Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο

Ξυλόσομπες, τζάκια και ατμοσφαιρική ρύπανση συνυπεύθυνα για τον κίνδυνο καρκίνου

CC0 / / Τζάκι
Τζάκι - Sputnik Ελλάδα, 1920, 19.12.2021
Βρείτε μας
Ένας τύπος ατμοσφαιρικής ρύπανσης που παράγεται από ξυλόσομπες αυξάνεται έως και επτά φορές κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όπως αναφέρει μια νέα μελέτη. Η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη καρκίνου.
Μια ερευνητική ομάδα στην Αθήνα διαπίστωσε ότι ένας συγκεκριμένος τύπος εξαιρετικά επικίνδυνης ατμοσφαιρικής ρύπανσης αυξάνεται επικίνδυνα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Ο ρύπος εντοπίστηκε να προκύπτει από καύση βιομάζας, καθώς οι άνθρωποι στράφηκαν σε σόμπες καύσης ξύλου και τα τζάκια για να ζεσταθούν.
Η κατηγορία καρκινογόνων σωματιδίων που ονομάζεται πολυκυκλικός αρωματικός υδρογονάνθρακας οφείλεται για το 43% των ετήσιων περιπτώσεων καρκίνου, ενώ παράγεται από τους καυστήρες βιομάζας.
Τα αποτελέσματα φέρνει στη δημοσιότητα το περιοδικό Atmospheric Chemistry and Physics
Απελευθερώνονται από την καύση μιας μεγάλης ποικιλίας καυσίμων, συμπεριλαμβανομένων του άνθρακα, του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του καπνού.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος πρόκλησης καρκίνου προέρχεται από την καύση ξύλου.
Οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες έχουν εμπορική ή βιομηχανική χρήση, όπως η ναφθαλίνη, η οποία χρησιμοποιείται σε απωθητικά σκόρου.
Καρκινικά κύτταρα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 17.12.2021
Καρκίνος: Αυτό είναι το πρώτο σύμπτωμα που ίσως τον μαρτυρά ακόμα και πριν από τη διάγνωση

Οι μετρήσεις στην Αθήνα

Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πόλη της Αθήνας κάθε μέρα για ένα χρόνο. Διαπιστώθηκε ότι μεγάλες ποσότητες τοξινών ατμοσφαιρικών ρύπων παράγονταν τοπικά. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η συμβολή της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από το εξωτερικό παρατηρήθηκε να αυξάνεται. Η συνολική συμβολή των εξωτερικών πηγών ατμοσφαιρικής ρύπανσης μετρήθηκε κατά μέσο όρο σε 7% κατά τη διάρκεια του έτους.

Η καύση ξύλων

Οι ερευνητές ζήτησαν άμεση δράση για τη μείωση του αριθμού των ανθρώπων που καίνε ξύλα μέσα στα σπίτια τους είτε από τζάκια είτε από ξυλόσομπες.
Οι ξυλόσομπες έχουν συχνά κακή ροή αέρα που προκαλεί ατελή καύση του καυσίμου.
Αυτό απελευθερώνει μεγαλύτερο αριθμό επικίνδυνων χημικών ουσιών σε μια μικρή περιοχή, όπως το μονοξείδιο του άνθρακα.
Το μονοξείδιο του άνθρακα είναι ένα δηλητηριώδες αέριο που δεν έχει χρώμα, γεύση ή οσμή.

Η βιόμαζα

Η καύση βιομάζας δεν περιλαμβάνει αποκλειστικά σόμπες καύσης ξύλου, αν και η καύση ξύλου ήταν ο κύριος λόγος που προσδιορίστηκε σε αυτή τη μελέτη.
Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη διάθεση γεωργικών αποβλήτων και αποβλήτων κήπων.
Οι αποτεφρωτήρες αποβλήτων μπορούν να παράγουν ΠΑΥ, παράλληλα με το μονοξείδιο του άνθρακα, την αιθάλη και άλλες επιβλαβείς χημικές ουσίες.
Η ποσότητα της ρύπανσης μπορεί να μειωθεί από την πρόοδο της μηχανικής, ωστόσο ακόμη και οι καλά σχεδιασμένοι καυστήρες και οι σόμπες ξύλου θα παράγουν μεγάλες ποσότητες ρύπανσης.
Η σταδιακή κατάργηση των ξυλόσομπων προτάθηκε από τον ΟΗΕ ως μέτρο για τη διατήρηση της παγκόσμιας άνοδος της θερμοκρασίας από το να ξεπεράσει τον 1,5ºC, όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας express.co.uk.
Η καύση ξύλου απελευθερώνει διοξείδιο του άνθρακα και μεθάνιο, δύο αέρια θερμοκηπίου που συσσωρεύονται στην ατμόσφαιρα και αυξάνουν τις παγκόσμιες θερμοκρασίες.
Η αιθάλη - ένα άλλο προϊόν καύσης ξύλου - συσσωρεύεται στους πόλους και παρεμβαίνει στην ικανότητα του χιονιού και του πάγου να αντανακλούν το φως του ήλιου.
Μια έκθεση του 2016 από την καναδική κυβέρνηση αποκάλυψε ότι η καύση ξύλου στα σπίτια ήταν η μεγαλύτερη πηγή μαύρου άνθρακα,παράγοντας το 27% του ετήσιου συνόλου.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала