Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο

Αϋπνία: Μπορεί πραγματικά η κατανάλωση ζεστού γάλακτος να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε;

© Fotolia / NitrΈνα ποτήρι γάλα
Ένα ποτήρι γάλα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 22.12.2021
Βρείτε μας
Εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από αϋπνία. Πολλοί απ’ αυτούς έχουν δοκιμάσει όλων των ειδών τις μεθόδους για να ξεπεράσουν αυτό το πρόβλημα, ωστόσο μια καλή λύση θα μπορούσε να είναι η διατροφή. Για να αποδείξει αυτή τη θεωρία, μια ομάδα επιστημόνων εξέτασε κατά πόσο το γάλα σας βοηθά να αποκοιμηθείτε.
Το γάλα περιέχει μια ποικιλία από αμινοξέα, τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών, ικανά να προάγουν τον ύπνο, αλλά επιπλέον, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι ψυχολογικά έχει και ηρεμιστική δράση, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στον ύπνο.
Η ψυχολογική πλευρά
[Ένας] λόγος που το ζεστό γάλα κάνει τους ανθρώπους να νυστάζουν είναι επειδή σας θυμίζει τη μητέρα σας που σας το έδινε στη νηπιακή σας ηλικία, εξήγησε ο ψυχολόγος Michael Breus στο Live Science.
Σύμφωνα με την Current Neuropharmacology , η τρυπτοφάνη στο γάλα είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ που οδηγεί στη δημιουργία της χημικής σεροτονίνης του εγκεφάλου που μετατρέπεται σε μελατονίνη, μια ορμόνη που βοηθά τον ύπνο. Η μελατονίνη παράγεται επίσης ως απόκριση στο σκοτάδι και σχετίζεται με τη ρύθμιση του φυσικού κιρκάδιου ρυθμού του σώματος.
Ύπνος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 13.11.2021
Ύπνος: Οι καλύτερες και οι χειρότερες θέσεις για να κοιμόμαστε

Οι τροφές που προκαλούν υπνηλία

Θεωρητικά, τροφές πλούσιες σε τρυπτοφάνη, όπως το γάλα, τα αυγά, η γαλοπούλα, το ψάρι, η σόγια ή τα φιστίκια, μπορεί να σας προκαλέσουν υπνηλία. Ωστόσο, για να αισθανθείτε αυτό το αποτέλεσμα θα πρέπει να καταναλώσετε περίπου 7,6 λίτρα γάλακτος , κάτι που θα έβλαπτε αμέσως την υγεία αφού είναι υπερδιπλάσια της συνιστώμενης θερμιδικής πρόσληψης για έναν ενήλικα.
Οι Lin Zheng και Mouming Zhao, επιστήμονες από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Νότιας Κίνας, αποφάσισαν να εμβαθύνουν τη θεωρία για να προσδιορίσουν την πραγματική επίδραση της κατανάλωσης γάλακτος στον ύπνο, λαμβάνοντας υπόψη ότι η τρυπτοφάνη είναι ένα από τα λιγότερο άφθονα αμινοξέα σε αυτό το τρόφιμο και συμφώνησαν ότι η επίδραση της τρυπτοφάνης στο γάλα που προκαλεί ύπνο είναι περιορισμένη.
«Η τρυπτοφάνη πρέπει να ανταγωνιστεί άλλα μεγάλα ουδέτερα αμινοξέα, όπως λευκίνη, ισολευκίνη, τυροσίνη, φαινυλαλανίνη και βαλίνη, για να περάσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και να έχει κάποια επίδραση στον ύπνο», σημείωσαν.

Το πείραμα στα ποντίκια

Στο πείραμά τους με ποντίκια, έδειξαν ότι ένα συστατικό του γάλακτος γνωστό ως υδρόλυση καζεΐνης και θρυψίνη (CTH) είχε αποτελέσματα που βελτιώνουν τον ύπνο στα ποντίκια. Εκατοντάδες πεπτίδια (αλυσίδες αμινοξέων) μπορούν να βρεθούν στο HTC και ορισμένες μελέτες σε ανθρώπους συμφωνούν ότι η πρόσληψή τους μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα να κοιμόμαστε γρηγορότερα, καθώς και την ποιότητα του ύπνου ή την ικανότητα ύπνου με ελάχιστες αλλαγές. Αυτά τα πεπτίδια συνδέονται με τον υποδοχέα GABA-A, έναν υποδοχέα στον εγκέφαλο που βοηθά στην καταστολή των νευρικών σημάτων και στην προώθηση του ύπνου, σύμφωνα με έρευνα.
«Διαπιστώσαμε ότι τα πεπτίδια στο HTC θα μπορούσαν να παρατείνουν σημαντικά τη διάρκεια του ύπνου στα ποντίκια», είπε ο Zheng.
Τα ποντίκια έλαβαν πεπτίδια που κανονικά απελευθερώνονταν κατά την πέψη της CTH και έδειξαν ότι ένα από τα πεπτίδια, που ονομάζεται YPVEPF, έχει σημαντικά αποτελέσματα υπνηλία. Αύξησε τον αριθμό των ποντικών που αποκοιμήθηκαν γρήγορα κατά περίπου 25% και τη διάρκεια του ύπνου των ποντικών κατά περισσότερο από 400% σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου.
Σχετικά με τη θερμοκρασία του γάλακτος δεν υπάρχουν μελέτες που να καθορίζουν εάν η κατανάλωση του ζεστού βελτιώνει τα αποτελέσματα του ύπνου, αλλά ο Lin Zheng συμπεραίνει ότι η ζεστή θερμοκρασία του γάλακτος μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος και κατά συνέπεια στην αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος βοηθώντας στη χαλάρωση του σώματος. Αυτό που απέδειξε η μελέτη είναι ότι τόσο οι ενώσεις του γάλακτος, όσο και τα πεπτίδια CTH, συνδέονται με τους υποδοχείς GABA-A ακόμη και αν κάποιος το πιει κρύο.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала