Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο

Καρκίνος και καρδιακή ανεπάρκεια: Εντοπίστηκε νέος παράγοντας που επηρεάζει και τις δύο παθήσεις

CC0 / / Καρκινικά κύτταρα
Καρκινικά κύτταρα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 20.12.2021
Βρείτε μας
Ο καρκίνος και η καρδιακή ανεπάρκεια φαίνεται πως συνδέονται μέσω ενός νέου παράγοντα που εντοπίστηκε, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Ένας νέος παράγοντας που εντοπίστηκε, φαίνεται πως επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης τόσο του καρκίνου όσο και καρδιακής ανεπάρκειας.

Η σχετική μελέτη για τον καρκίνο και την καρδιακή ανεπάρκεια

Ένα γονίδιο που συνήθως ενεργοποιείται σε επιθετικό καρκίνο έχει, επίσης, εμπλακεί στην καρδιακή ανεπάρκεια και στην υψηλή αρτηριακή πίεση. Το γονίδιο, που ονομάζεται PBK, ρυθμίζει τον πνευμονικό ιστό που οδηγεί σε πάχυνση των αρτηριών, οι οποίες συνδέουν την καρδιά και τους πνεύμονες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η υψηλή αρτηριακή πίεση να περνά από την καρδιά και να προκαλεί προοδευτική και σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια.
Ανθρώπινος εγκέφαλος (καλλιτεχνική αναπαράσταση) - Sputnik Ελλάδα, 1920, 17.12.2021
Άνοια: Ελληνική μελέτη δείχνει ποια τρόφιμα τριπλασιάζουν τον κίνδυνο αν τα παραλείπουμε
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρχει ομοιότητα στους μηχανισμούς της πνευμονικής υπέρτασης και του καρκίνου. Από την πλευρά του, ο Δρ. Ντέιβιντ Φάλτον, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση της «Express», υποστηρίζει ότι η ταχεία κυτταρική διαίρεση που εντοπίζεται στον καρκίνο είναι, επίσης, παρούσα στην πνευμονική υπέρταση, κατά την οποία προκαλείται στένωση των αρτηριών.
Χαρακτηριστικά, ο ίδιος επισημαίνει: «Ψάχναμε για γονίδια που εμπλέκονται στην προώθηση του πολλαπλασιασμού των μυών, τα οποία είναι και στον καρκίνο. Είναι η ανεξέλεγκτη διάδοση που δημιουργεί το πρόβλημα και αναζητούμε τρόπους που θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε για να το μειώσουμε».
Οι τρέχουσες θεραπείες εστιάζονται σε γενικές γραμμές στα συμπτώματα, επιδιώκοντας τη διαστολή των αεραγωγών και την αύξηση της ποσότητας του οξυγόνου που απορροφάται. Η μόνη αποτελεσματική θεραπεία επί του παρόντος είναι η μεταμόσχευση πνεύμονα.
Σε όγκους της ουροδόχου κύστης, του πνεύμονα, του ήπατος και του εγκεφάλου, μεγάλες ποσότητες του γονιδίου PBK σχετίζονται με χειρότερη διάγνωση. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι το PBK δεν είναι το μόνο γονίδιο που ρυθμίζει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, αλλά συχνά εμπλέκεται και στην πρώιμη ανάπτυξη της πνευμονικής υπέρτασης.
Ανανάς - Sputnik Ελλάδα, 1920, 16.12.2021
Διατροφολόγος προειδοποιεί: Απαγορευμένο φρούτο ο ανανάς γι’ αυτούς τους ανθρώπους

Τι είναι το γονίδιο PBK

Το PBK είναι συντομογραφία του «PDZ-Binding Kinase» και αυτό είναι μια δομική περιοχή που βρίσκεται σε πρωτεΐνες όχι μόνο σε ζώα αλλά και σε φυτά, μύκητες, βακτήρια και ιούς.
Οι πρωτεΐνες που περιέχουν PDZ συχνά εμπλέκονται στη ρύθμιση των κυτταρικών οδών. Η εξέταση των οδών με τις οποίες εμπλέκεται το γονίδιο PBK, θα μπορούσε να βελτιώσει την κατανόησή μας για τους καρκίνους που προκύπτουν από την υπερέκφρασή του.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала