Υψηλή χοληστερόλη: Το σημάδι στα δάχτυλα των ποδιών που δείχνει κίνδυνο για την υγεία

© ΦωτογραφίαΓιόγκα
Γιόγκα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 18.12.2021
Μπορεί η υψηλή χοληστερόλη σπανίως να προκαλεί συμπτώματα, όμως, όταν αυτό συμβαίνει είναι συνήθως σημάδι ότι η βλάβη είναι πλέον μη αναστρέψιμη.
Η υψηλή χοληστερόλη είναι συνέπεια πολλών παραγόντων, αλλά ο πιο επιδραστικός είναι η διατροφή. Όταν τα λιπαρά μόρια συσσωρεύονται στα τοιχώματα των αρτηριών, συμβάλλουν στον σχηματισμό πλάκας που προκαλεί στένωση των αρτηριών με την πάροδο του χρόνου.
Σε αυτό το στάδιο, οι επιπλοκές στην υγεία είναι έντονες και ένα από τα σημάδια της σοβαρής βλάβης μπορεί να εμφανιστεί στα δάχτυλα των ποδιών.
Ο σχηματισμός πλάκας στις αρτηρίες αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για διάφορους λόγους. Καθώς οι αρτηρίες στενεύουν, η ροή του αίματος στα όργανα μειώνεται, στερώντας τους βασικά θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο.
Γιατρός - Sputnik Ελλάδα, 1920, 13.12.2021
Υψηλή χοληστερίνη: Το πρόσωπο «αποκαλύπτει» τον κίνδυνο
Επιπλέον, καθώς η πλάκα συσσωρεύεται μέσα στις αρτηρίες, τα αποθέματα χοληστερόλης μπορεί να σπάσουν, προκαλώντας απόφραξη μέσα σε ένα αιμοφόρο αγγείο.
Αυτό το φραγμένο αγγείο, γνωστό ως εμβολή χοληστερόλης, ενδεχομένως να βρίσκεται στο δέρμα ή σε ένα όργανο, καταστάσεις που μπορεί να έχουν εξίσου σοβαρές συνέπειες. Η εμβολή χοληστερόλης μπορεί να παρουσιαστεί με διάφορες εκδηλώσεις, γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολη τη διάγνωση.
«Τα αποθέματα χοληστερόλης σε ένα αιμοφόρο αγγείο ή σε ένα όργανο εμποδίζουν τη ροή του αίματος μέσω αρτηριών μικρού διαμετρήματος και προκαλεί δυσλειτουργία ή θάνατο του ιστού που εφοδιάζεται από το προσβεβλημένο αιμοφόρο αγγείο», εξηγούν οι επιστήμονες.
Γαλακτοκομικά προϊόντα (φωτ. αρχείου) - Sputnik Ελλάδα, 1920, 11.12.2021
Υψηλή χοληστερίνη: Το γαλακτοκομικό προϊόν για χαμηλότερα επίπεδα και καύση λίπους

Τα σημάδια υψηλής χοληστερόλης στα δάχτυλα των ποδιών

Τα πρώτα σημάδια εμβολής περιλαμβάνουν πυρετό, κόπωση, απώλεια βάρους, μυϊκό πόνο και απώλεια όρεξης.
Όταν η πάθηση εξαπλώνεται στα πόδια, ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει στίγματα και μωβ αποχρωματισμό των δάχτυλα των ποδιών. Πιο σοβαρές καταστάσεις είναι τα μικρά εμφράγματα και περιοχές γάγγραινας θα μπορούσαν επίσης να εμφανιστούν καθώς ο ιστός πεθαίνει, μαυρίζοντας το δέρμα.
Στο χειρότερο σενάριο, μάλιστα, η εμφάνιση γάγγραινας μπορεί να οδηγήσει σε ακρωτηριασμό των δακτύλων των ποδιών. Εναλλακτικά, μια εμβολή θα μπορούσε να βλάψει τα όργανα ή τους ιστούς που τροφοδοτούνται από τα αιμοφόρα αγγεία.
Όσοι, λοιπόν, έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και δεν τα αντιμετωπίζουν (με διατροφή, άσκηση ή φάρμακα) για παρατεταμένες περιόδους, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν αθηροσκλήρωση, πρόδρομο της εμβολής χοληστερόλης.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала