Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Πόσο εκρηκτικός είναι ο συνδυασμός Ο και Δ: Οι πιθανότητες υπερμετάλλαξης που δεν πιάνουν τα εμβόλια

© Φωτογραφία : SOOC/Aris OikonomouΚόσμος περπατάει στο κέντρο της Αθήνας εν μέσω κορονοϊού
Κόσμος περπατάει στο κέντρο της Αθήνας εν μέσω κορονοϊού - Sputnik Ελλάδα, 1920, 18.12.2021
Βρείτε μας
«Η Δέλτα μετάλλαξη μπορεί μαζί με την Όμικρον να δημιουργήσουν έναν τρίτο ιό, που να μην τον πιάνουν τα εμβόλια καθόλου» υπογραμμίζει ο Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Δρ. Βασίλης Ζουμπουρλής, προσθέτοντας «μπορεί δηλαδή να φτιάχνουμε πύργους στην άμμο με τα εμβόλια, που με ένα φύσημα, δηλαδή μια νέα μετάλλαξη, θα γκρεμίζονται».
Ειδικοί κρούουν τον κώδωνα ότι νοσήσαντες με τη Δέλτα μετάλλαξη του κορονοϊού πιθανώς να προσβληθούν κι από την Όμικρον, σε εύλογο διάστημα, ενώ σε σπανιότερες περιπτώσεις μπορεί ένας οργανισμός να καταστεί φορέας και των δύο μεταλλάξεων, όπως συνέβη με ηλικιωμένη στο Ηνωμένο Βασίλειο που βρέθηκε να νοσεί ταυτόχρονα με δυο διαφορετικές παραλλάξεις της COVID-19.
Τι μπορεί να συμβεί στην περίπτωση αυτή; Πόσο ανίσχυρα μπορεί να αποδειχτούν τα εμβόλια ενώπιον μιας ανάλογης υπερμετάλλαξης, ενδεχομένως και μετά από μείξη των υπαρχόντων με το νέο, που ετοιμάζεται ειδικά για να προστατεύει από την Όμικρον;
Γκίκας Μαγιορκίνης - Sputnik Ελλάδα, 1920, 16.12.2021
Ελλάδα
Γκίκας Μαγιορκίνης: Η μετάλλαξη Όμικρον θα οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση κρουσμάτων
Είναι χαρακτηριστικό ότι αναφερόμενος στο «σενάριο» μιας υπερμετάλλαξης από τον συνδυασμό Δέλτα και Όμικρον, ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, υπογράμμισε πως συνιστά μια προσέγγιση εφικτή, σε περίπτωση που ο προσβεβλημένος οργανισμός είναι ανοσολογικά ανεπαρκής και διαρκέσει πολύ μεγάλο διάστημα «η φορία των δύο ιών».
Τότε, συμπέρανε, «ενδεχομένως να ανταλλάξουν μεταξύ τους γενετικό υλικό και να προκύψει ένας ιός "χίμαιρα" που μπορεί να είναι προς πολλές κατευθύνσεις. Η μια είναι να παραμείνει ο ίδιος, η άλλη να γίνει πολύ πιο ήπιος και η τρίτη να γίνει πολύ πιο σοβαρός».

Τρίτος ιός από Δέλτα+Όμικρον που δεν πιάνουν τα εμβόλια;

«Είναι πολύ πιθανό να συμβεί κάτι ανάλογο με τις δυο μεταλλάξεις» επιβεβαιώνει στο Sputnik ο μοριακός βιολόγος, γενετιστής και Διευθυντής Ερευνών στη Μονάδα Βιοϊατρικών Εφαρμογών του Ινστιτούτο Χημικής Βιολογίας στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών Δρ. Βασίλειος Ζουμπουρλής.
«Αυτό είναι κάτι που μπορεί και γίνει σε οργανισμούς ανοσοκατασταλμένους» διευκρινίζει, «ανθρώπους που δεν έχουν καλό ανοσοποιητικό, στους οποίους συνυπάρχουν και οι δυο ιοί.
«Η θεωρία, με άλλα λόγια, ότι συνδυάζονται, "παντρεύονται" οι ιοί είναι υπαρκτή και επομένως η Δέλτα μετάλλαξη μπορεί μαζί με την Όμικρον να δημιουργήσουν έναν τρίτο ιό, που να μην τον πιάνουν τα εμβόλια καλά ή να μην τον πιάνουν καθόλου» υπογραμμίζει.
«Βλέπουμε ήδη και την Όμικρον να διαφεύγει αρκετά από τα υπάρχοντα εμβόλια. Είναι ένας πολύ παράξενος ιός ο κορονοϊός. Ειδικότερα με την Όμικρον, οι επιστήμονες διαπιστώνουν ότι έχει πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα, αλλά δεν έχουν ακόμη τα επαρκή στοιχεία για το κατά πόσο είναι πιο θανατηφόρα. Θα φανεί σε σύντομο χρονικό διάστημα» προσθέτει.
Όμικρον - Sputnik Ελλάδα, 1920, 17.12.2021
Κόσμος
Πόσο πιθανό είναι ένα lockdown λόγω της μετάλλαξης Όμικρον;
«Επομένως, ο συνδυασμός Δέλτα με Όμικρον δεν μπορείς για την ώρα να προβλέψεις τι θα παράξει» συνοψίζει ο μοριακός βιολόγος, εντοπίζοντας τον κίνδυνο «στον αργό εμβολιασμό του πληθυσμού του πλανήτη και τον σχεδόν μηδενικό εμβολιασμό στη Μαύρη Ήπειρο, από όπου προήλθε η Όμικρον παραλλαγή».

Μπορεί με κάθε νέο στέλεχος να ξεκινάμε απ' την αρχή

«Αν πήγαινε πιο γρήγορα ο εμβολιασμός και στην Αφρική και σε όλες τις χώρες» σημειώνει ο μοριακός βιολόγος, «θα είχε μπει μεγαλύτερο φρένο στη μετάδοση του ιού. Γι' αυτό τον λόγο ενδέχεται να φτιάχνουμε πύργους στην άμμο με τα εμβόλια, που με ένα φύσημα, δηλαδή μια νέα μετάλλαξη, θα γκρεμίζονται. Κι ό,τι έχει γίνει θα πηγαίνει χαμένο, και με κάθε νέο στέλεχος, θα ξεκινάμε πάλι απ΄την αρχή».
Βάνα Παπαευαγγέλου - Sputnik Ελλάδα, 1920, 16.12.2021
Ελλάδα
Καμπανάκι Παπαευαγγέλου: Όσοι έχουν νοσήσει από Βήτα ή Δέλτα μπορεί να κολλήσουν Όμικρον
Στην Αφρική, ειδικότερα, επειδή «ένας μεγάλος αριθμός του πληθυσμού είναι φορέας του ιού του Έιτζ και επομένως ανοσοκατασταλμένος» συνεχίζει ο γενετιστής, «όταν μολύνεται με τον κορονοϊό, ο ιός πολλαπλασιάζεται. Όσο πιο πολλά αδελφάκια κάνει, “κουτουλάει” το ένα αδελφάκι στο άλλο και μπορεί να παράξει νέο ιό που δεν τον πιάνει κανένα εμβόλιο. Στην εξελικτική βιολογία μόνο με αυτή τη διαδικασία του "παντρέματος" των ιών μπορεί να προκύψουν πάρα πολλές μεταλλάξεις. Γι’ αυτό τον λόγο επιβάλλεται να γίνει, όσο το δυνατό πιο γρήγορα γίνεται, ο εμβολιασμός στην Αφρική» συνοψίζει.
«Αυτή η ιστορία θα συνεχιστεί. Κανείς δεν ξέρει πότε θα τελειώσει».
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала