Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Θεσσαλονίκη: Εμπλοκή 69 ατόμων στο κύκλωμα που έβγαζε πλαστές βεβαιώσεις αναπηρίας – Πώς δρούσε

© Φωτογραφία : Nikos Libertas / SOOCΠεριπολικό της αστυνομίας
Περιπολικό της αστυνομίας - Sputnik Ελλάδα, 1920, 21.12.2021
Βρείτε μας
Εφτά συλλήψεις από την ΕΛΑΣ για το κύκλωμα πλαστών πιστοποιητικών αναπηρίας πραγματοποιήθηκαν χθες. Ο τρόπος δράσης τους και οι ρόλοι που είχαν.
Η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας συνέλαβε χθες εφτά άτομα, μέλη δύο εγκληματικών οργανώσεων που εξέδιδαν πλαστά πιστοποιητικά αναπηρίας καθώς και αναλάμβαναν τη ταχύτερη διεκπεραίωση συντάξεων.
Στα δύο από τα εφτά άτομα καταλογίζεται αρχηγικό ρόλος σε κάθε μία από τις εγκληματικές οργανώσεις που εξαρθρώθηκαν.
Οι κατηγορίες που βαραίνουν τους συλληφθέντες είναι βαρύτατες και περιλαμβάνουν την εγκληματική οργάνωση, τη δωροληψία και τη δωροδοκία υπαλλήλου, την εμπορία επιρροής – μεσάζοντες, τη ψευδή βεβαίωση, την υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, τις ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις, την απάτη, τη παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, τη παράβαση καθήκοντος και τις νομοθεσίες περί ναρκωτικών και λαθρεμπορίας καπνικών προϊόντων.
Στη δικογραφία αναφέρονται άλλα 62 άτομα, εκ των οποίων 29 γιατροί, που μάλιστα ήταν και μέλη του Ειδικού Σώματος Ιατρών Αναπηρίας, εννιά υπάλληλοι του Ε.Φ.Κ.Α., ένας υπάλληλος του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕ.Π.Ε.), ένας ιδιώτης γιατρός και 22 ιδιώτες, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ.
Οι συλληφθέντες ζημίωσαν το Δημόσιο έχοντας αναπτύξει αυτοματοποιημένες διαδικασίες αλλά και επαφές με αρκετούς πολίτες καθώς εκμεταλλευόταν την επαγγελματική τους ιδιότητα κατά περίπτωση.
Σύμφωνα με την αστυνομία, βασικό ρόλο στη δράση των εγκληματικών οργανώσεων έπαιξε μια γυναίκα, υπάλληλος του ΕΦΚΑ που λόγω της θέσης της είχε πρόσβαση σε απόρρητα έγγραφα σχετικά με τα ποσοστά αναπηρίας ασθενών αλλά και τον τόπο, το χρόνο και τη σύνθεση των επιτροπών Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας.
Συγκεκριμένα, η πρώτη εγκληματική οργάνωση, με ηγετικό μέλος διευθυντή δομής κοινωνικής ασφάλισης, δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον από τον Μάιο του 2021 στην:
επίτευξη ψευδών αναπηριών (ποσοστά άνω του 67%) σε ενδιαφερομένους ιδιώτες, μέσω της εξέτασης τους από Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.),
ταχύτερη και αμεσότερη διεκπεραίωση συντάξεων ιδιωτών
επίτευξη ευνοϊκών αποφάσεων πελατών δικηγορικού γραφείου, που σχετίζεται με τον διευθύνοντα την εγκληματική οργάνωση, ενώπιον Τοπικών Διοικητικών Επιτροπών (Τ.Δ.Ε.).
Για την παροχή των υπηρεσιών τους, η εγκληματική οργάνωση αμειβόταν ανάλογα με την ιδιαιτερότητα της κάθε περίπτωσης, με τα χρηματικά ποσά που λάμβανε να κυμαίνονται από 400 έως 2.000 ευρώ.
Συνολικά, τα μέλη της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης, ενεπλάκησαν σε τουλάχιστον 97 περιπτώσεις από τις οποίες:
21 για ψευδή βεβαίωση ποσοστών αναπηρίας ιδιωτών, ενώ προέκυψαν ενδείξεις για ακόμα 33 περιπτώσεις,
18 για ταχύτερη και αμεσότερη διεκπεραίωση αιτήσεων συνταξιοδότησης ιδιωτών, κατά παρέκκλιση της συνήθους τηρούμενης διαδικασίας, ενώ προέκυψαν ενδείξεις για επιπλέον 20 περιπτώσεις και
τουλάχιστον δύο περιπτώσεις επίτευξης ευνοϊκών αποφάσεων ιδιωτών, κατά τη διάρκεια εξέτασης υποθέσεων τους από τις Τοπικές Διοικητικές Επιτροπές ενώ προέκυψαν σαφείς ενδείξεις ύπαρξης τριών ανάλογων περιπτώσεων.
Συνολικά τα κέρδη της συγκεκριμένης οργάνωσης υπολογίζονται σε 30.000 ευρώ.
Η δεύτερη εγκληματική οργάνωση, δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον από τον Ιούλιο του 2021 στην επίτευξη ψευδών αναπηριών (ποσοστού ή/και χρονικής διάρκειας, αναπηρικών χαρακτηρισμών) σε ενδιαφερομένους ιδιώτες, μέσω της εξέτασης τους από Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας.
Κατά τη δράση της συγκεκριμένης οργάνωσης δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην ύπαρξη μελών με διαφορετικές ειδικότητες καθώς:
διασφαλίζεται ανταπόκριση σε μια ευρεία γκάμα περιπτώσεων ενδιαφερόμενων ιδιωτών (ψυχιατρικές, ορθοπεδικές, καρδιολογικές κ.λπ. παθήσεις),
εξυπηρετούνται ευχερέστερα οι σκοποί της εγκληματικής οργάνωσης (παρεμβάσεις σε επιτροπές με συναφή ειδικότητα, σύνταξη εισηγητικών φακέλων ενδιαφερόμενων ιδιωτών που αποτείνονται στην εγκληματική οργάνωση για την επίτευξη του μέγιστου δυνατού ποσοστού αναπηρίας, ευχέρεια στην εναλλαγή σύνθεσης των μελών της ανάλογα με την περίπτωση κ.λπ.) και
υφίσταται αδυναμία παρέμβασης κατά τον καθορισμό των συνθέσεων των υγειονομικών επιτροπών, καθώς η εν λόγω διαδικασία πραγματοποιείται μέσω αυτοματοποιημένου συστήματος.
Για την παροχή των υπηρεσιών τους, η εγκληματική οργάνωση αμειβόταν ανάλογα με την ιδιαιτερότητα της κάθε περίπτωσης, με τα χρηματικά ποσά που λάμβανε να κυμαίνονται από 100 έως 1.000 ευρώ.
Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
το χρηματικό ποσό των 185.415 ευρώ,
200 χρυσές λίρες Αγγλίας,
χρυσό συλλεκτικό νόμισμα Νοτίου Αφρικής, βάρους 33,92 γραμμαρίων,
εκμαγείο χρυσού, βάρους 1,77 γραμμαρίων
Μαζί με τα παραπάνω κατασχέθηκαν και πλήθος κινητών τηλεφώνων και πειστηρίων όπως εγγράφων που σχετίζονται με την υπόθεση, αλλά και ναρκωτικά.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала