Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο

Χριστούγεννα με ταχύτητες… απογείωσης στο γκάζι! Αχ Ευρώπη, εσύ μας… πάγωσες!

© Φωτογραφία : Menelaos Myrillas / SOOCΧριστούγεννα.
Χριστούγεννα.  - Sputnik Ελλάδα, 1920, 20.12.2021
Βρείτε μας
«Χιόνια στο καμπαναριό που Χριστούγεννα σημαίνει...» ο εορταστικός στίχος των ημερών δίνει τον τόνο στη συμπεριφορά του καιρού. Και όμως, οι ενεργογραφειοκράτες της ΕΕ ζουν στο δικό τους παράλληλο κόσμο! Όχι, λένε, στον (έτοιμο) αγωγό φυσικού αερίου για ένα τουλάχιστον εξάμηνο.
Ο λόγος, για άλλη μια, πολλοστή φορά, για την ανεξήγητη (;) συμπεριφορά των ανθρώπων που ασκούν την ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης. Ας δει κανείς τους αριθμούς: Στις 24 Νοεμβρίου η τιμή αγοράς του φυσικού αερίου στο TTF της Ολλανδίας ήταν μόλις λίγο πάνω από τα 1.000 δολάρια. Συγκεκριμένα 1.070 δολ/1.000 κυβικά! Στις 17 Δεκεμβρίου η τιμή στο χρηματιστήριο του Λονδίνου «ακούμπησε» στα 1.700 δολ/1.000!
Και ξέρετε γιατί; Μα φρόντισαν γι' αυτό οι καλοπληρωμένοι «πρασινοπατέρες» και «πρασινομαμάδες» μας!
Όπως εξηγεί εκπρόσωπος της ανεξάρτητης εταιρίας ειδικών, Rystad Energy η δήλωση της νέας ΥΠΕΞ της Γερμανίας, Ανναλένας Βέρμποκ, ήταν μια από τις αιτίες που έδρασαν με προβοκατόρικο τρόπο στην απότομη αύξηση της τιμής.
Η δήλωση είχε να κάνει με το ότι τα ντοκουμέντα του ήδη κατασκευασμένου αγωγού, Nord Stream-2, δεν συνάδουν με το ευρωπαϊκό ενεργειακό δίκαιο, άρα ο αγωγός δεν θα λειτουργήσει. Η τιμή εκτινάχτηκε από τα 1070 στα 1.200 δολ.
Έρχεται μετά ο επικεφαλής της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής, ΒΝΑ, Γιόχαν Χόμανν, να μας ενημερώσει ότι ο ίδιος δεν βλέπει να ολοκληρώνεται η διαδικασία εναρμόνισης των ντοκουμέντων της κοινοπραξίας που έστησε τον αγωγό τουλάχιστον μέχρι τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2022!
Και όταν, μετά από εξάμηνο και βάλε, η γερμανική αρχή της οποίας ηγείται ο Γιόχαν, πιστοποιήσει, μόνο τότε θα τεθεί θέμα πιστοποίησης στην ευρωπαϊκή αρχή ενέργειας!
Έτσι, η τιμή 1.200 δολ/1.000 κυβικά εκτινάχτηκε στα 1.700 δολάρια και ως τα Χριστούγεννα… έχει ο θεός!
Nord Stream 2 - Sputnik Ελλάδα, 1920, 17.12.2021
Κόσμος
Γερμανία: Η πιστοποίηση του Nord Stream 2 δεν σχετίζεται με την κατάσταση στην Ουκρανία
Να, λοιπόν, αγαπητοί Ευρωπαίοι χριστιανοί και μη, το χριστουγεννιάτικο «δώρο» που ετοίμασαν για όλους μας οι… δημοκρατικές δυνάμεις των ευρωπαϊκών «θεσμών»!
Ο νέος καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, δίπλα στο Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, επεχείρησε αμέσως μετά τη Σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. να διασκεδάσει τις εντυπώσεις: Η ΒΝΑ, είπε, ασχολείται με τον αγωγό χωρίς καμία απολύτως πολιτική χροιά!
Γνωρίζετε, ξαναείπε, ότι η διαδικασία είναι χρονοβόρα (;), αλλά έξω από κάθε πολιτική σκοπιμότητα!
Έσπευσε, ωστόσο, να τονίσει πως η χώρα του «αισθάνεται μεγάλη ευθύνη ώστε να παραμείνει η Ουκρανία χώρα τράνζιτ φυσικού αερίου». Με άλλα λόγια έβαλε (ή τον ανάγκασαν να βάλει), και αυτός το λιθαράκι του στην εκτίναξη της τιμής!
Για το «απολύτως χωρίς πολιτική χροιά» του Σολτς γελάει ο κάθε… πικραμένος!

Ασκήσεις επιβολής των ΗΠΑ πάνω στη νέα καγκελαρία

Μέχρι και τις τελευταίες μέρες της Μέρκελ στην καγκελαρία, οι εξελίξεις γύρω από την πιστοποίηση του αγωγού ήταν περίπου αν θα προλάβει να μεταφέρει φυσικό αέριο πριν βγει το 2020 ή αμέσως μετά.
Έχοντας υπ' όψιν αυτή την παράμετρο ο καθένας κατανοεί πως η τωρινή, πρώτη μετά Μέρκελ χρονική στιγμή, έφερε την ανατροπή (και συνεπώς την εκτίναξη των τιμών), μόνο ως συνέπεια της πολιτικής σκοπιμότητας!
Η καθυστέρηση λειτουργίας του αγωγού είναι αποτελεί καθαρά πολιτική απόφαση, εξηγεί ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην Ε.Ε., Βλαντίμιρ Τσιζόφ. Ο οποίος διευκρινίζει πως η απόφαση καθυστέρησης αποτελεί ένα μείγμα εξωτερικής δυτικής πολιτικής, αλλά και εσωγερμανικής η οποία έχει να κάνει με την αλλαγή της κυβέρνησης.
Nord Stream 2 - Sputnik Ελλάδα, 1920, 13.12.2021
Κόσμος
Βερολίνο για Nord Stream 2: Δεν μπορεί να εγκριθεί ακόμη - Οι λόγοι
Η Γερμανία και πίσω της όλη η Ευρώπη σέρνεται στις επιλογές των κύριων κύκλων του «κουκλοθέατρου» που κινούν τα νήματα μέσω «πολιτικών» του τύπου, Ανναλένας Βέρμποκ!
Και εκατομμύρια Ευρωπαίοι που έχουν μια ειλικρινή οικολογική συνείδηση, χωρίς να αναλύσουν τα δεδομένα, θεωρούν την εν λόγω ΥΠΕΞ, «μαχήτρια» της οικολογικής, πράσινης ανάπτυξης.
Δεν αποδέχονται όλοι, ωστόσο, μια τέτοια πολιτική. Ο νέος καγκελάριος της Αυστρίας, Καρλ Νεχάμμερ, ήδη διακήρυξε την ανάγκη να λειτουργήσει το γρηγορότερο δυνατό ο αγωγός, να μη συνδεθεί με τις εξελίξεις στην Ουκρανία και να πάψει αυτή η εκμετάλλευση ενός έργου που έχει τεράστια σημασία για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και την οικονομία!
Μαζί του συμφωνούν και οι αναγνώστες του έγκριτου γερμανικού, Spiegel, οι οποίοι περνούν την ΥΠΕΞ τους γενεές δεκατέσσερις με τις παράλογες, άσχετες και επιβλαβείς τοποθετήσεις της πάνω σε θέματα που δεν κατέχει.

Συμβόλαια σποτ μιας χρήσης: Εργαλειοποίηση αυτοκαταστροφής!

Είναι ολοφάνερος ο σχεδιασμός κυρίαρχων κύκλων της Ε.Ε. να μειώσει αρχικά και να εξαφανίσει όσο γίνεται πιο γρήγορα τη ρωσική αντίληψη περί πολυετών συμβολαίων προμήθειας και τιμολόγησης πάνω στη φόρμουλα τιμής του πετρελαίου. Αυτό που συνέβαλε μέχρι τώρα στη συνεχή, απρόσκοπτη προμήθεια χωρών-καταναλωτών με σχετικά σταθερή τιμή, με μικρές διακυμάνσεις.
Οι εμπνευστές απομάκρυνσης αυτής της μορφής και προώθησης των συμβολαίων μιας χρήσης, «σέρβιραν» στην κοινή γνώμη το ιδεολόγημα ότι έτσι θα πέσει η τιμή, η οποία θα ρυθμίζεται από την αγορά! Προς αυτή την κατεύθυνση ωθήθηκε πριν δυο χρόνια και η ΔΕΠΑ!
Αλλά και πλειάδα άλλων μεγάλων εταιριών που ακολουθούν πειθήνια τους εκάστοτε νεοφιλελεύθερους ταχυδακτυλουργούς!
Μητσοτάκης στη Βουλή για πυρκαγιές - Sputnik Ελλάδα, 1920, 18.12.2021
Μητσοτάκης: Τα τρία νέα μέτρα στήριξης για ρεύμα και φυσικό αέριο - Αύξηση και στον κατώτατο μισθό
Οι μάνατζερ της ΔΕΠΑ τρέχουν τώρα και δεν φτάνουν να βρουν τρόπους ώστε να πείσουν την ΓΚΑΖΠΡΟΜ για κάποια έκπτωση! Πριν το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Σότσι, κάποιοι αναλυτές στην Αθήνα, έγραφαν για πιθανή έκπτωση του 15%.
Στη Μόσχα και στην Αθήνα οι γνωρίζοντες τα θέματα, απλά χαμογελάνε! (Άντε και μας δίνουν, λένε, αυτή την έκπτωση του 15%. Από ποια τιμή; Από τα 1.000 δολ. ή τα 1.700 που πήγε τώρα; Ε, και; Μπακάλικο γίναμε!).
Το 2021 απέδειξε ότι η τάχα «ελεύθερη» αγορά που ρυθμίζει τα πάντα, έφθασε τώρα να προτείνει το ζωτικής σημασίας, για τη θέρμανση και την οικονομία, ενεργειακό προϊόν με τιμές δέκα και δεκαπέντε φορές πιο ακριβό σε σχέση με την ίδια περίοδο του… 2020!
Και οι Βρυξέλλες να επιμένουν στο αντιρωσικό παιχνίδι που προωθούν οι ΗΠΑ, αλλά που οι ίδιες μένουν έξω από την ευθύνη τροφοδοσίας της Ευρώπης! ΗΠΑ, Αυστραλία και Κατάρ οι τρεις μεγαλύτερες χώρες-παραγωγοί υγροποιημένου αερίου, LNG, κατευθύνουν τη μερίδα του λέοντος των εξαγωγών τους προς τις χώρες της Ασίας!
Γιατί έτσι τις… συμφέρει! Οι Βρυξέλλες όμως τι πράττουν για την ευημερία των Ευρωπαίων; Για τη μείωση των τιμών;
Η κούρσα ανόδου της τιμής του φυσικού αερίου σταμάτησε και η τιμή μειώθηκε κατά 15-17%, μόνο μια φορά το τελευταίο τρίμηνο, μετά τη δήλωση Πούτιν στις αρχές Νοεμβρίου για ρωσική ετοιμότητα πλήρωσης των υπόγειων δεξαμενών στην Ευρώπη.
Η συγκράτηση εκείνη δείχνει πόσο ευαίσθητη είναι η αγορά φυσικού αερίου, άρα και η ανάγκη αλλαγής ρότας των γραφειοκρατών των Βρυξελλών που μόνο τα συμφέροντα των Ευρωπαίων δεν εξυπηρετούν. Όπως φαίνεται, η οποιαδήποτε«παρόλα» σε Βρυξέλλες και Βερολίνο μόνο αύξηση της τιμής επιφέρει.
Nord Stream 2 - Sputnik Ελλάδα, 1920, 13.12.2021
Κόσμος
Κρεμλίνο: Συνεχίζονται οι τεχνικές εργασίες για τον αγωγό Nord Stream 2, χρειάζεται υπομονή
Τέλος, όσο και αν συνεχίζουν την αντιρωσική βερμπαλιστική γυμναστική, όσο και αν πολεμούν τον αγωγό που είναι η μόνη πηγή επαρκούς, συνεχούς ποσότητας φυσικού αερίου, άρα και μείωσης της τιμής σε λογικά όρια, δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματικότητα.
Είτε με σταθερές τιμές πάνω σε πολυετή συμβόλαια είτε με σποτ τιμές που εκτινάσσονται στα ύψη, η βασική, όχι η μόνη, αλλά η βασική πηγή προμήθειας φυσικού αερίου ήταν και θα παραμείνει η Ρωσία!
Πόσο θα στοιχίζει το φυσικό αέριο που μας τροφοδοτεί, ε, με αυτό ασχολείται η «πράσινη» Γερμανίδα ΥΠΕΞ και οι όμοιοι της! Δοξάστε τους!
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала