Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Τι σημαίνουν για την τσέπη μας τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης - Δείτε παραδείγματα

© Φωτογραφία : SOOC/Alexandros Michailidis Κόσμος στην οδό Ερμού, Αθήνα.
 Κόσμος στην οδό Ερμού, Αθήνα. - Sputnik Ελλάδα, 1920, 18.12.2021
Στα 40,5 ευρώ η επιδότηση λογαριασμών ηλεκτρικού, στα 55,5 για τα ευάλωτα νοικυριά.
Επιπλέον μέτρα για τη στήριξη των πολιτών, οι οποίοι δοκιμάζονται από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του κλείνοντας τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2022, στη Βουλή.
Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε επιδότηση λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας, έκπτωση για οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου, το άνοιγμα τηλεφωνικής γραμμής ενεργειακής αλληλεγγύης, καθώς και μέτρα για τους αγρότες.
Ειδικότερα ανέφερε ότι αυξάνεται η κρατική ενίσχυση στα τιμολόγια ρεύματος, ενώ οι λογαριασμοί φυσικού αερίου θα έχουν επιπλέον έκπτωση κατά 40%.
Παράλληλα, ανακοίνωσε την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους της επιβάρυνσης από τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια ενέργειας από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο.
Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή - Sputnik Ελλάδα, 1920, 18.12.2021
Κακός χαμός στη Βουλή: «Σκοτώθηκαν» Γεραπετρίτης και Τσίπρας - Αποχώρησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Επιδότηση λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας

Η κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνεται για όλους τους καταναλωτές που είναι συνδεδεμένοι στη Χαμηλή Τάση, τον μήνα Δεκέμβριο.
Ειδικότερα, το ύψος της στήριξης διαμορφώνεται από τα 130 ευρώ/MWh, στα 165 ευρώ/MWh για τις πρώτες 300 kWh.
Η επιδότηση ανέρχεται έτσι πλέον σε 49,5 από 39 ευρώ τον μήνα.
Όσον αφορά στους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), η στήριξη τον Δεκέμβριο αυξάνεται στα 185 ευρώ/MWhαπό τα 150 ευρώ/MWh, ενώ το ύψος της επιδότησης ανέρχεται στα 55,5 ευρώ τον μήνα από τα 45.

Έκπτωση για τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου

Στην ίδια ώρα, η ΔΕΠΑ Εμπορίας προσφέρει έκπτωση 16% στη χονδρική τιμή προμήθειας τόσο για τον Οκτώβριο, όσο και για τον Νοέμβριο, καθώς και 40% για τον Δεκέμβριο.
Η έκπτωση έτσι για όλους τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου θα ανέλθει στα 11 ευρώ ανά θερμική MWh τον Οκτώβριο, στα 16 ευρώ ανά θερμική MWh τον Νοέμβριο και στα 34 ευρώ ανά θερμική MWh.
Παράλληλα, οι οικιακοί καταναλωτές θα έχουν επιπλέον μείωση κατά μέσο όρο 15 ευρώ ανά θερμική MWh από την αναστολή χρέωσης των τελών χρήσης δικτύου για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο.
Συνολικά, τον Νοέμβριο η έκπτωση για τα νοικοκυριά ανέρχεται στα 31 ευρώ ανά θερμική MWh και τον Δεκέμβριο στα 49 ευρώ ανά θερμική Mwh.

Γραμμή Ενεργειακής Αλληλεγγύης (15902)

Στο πλαίσιο των δράσεών του για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θέτει επίσης σε λειτουργία την επόμενη εβδομάδα τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης και υποστήριξης που θα λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 08:00 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ.
Μέσω της γραμμής θα υποστηρίζονται τα ευάλωτα νοικοκυριά, σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν κίνδυνο διακοπής ή διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω αδυναμίας εξόφλησης των οφειλών τους στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.
Σε αυτές τις περιπτώσεις θα γίνεται άμεση επικοινωνία με τις αρμόδιες επιτροπές στον κάθε Δήμο αλλά και με τη ΔΕΔΔΗΕ ώστε να εξετάζονται άμεσα τα αιτήματα επανασύνδεσης.
Το κόστος της επανασύνδεσης για τους πολίτες των οποίων εγκρίνονται τα αιτήματα, θα καλύπτει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Ο προϋπολογισμός, δε, της έκτακτης αυτής στήριξης θα ανέλθει σε 40 εκατ. ευρώ και θα εξασφαλιστεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Μέτρα για τους αγρότες

Η κυβέρνηση, τέλος, μερίμνησε και για τη στήριξη των αγροτών, με πρόσθετη επιδότηση σε όλα τα αγροτικά τιμολόγια για την κατανάλωση των μηνών Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου.
Η επιδότηση θα καλύψει το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής που έχει επιβληθεί, εξαιρουμένων των εκπτώσεων και των επιδοτήσεων που έχουν ήδη χορηγηθεί.
Σημειώνεται ότι στην παραπάνω έκπτωση θα ενταχθούν και τα ξηραντήρια καπνού μετά από αίτηση στον οικείο προμηθευτή, ενώ η έκπτωση θα χορηγηθεί στους δικαιούχους με πιστωτικό λογαριασμό που θα εκδοθεί από τη ΔΕΗ τις επόμενες ημέρες.
Το συνολικό ύψος της πρόσθετης επιδότησης στους αγρότες θα ανέλθει σε 50 εκατ. ευρώ.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала