές μεγαλύτερη η ενίσχυση, η στήριξη που παρέχει σήμερα η κυβέρνησή μας από την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ».
Αντιστοίχως, όπως είπε ο αρμόδιος υπουργός, στο φυσικό αέριο ο ειδικός φόρος κατανάλωσης κοστίζει 1 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα, όταν οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης έχουν οδηγήσει σε ωφέλεια κατά 30 ευρώ, 30 φορές δηλαδή μεγαλύτερη ωφέλεια ανά θερμική μεγαβατώρα φυσικού αερίου.

Οι 11 άξονες

Ειδικότερα ο κος Σκρέκας δήλωσε ότι:
1) Πρασινίζουμε το ενεργειακό μας μείγμα γρηγορότερα από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Αναμένεται δεν το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το 2030 να ξεπεράσει το 70% έναντι του 32% που ισχύει σήμερα.
2) Αποσύρουμε τις υφιστάμενες λιγνιτικές μονάδες έως το 2023. Πιθανώς αυτό μπορεί να συμβεί και νωρίτερα το 2025, σύμφωνα με εξαγγελίες της ΔΕΗ.
3) Διευρύνουμε τη συμμετοχή όλων ανεξαιρέτως στην πράσινη ενέργεια. Διαθέτουμε το κονδύλι 100 εκατομμυρίων ευρώ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών από τους Δήμους στοχεύοντας στην εκμηδένιση του ενεργειακού κόστος για ευάλωτους συμπολίτες, παρέχοντάς σχεδόν δωρεάν ηλεκτρική ενέργεια.
4) Επιταχύνεται ο πράσινος μετασχηματισμός της βιομηχανίας μέσω της στήριξης των πράσινων διμερών συμβολαίων, με στόχο τη διευκόλυνση της πρόσβασης στα δίκτυα, αντιμετωπίζοντας τα φαινόμενα κορεσμού.
5) Εξειδικεύουμε στοχευμένες δράσεις και κίνητρα στα διυλιστήρια και τις τσιμεντοβιομηχανίες, με στόχο τη σημαντική μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος.
6) Απλοποιούμε καταλυτικά κι ακόμα περισσότερο την αδειοδοτική διαδικασία των ΑΠΕ.
7) Οι επενδύσεις σε υποδομές και μονάδες φυσικού αερίου θα υπερβούν τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2030. Επίσης, στα τέλη του έτους 600 χιλιάδες καταναλωτές προβλέπεται να έχουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο με στόχο να ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο χρήστες τα επόμενα έτη.
8) Υλοποιούμε εμβληματικές υποδομές που στοχεύουν στην αναβάθμιση της ενεργειακής ασφάλειας και τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας.
9) Ολοκληρώνεται η κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού IGB φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδος - Βουλγαρίας.
10) Προβλέπεται μέχρι το 2023 να έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του τερματικού σταθμού αεριοποίησης LNG στην Αλεξανδρούπολη.
11) Εδραιώνεται η συνεργασία της Ελλάδας με την Αίγυπτο με στόχο την κατασκευή ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών και η διερεύνηση της δημιουργίας ενός εικονικού αγωγού μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, αλλά άλλων έργων.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала