Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Πώς η ιστορία «ξεμπροστιάζει» την ΕΕ: Η Πολωνία ζητά αλληλεγγύη για το μεταναστευτικό

© Sputnik / Alexey VitvitskyΟι σημαίες ΗΠΑ και ΕΕ
Οι σημαίες ΗΠΑ και ΕΕ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 18.12.2021
Βρείτε μας
Έκθετη παραμένει η Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στους πολίτες της, όσον αφορά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει με κορυφαίο το μεταναστευτικό. Τι εξηγεί στο Sputnik ο Νότης Μαριάς.
H υγειονομική κρίση και οι συνεχείς μεταναστευτικές ροές ανέδειξαν για άλλη μια φορά τις τεράστιες αβελτηρίες της ΕΕ. Έτσι μπροστά στην πασιφανή αδυναμία των Βρυξελλών να αναλάβουν δράση, τα κράτη μέλη της ΕΕ αναγκάστηκαν εκ των πραγμάτων να λάβουν μέτρα για την προστασία της υγείας των πολιτών τους αλλά και προάσπιση των εθνικών τους συνόρων και την εμπέδωση της ασφάλειας των κοινωνιών τους.
Αυτό εξηγεί στο Sputnik o Νότης Μαριάς, Καθηγητής Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρώην ευρωβουλευτής και Πρόεδρος του Κόμματος «Ελλάδα - Ο άλλος δρόμος».
Αλλά και στο πεδίο της μετανάστευσης τα κράτη μέλη της ΕΕ και ιδίως οι χώρες πρώτης εισόδου με αιχμή την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία καλούνται να διαχειριστούν το τεράστιο βάρος της φιλοξενίας χιλιάδων προσφύγων και παρανόμων μεταναστών, αναφέρει ο καθηγητής.
Όμως, όπως διαπιστώνει το σύστημα μετεγκατάστασης προσφύγων απέτυχε καθώς η μεν Γερμανία εκτέλεσε τις υποχρεώσεις της κατά 40%, η Γαλλία κατά 25% και η Πολωνία κατά 0%.
Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλάει στα μέσα ενημέρωσης στις 21 Οκτωβρίου 2021 στις Βρυξέλλες, Βέλγιο. - Sputnik Ελλάδα, 1920, 15.11.2021
Κόσμος
Μητσοτάκης στη «Le Figaro»: Η Ευρώπη να μην υποχωρήσει στο μεταναστευτικό, να πει «αρκετά»

Η πρόκληση του μεταναστευτικού

Σύμφωνα με την άποψη του καθηγητή η ιστορία συνήθως εκδικείται και «έτσι η Πολωνία εμφανίζεται πλέον να ζητά βοήθεια και αλληλεγγύη από τις άλλες χώρες της ΕΕ λόγω των μεταναστευτικών ροών που αντιμετωπίζει στα σύνορά της με τη Λευκορωσία».
Βρήκε βέβαια στήριξη από το «ιερατείο των Βρυξελλών το οποίο» πλέον ανακάλυψε την έννοια της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από τρίτες χώρες και άρχισε να κινητοποιείται με μέτρα για τη διαφύλαξη και το σφράγισμα των ευρωπαϊκών λέει συνόρων στις περιοχές των χωρών της Βαλτικής και της Πολωνίας».
Και προσθέτει ότι «όλα αυτά συνέβαιναν ενώ ποιούσε τη νήσσαν την ώρα που ο Ερντογάν τον Μάρτιο του 2020 εργαλειοποιούσε το μεταναστευτικό οργανώνοντας αλλεπάλληλα "ντου" χιλιάδων δύστυχων ανθρώπων στον Έβρο».
Κατά την άποψη του κ. Μαριά, για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά.
«Κυρώσεις κατά του Μίνσκ και θωπείες για την Άγκυρα. Βέβαια, όλα αυτά εξηγούνται με όρους γεωπολιτικούς καθώς τα μέτρα στήριξης των χωρών της Βαλτικής και της Πολωνίας κατά της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού εντάσσονται στην ψυχροπολεμική πολιτική της Δύσης κατά της Ρωσίας και των συμμάχων της».
Μέσα στο πλαίσιο αυτό λοιπόν πρέπει να εξεταστεί και η νέα πρόταση της Κομισιόν για αλλαγές στον κώδικα Σένγκεν και για υιοθέτηση ενός ειδικού Κανονισμού που θα προβλέπει μέτρα για την αντιμετώπιση κάθε προσπάθειας εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού εκ μέρους τρίτων χωρών.
«Μια πρόταση για την οποία είχε ήδη προϊδεάσει τη διεθνή κοινότητα ο Μακρόν ενόψει της Γαλλικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από 1/1/2022. Μάλιστα στα χθεσινά συμπεράσματα της 16ης Δεκεμβρίου 2021 και στο σημείο 18 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι καταδικάζει τις προσπάθειες τρίτων χωρών να εργαλειοποιήσουν τους μετανάστες για πολιτικούς σκοπούς. Και υπογραμμίζει την ανάγκη να αναπτυχθούν μέσα αντιμετώπισης της εργαλειοποίησης των μεταναστών» τονίζει χαρακτηριστικά.
Παράλληλα ο κ Μαριάς καθιστά σαφές ότι τόσο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όσο και η Κομισιόν αλλά και οι χώρες του ευρωπαϊκού σκληρού πυρήνα για άλλη μια φορά αρνούνται να καταργήσουν το Δουβλίνο 3 το οποίο μετατρέπει Ελλάδα και Ιταλία σε αποθήκη ψυχών ενώ ταυτόχρονα πετούν την μπάλα στην εξέδρα σε σχέση με την υιοθέτηση ενός σχεδίου μετεγκατάστασης των προσφύγων από τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου στις χώρες του πλούσιου ευρωπαϊκού Βορρά.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала