Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο

Χειμώνας: Η Google υποδέχεται επίσημα την πιο κρύα εποχή με το σημερινό της doodle

© Φωτογραφία : Konstantinos Tsakalidis / SOOCΧιονόπτωση
Χιονόπτωση - Sputnik Ελλάδα, 1920, 21.12.2021
Βρείτε μας
Το χειμερινό ηλιοστάσιο ήταν μια ιδιαίτερη στιγμή του ετήσιου κύκλου για ορισμένους πολιτισμούς ακόμη και κατά τη νεολιθική εποχή.
Ξεκινά από σήμερα ο χειμώνας και η Google στο σημερινό της doodle μας το θυμίζει.
Σήμερα το απόγευμα και περίπου στις 6 μ.μ. ώρα τοπική ώρα ο Ήλιος στη χώρα μας θα βρεθεί στο χειμερινό ηλιοστάσιο, οπότε και θα ξεκινήσει και επί της ουσίας ο φετινός χειμώνας στο βόρειο ημισφαίριο. Φέτος, το χειμερινό ηλιοστάσιο συμπίπτει με την κορύφωση της τελευταίας βροχής διαττόντων του έτους, των Αρκτίδων.
Στον αντίποδα, στο νότιο ημισφαίριο θα αρχίσει το καλοκαίρι, με τη διάρκεια της μέρας να βρίσκεται στο αποκορύφωμά της.
Όταν ο Ήλιος περάσει το χειμερινό ηλιοστάσιο, σταδιακά προετοιμάζεται για την εαρινή ισημερία με αποτέλεσμα ο χρόνος της ημέρας και της νύχτας να έχουν σχεδόν ίση διάρκεια.

Η πολιτιστική σημασία

Το ηλιοστάσιο μπορεί να ήταν μια ιδιαίτερη στιγμή του ετήσιου κύκλου για ορισμένους πολιτισμούς ακόμη και κατά τη νεολιθική εποχή. Τα αστρονομικά γεγονότα χρησιμοποιήθηκαν συχνά για να καθοδηγήσουν δραστηριότητες, όπως η σπορά των καλλιεργειών και η παρακολούθηση των χειμερινών αποθεμάτων τροφίμων. Πολλές πολιτιστικές μυθολογίες και παραδόσεις προέρχονται από αυτό.
Το χειμερινό ηλιοστάσιο ήταν εξαιρετικά σημαντικό επειδή οι άνθρωποι εξαρτώνταν οικονομικά από την παρακολούθηση της προόδου των εποχών. Η πείνα ήταν συχνή κατά τους πρώτους μήνες του χειμώνα, από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο (βόρειο ημισφαίριο) ή από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο (νότιο ημισφαίριο), επίσης γνωστό ως «οι μήνες πείνας», όπως αναφέρει η wilkipedia.
Σε πολιτισμούς που χρησιμοποιούσαν κυκλικά ημερολόγια βασισμένα στο χειμερινό ηλιοστάσιο, το «έτος όπως ξαναγεννήθηκε» εορτάστηκε με αναφορά σε θεότητες ζωής-θανάτου-αναγέννησης ή «νέα ξεκινήματα», όπως το Hogmanay,μια παράδοση καθαρισμού του νέου έτους. Επίσης, η «αντιστροφή» είναι ένα ακόμη συχνό θέμα, όπως στις ανατροπές σκλάβων και δασκάλων της Saturnalia.
Αν και η στιγμή του ηλιοστασίου μπορεί να υπολογιστεί, η άμεση παρατήρησή του από τους ερασιτέχνες είναι αδύνατη επειδή ο Ήλιος κινείται πολύ αργά ή φαίνεται να στέκεται ακίνητος.
Τούρτα (φωτ. αρχείου) - Sputnik Ελλάδα, 1920, 21.12.2021
Ελλάδα
Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021

Δεν είναι σταθερή η ημερομηνία του χειμερινού ηλιοστασίου

Το χειμερινό ηλιοστάσιο δεν «πέφτει» πάντα στην ίδια ημερομηνία και κυμαίνεται μεταξύ της 20ής και της 23ης Δεκεμβρίου, με πιο πιθανές ημερομηνίες την 21η και την 22α.
Το χειμερινό ηλιοστάσιο δεν συμβαίνει πια στις 25 Δεκεμβρίου, όπως στα χρόνια του Χριστού, αλλά νωρίτερα, καθώς έχει αντικατασταθεί το παλαιότερο Ιουλιανό Ημερολόγιο, που είχε εισάγει ο Ιούλιος Καίσαρ από το 44 π.Χ.. Το 1582, ο Πάπας Γρηγόριος ΙΓ' εισήγαγε το Γρηγοριανό ημερολόγιο το οποίο χάνει μόνο μία ημέρα στα 4.000 χρόνια.

Ο εορτασμός του ηλίου

Ο Ήλιος λατρεύτηκε από τους αρχαίους ως θεός και σχεδόν όλοι οι αρχαίοι λαοί καθιέρωσαν προς τιμή του διάφορες γιορτές. Οι μεγαλύτερες γιορτές γίνονταν κατά την εποχή του χειμερινού ηλιοστασίου, που εθεωρείτο η γιορτή της γέννησης του Ήλιου, που σηματοδοτούσε και την έναρξη του νέου έτους.
Οι πρώτοι Χριστιανοί στη Ρώμη, οι οποίοι κατέφευγαν κρυφά στις κατακόμβες τους, πήραν την απόφαση να γιορτάζουν τη γέννηση του Χριστού την ίδια ημερομηνία, στις 25 Δεκεμβρίου.

Αρκτίδες

Απόψε το βράδυ θα κορυφωθεί η σχετικά μικρή βροχή διαττόντων αστέρων με το όνομα Αρκτίδες που αποτελούν και τα τελευταία «πεφταστέρια» του έτους. Συγκεκριμένα, οι Αρκτίδες, που πέφτουν μεταξύ 17-25 Δεκεμβρίου παράγουν πέντε έως δέκα μετέωρα την ώρα. Να σημειωθεί πως οι Αρκτίδες προέρχονται από τη σκόνη που άφησε ο κομήτης Τατλ, ο οποίος ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1790.
Ο Peter Jenniskens και ο Esko Lyytinen ανακάλυψαν ότι η βροχή των διαττόντων αστέρων θα μπορούσε να συμβούν όταν ο κομήτης Tuttle ήταν στο αφήλιο επειδή μερικοί μετεωρίτες παγιδεύονται στην τροχιακή αντηχεία 7/6 με τον Δία, όπως αναφέρει η wilkipedia.
Οι διάττοντες φαίνεται να έρχονται από την κατεύθυνση του αστερισμού της Μικρής Άρκτου, εξ ου και το όνομά τους. Ωστόσο, επειδή έχει προηγηθεί πανσέληνος της 19ης Δεκεμβρίου, ο ουρανός δεν θα είναι αρκετά σκοτεινός και το φωτεινό φεγγάρι δυστυχώς θα «επισκιάσει» τα περισσότερα μετέωρα.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала