Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Η Αιθιοπία και ο θρύλος της χαμένης κιβωτού της Διαθήκης

© AP Photo / Dan BaliltyΟμοίωμα της Κιβωτού της Διαθήκης
Ομοίωμα της Κιβωτού της Διαθήκης - Sputnik Ελλάδα, 1920, 21.12.2021
Βρείτε μας
Ένας μακροχρόνιος θρησκευτικός μύθος στην Αιθιοπία περιγράφει πώς η Κιβωτός της Διαθήκης μεταφέρθηκε εκεί πριν από 3.000 χρόνια από τον Μενέλικ, γιο της βασίλισσας της Σίμπα και του βασιλιά Σολομώντα του Ισραήλ.
Μια συναρπαστική σύνδεση μεταξύ της Αιθιοπίας και της εβραϊκής ιστορίας είναι η πεποίθηση ότι η Κιβωτός της Διαθήκης, που περιέχει σε πέτρινες πλάκες τις Δέκα Εντολές, μπορεί να βρίσκεται μέχρι σήμερα στην Αιθιοπία. Ενώ μια ταλμουδική πηγή αναφέρει ότι η κιβωτός –μαζί με πολλά άλλα από τα ιερά αντικείμενα του Ναού– ήταν κρυμμένη λίγο πριν από την καταστροφή του Beit Hamikdash,υπάρχουν πολλές άλλες θεωρίες για το πού τελικώς βρίσκεται.

Ο μύθος

Συγκεκριμένα, ένας μακροχρόνιος θρησκευτικός μύθος στην Αιθιοπία περιγράφει πώς η Κιβωτός της Διαθήκης μεταφέρθηκε εκεί πριν από 3.000 χρόνια από έναν άνδρα που ονομάζεται Μενέλικ, ο οποίος, σύμφωνα με τον μύθο, ήταν γιος της βασίλισσας της Σίμπα και του βασιλιά Σολομώντα του Ισραήλ. Ο μύθος λέει ότι η βασίλισσα της Σίμπα ήταν από την Αιθιοπία και ότι ταξίδεψε στην Ιερουσαλήμ, όπου αποπλανήθηκε από τον βασιλιά Σολομώντα, γεννώντας τον Μενέλικ. Ο Μενέλικ αργότερα ταξίδεψε στην Ιερουσαλήμ και σπούδασε με τον πατέρα του πριν πάρει την κιβωτό και την φέρει στην Αιθιοπία, όπου, σύμφωνα με τον μύθο, εξακολουθεί να βρίσκεται στην εκκλησία της Παναγίας της Σιών στο Aξούμ, όπου μόνο ο «Φύλακας της Κιβωτού της Διαθήκης» μπορεί να τη δει.
Αρχαιολόγοι. - Sputnik Ελλάδα, 1920, 17.11.2021
Κόσμος
Εντυπωσιακή ανακάλυψη στο Ισραήλ: Βρέθηκε αρχαίο ελληνιστικό φρούριο που είχε «σηκώσει» ο στρατός
Άλλοι υποστηρίζουν ότι μια αίρεση Εβραίων υπό την καθοδήγηση του βασιλιά Manasseh από το Ισραήλ πήρε την κιβωτό μαζί τους και τη μετέφερε στην Αίγυπτο, από όπου τελικά μετέβησαν μέσω του Νείλου ποταμού στην Αιθιοπία.

Οι φύλακες της κιβωτού

Οι ερευνητές που ταξίδεψαν στο Aξούμ και κατευθύνθηκαν προς την Εκκλησία της Μαρίας της Σιών φέρονται να συστήθηκαν σε έναν άνδρα που αναφέρεται ως ο φύλακας της κιβωτού. Αυτός ο άνθρωπος λέγεται ότι έζησε όλη του τη ζωή μέσα σε μια περιφραγμένη περιοχή γύρω από την εκκλησία και δεν θα φύγει από το αξίωμά του μέχρι να πεθάνει, ενώ θα αντικατασταθεί από τον επόμενο φύλακα. Στο παρεκκλήσι της εκκλησίας εκτίθενται 30 ρόμπες από 30 προηγούμενους φύλακες– και καθένας απ’ αυτούς τους 30 δήλωσε ότι το αντικείμενο που προστάτευαν ήταν η αληθινή Κιβωτός της Διαθήκης.
Ενώ άλλοι αμφισβητούν ή απομυθοποιούν αυτήν την εκδοχή –ισχυριζόμενοι ότι, το πολύ, η κιβωτός στην εκκλησία είναι απλώς ένα αντίγραφο της πραγματικής– ταιριάζει απόλυτα με τον ισχυρισμό του πρώην αυτοκράτορα της Αιθιοπίας Haile Selassie ότι ήταν άμεσος απόγονος του Μενέλικ. Ο Selassie κυβέρνησε την Αιθιοπία από το 1930 έως το 1974 και αυτοαποκαλούνταν το «Λιοντάρι του Ιούδα», όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας post.com.
Ο 225ος βασιλιάς καταγόταν από τον βασιλιά Δαβίδ και τοποθέτησε σε περίοπτη θέση ένα μοτίβο του Λιονταριού του Ιούδα στη σημαία και στο νόμισμα της χώρας.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала