Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Μόσχα: Οι λεπτομερείς προτάσεις της για τις νέες «Συμφωνίες Ασφαλείας» μεταξύ Ρωσίας - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

© Sputnik / Maksim Blinov / Μεταφορά στο αρχείο φωτογραφίαςΥπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας
Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας - Sputnik Ελλάδα, 1920, 17.12.2021
Βρείτε μας
Οι προτάσεις της Μόσχας έρχονται σε μία περίοδο κρίσης στις σχέσεις Ρωσίας - ΝΑΤΟ και μετά από ισχυρισμούς των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων ότι η Ρωσία πιθανώς να σχεδιάζει εισβολή στην Ουκρανία.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας παρουσίασε δύο ολοκληρωμένα σχέδια συμφωνιών για εγγυήσεις ασφαλείας μεταξύ της Ρωσίας, των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και της συμμαχίας του ΝΑΤΟ την Παρασκευή (17/12), προτείνοντας μία κοινή δέσμευση για ειρηνική επίλυση των διαφορών ανάμεσα στη Μόσχα και στο Δυτικό μπλοκ και μία επαναβεβαίωση και από τις δύο πλευρές «ότι δεν θεωρούν ο ένας τον άλλον αντίπαλο».
«Τα μέρη θα επιλύουν όλες τις διεθνείς διαφορές στις αμοιβαίες σχέσεις τους με ειρηνικά μέσα και θα απέχουν από τη χρήση ή την απειλή βίας με οποιονδήποτε τρόπο που δεν συνάδει με τους σκοπούς των Ηνωμένων Εθνών» προτείνει η ρωσική πρόταση.
Τα έγγραφα για τις δύο προτάσεις παρουσιάστηκαν στους Αμερικανούς αντιπροσώπους σε συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών στην Μόσχα στις 15 Δεκεμβρίου και λέγεται ότι συνοδεύονταν από επεξηγήσεις για τη λογική σύμφωνα με την οποία τα εξέδωσε η Ρωσία.

Γραμμές έκτακτων γεγονότων, μηχανισμοί επίλυσης κρίσεων

Οι λεπτομερείς προτάσεις περιλαμβάνουν τη δημιουργία «κόκκινων γραμμών» για έκτακτες επικοινωνίες ανάμεσα στη μέρη. Τα έγγραφα δεσμεύουν τα μέρη «να μην δημιουργούν συνθήκες ή καταστάσεις που αποτελούν ή θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή στην εθνική ασφάλεια των άλλων μερών».
Βλαντίμιρ Πούτιν - Sputnik Ελλάδα, 1920, 17.12.2021
Κόσμος
Κρεμλίνο: Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να αναγνωρίσουν τις ανησυχίες της Ρωσίας για τις «κόκκινες γραμμές»
Οι προτάσεις, επίσης, μιλούν για μηχανισμούς που ασχολούνται με διαμάχες σε συγκεκριμένες περιοχές.
«Τα μέρη θα διατηρούν τον διάλογο και την αλληλεπίδραση στη βελτίωση μηχανισμών για την αποφυγή επεισοδίων σε περιοχές όπως οι χώρες της Βαλτικής και η Μαύρη Θάλασσα» αναφέρουν τα προσχέδια. Επίσης, κάνουν λόγο για ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των μερών προκειμένου να εμποδίσουν επικίνδυνες αντιπαραθέσεις στις συγκεκριμένες περιοχές «συμπεριλαμβανομένων συμφωνιών για τη μέγιστη απόσταση προσέγγισης μεταξύ πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών».
Τα προσχέδια, επίσης, προτείνουν ότι Ρωσία και ΝΑΤΟ «πρέπει να δείξουν αυτοσυγκράτηση στον στρατιωτικό σχεδιασμό και στη διεξαγωγή ασκήσεων για τη μείωση των κινδύνων ενδεχόμενων επικίνδυνων καταστάσεων σε συμφωνία με τις υποχρεώσεις τους υπό το διεθνές δίκαιο, περιλαμβάνοντας εκείνες που έχουν τεθεί σε διακυβερνητικές συμφωνίες για την παρεμπόδιση επεισοδίων στις θάλασσες και στον εναέριο χώρο, όπως και σε διακυβερνητικές συμφωνίες για την αποφυγή επικίνδυνων στρατιωτικών δραστηριοτήτων».
«Προκειμένου να εξαιρεθούν επεισόδια, η Ρωσική Ομοσπονδία και τα κράτη μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας δεν θα πρέπει να διεξάγουν στρατιωτικές ασκήσεις ή άλλες στρατιωτικές δραστηριότητες σε μια ζώνη συμφωνημένου πλάτους και διαμόρφωσης σε κάθε πλευρά της συνοριακής γραμμής της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των κρατών σε στρατιωτική συμμαχία μαζί της, όπως και για μέρη που είναι μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας» σημειώνουν τα προσχέδια.
Επιπλέον, ενθαρρύνουν τα μέρη «να ανταλλάσσουν τακτικά και εθελοντικά αξιολογήσεις των σύγχρονων απειλών και προκλήσεων ασφάλειας, να ενημερώνουν το ένα το άλλο για στρατιωτικές ασκήσεις και ελιγμούς και να διατηρούν διατάξεις των στρατιωτικών τους δογμάτων».

Δέσμευση για μη χρήση εδαφών για επιθέσεις

Οι ρωσικές προτάσεις περιλαμβάνουν μία δέσμευση από την πλευρά των ΗΠΑ να μην δημιουργούν στρατιωτικές βάσεις σε πρώην δημοκρατίες της Σοβιετικής Ένωσης που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ και να μην προχωρήσουν σε περαιτέρω επέκταση του μπλοκ προς τα ανατολικά.
Κρεμλίνο - Sputnik Ελλάδα, 1920, 17.12.2021
Κόσμος
Ρωσία: Το ΝΑΤΟ αφήνει αναπάντητες όλες τις προτάσεις μας για αποκλιμάκωση
«Τα μέρη θα πρέπει να απέχουν από την ανάπτυξη των ενόπλων δυνάμεών τους και των εξοπλισμών, που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών, στρατιωτικών συμμαχιών ή συνασπισμών, σε περιοχές όπου μία τέτοια ανάπτυξη θα μπορούσε να εκληφθεί από άλλο μέρος ως απειλή στην εθνική του ασφάλεια, με την εξαίρεση της ανάπτυξης δυνάμεων εντός των εδαφών των κρατών» αναφέρεται.
«Οι ΗΠΑ θα αναλάβουν να αποτρέψουν περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ προς την Ανατολή και να αρνηθούν ένταξη στη Συμμαχία των πρώην κρατών της ΕΣΣΔ» συμπληρώνεται στο προσχέδιο.
Μία τέτοια δέσμευση θα επηρέαζε την Ουκρανία και τη Γεωργία, που έχουν προχωρημένες συμφωνίες συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και πιθανώς τα κράτη της Κεντρικής Ασίας, που έχουν εμπλακεί σε στρατιωτική συνεργασία με τις ΗΠΑ και φιλοξένησαν αμερικανικές βάσεις στις περασμένες δεκαετίες.
«Τα μέρη που είναι μέλη της Συμμαχίας δεν θα πρέπει να διεξάγουν οποιαδήποτε στρατιωτική δραστηριότητα στο έδαφος της Ουκρανίας όπως και άλλα κράτη στην Ανατολική Ευρώπη, στον Νότιο Καύκασο και στην Κεντρική Ασία» υπογραμμίζει το προσχέδιο της συμφωνίας.
Σε άλλο σημείο, υποχρεώνει τη Ρωσία και τις ΗΠΑ γενικά να μην αναζητούν να χρησιμοποιούν το έδαφος άλλων κρατών «με το βλέμμα στην προετοιμασία ή εκτέλεση μίας ένοπλης επίθεσης εναντίον άλλου μέρους ή άλλες πράξεις που επηρεάζουν βασικά συμφέροντα ασφαλείας άλλου μέρους».
Η πρόταση συστήνει πως Ρωσία και μέλη του ΝΑΤΟ από το 1997, πριν το μπλοκ να ξεκινήσει την επέκτασή του προς Ανατολάς μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, δεν θα πρέπει να αναπτύσσουν στρατεύματα και όπλα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Δεσμεύσεις για πυρηνικά

Οι προτάσεις ασφαλείας της Ρωσίας περιλαμβάνουν επίσης μία δέσμευση από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ να μην αναπτύξουν πυραύλους εδάφους, οι οποίοι έχουν απαγορευτεί από την συνθήκη για τις πυρηνικές δυνάμεις μέσου βεληνεκούς (INF) που δεν λειτουργεί πλέον, «έξω από τα εθνικά τους εδάφη, όπως επίσης και σε περιοχές των εθνικών τους εδαφών από τις οποίες τέτοια όπλα μπορεί να επιτεθούν σε στόχους στο εθνικό έδαφος άλλου μέρους».
Το κτίριο του ΝΑΤΟ. - Sputnik Ελλάδα, 1920, 17.12.2021
Κόσμος
ΝΑΤΟ: Δηλώνει έτοιμο για οικοδόμηση εμπιστοσύνης με τη Ρωσία - Ποιες προϋποθέσεις θέτει
Το προσχέδιο καλεί Ρωσία, ΗΠΑ και άλλες πυρηνικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ να δεσμευτούν στην αρχή της μη πιθανότητας εξαπόλυσης ενός πυρηνικού πολέμου, ενθαρρύνοντας τις πλευρές να επαναβεβαιώσουν ότι «ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και δεν πρέπει ποτέ να γίνει και να αναγνωριστεί η ανάγκη να γίνει κάθε προσπάθεια για να εμποδιστεί ο κίνδυνος ενός ξεσπάσματος τέτοιου πολέμου μεταξύ των κρατών που κατέχουν πυρηνικά όπλα».
Η ρωσική πρόταση καλεί, επίσης, τις ΗΠΑ να απέχουν από την εκπαίδευση στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού από μη πυρηνικά κράτη στη χρήση πυρηνικών όπλων.
Καλεί την Ρωσία και τις ΗΠΑ να απέχουν από την πτήση πυρηνικών και μη πυρηνικών βαρέων βομβαρδιστικών και τον πλου πολεμικών πλοίων επιφάνειας, έξω από τον εναέριο και θαλάσσιο χώρο, σε περιοχές που μπορούν να στοχεύσουν σε άλλο μέρος.
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, επιβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον είχε μία ευκαιρία να δει τις ρωσικές προτάσεις.
«Έχουμε δει τις ρωσικές προτάσεις, τις συζητάμε με τους Ευρωπαίους συμμάχους μας και εταίρους. Δεν μπορεί να γίνουν συζητήσεις για την ευρωπαϊκή ασφάλεια χωρίς τους Ευρωπαίους συμμάχους μας και εταίρους» είπε η Ψάκι.
Ο γ.γ. γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, επιβεβαίωσε,επίσης, ότι έχει λάβει τις ρωσικές προτάσεις και τόνισε πως οποιοσδήποτε διάλογος πρέπει να λάβει υπόψη του τις ανησυχίες της Συμμαχίας για την ασφάλεια και τη γνώμη της Ουκρανίας. Μάλιστα, επισήμανε ότι έχει κάνει σαφές πως το ΝΑΤΟ ήδη εργάζεται με τη Ρωσία για τη βελτίωση της εμπιστοσύνης.
Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είπε στο Reuters ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ήταν «έτοιμη να συζητήσει ζητήματα ασφάλειας και στρατηγικής ανησυχίας με την Ρωσία».
«Συζητούμε με Ευρωπαίους συμμάχους και εταίρους και θα είμαστε σε επαφή με τη ρωσική κυβέρνηση για επόμενα βήματα, σύντομα» πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ιστορικό χαμηλό στις σχέσεις Ρωσίας - ΝΑΤΟ

Οι σχέσεις Ρωσίας και ΝΑΤΟ «χτύπησαν» το πιο χαμηλό τους σημείο στην εποχή μετά τον Ψυχρό Πόλεμο τους τελευταίους μήνες. Τον Οκτώβριο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, είπε ότι το τωρινό καθεστώς των σχέσεων δεν θα μπορούσε να περιγραφεί ως «καταστροφικό», επειδή «για να είναι καταστροφικό, πρέπει να έχεις κάτι. Δεν έχουμε καμία σχέση με το ΝΑΤΟ».
Ασκήσεις στην Ουκρανία - Sputnik Ελλάδα, 1920, 17.12.2021
Κόσμος
Ε.Ε.: Οι ηγέτες της υποστηρίζουν τη διπλωματική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης
Ο Λαβρόφ έκανε τα σχόλια μετά την κίνηση της Δυτικής Συμμαχίας να ανακαλέσει την διαπίστευση οκτώ εργαζομένων της ρωσικής αποστολής στο ΝΑΤΟ, γεγονός που ώθησε τη Μόσχα να αναστείλει τη λειτουργία του γραφείου πληροφοριών του ΝΑΤΟ στη Μόσχα.
Το «ψύχος» στη σχέση έχει επιδεινωθεί εν μέσω πρόσφατων ισχυρισμών από αξιωματούχους της Δύσης και ΜΜΕ πως η Ρωσία έχει συγκεντρώσει έως και 100.000 στρατιώτες στα σύνορά της με την Ουκρανία, προετοιμάζοντας μία πιθανή εισβολή στη γειτονική χώρα.
Η Μόσχα έχει αρνηθεί κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς, κατηγορώντας όσους τους κάνουν για τεχνητή αύξηση των εντάσεων και προειδοποιεί ότι το ίδιο το Κίεβο ίσως αναπτύσσει τις δυνάμεις του για μία πιθανή απόπειρα επίλυσης του «παγωμένου» εμφυλίου πολέμου στα ανατολικά της Ουκρανίας, δια της βίας.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала