Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Πριγκίπισσα Χάγια: Η κατάρρευση του γάμου και ο διακανονισμός του διαζυγίου 550 εκατομμυρίων λιρών

© AFP 2022 / DANIEL LEALπριγκίπισσα Χάγια
πριγκίπισσα Χάγια - Sputnik Ελλάδα, 1920, 22.12.2021
Το διαζύγιο της πριγκίπισσας Χάγια και του σεΐχη Μοχάμεντ περιγράφεται ως η μεγαλύτερη υπόθεση διαζυγίου στη βρετανική νομική ιστορία. Πρόκειται για έναν διακανονισμό άνω των 500 εκατομμυρίων λιρών.
Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου επιδίκασε την Τρίτη 21/12 εφάπαξ διακανονισμό 251,5 εκατομμυρίων λιρών στην πριγκίπισσα Χάγια Μπιντ Αλ-Χουσεΐν - τη 47χρονη κόρη του πρώην βασιλιά της Ιορδανίας Χουσεΐν.
Είναι η νεότερη από τις έξι συζύγους του σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ρασίντ Αλ-Μακτούμ - του πολυδισεκατομμυριούχου ηγεμόνα του Ντουμπάι.
Η απόφαση παρέχει στην πριγκίπισσα Χάγια ποσά για να καλύψει το κόστος λειτουργίας δύο σπιτιών αξίας πολλών εκατομμυρίων λιρών - το ένα δίπλα στο παλάτι του Κένσινγκτον του Λονδίνου, καθώς και την κύρια κατοικία της στο Έγκαμ του Σάρεϊ.
Υπάρχει επίσης πρόβλεψη για σημαντικό «προϋπολογισμό ασφαλείας» καθώς και διακοπές, μισθούς και διαμονή τόσο για μια νοσοκόμα όσο και για μια νταντά, θωρακισμένα οχήματα για την οικογένεια και το κόστος συντήρησης διαφόρων πόνι και κατοικίδιων ζώων.
Έχει επίσης επιδικάσει εξασφαλισμένες πληρωμές ύψους 5,6 εκατομμυρίων λιρών ετησίως σε καθένα από τα δύο παιδιά τους, μια 14χρονη κόρη και έναν 9χρονο γιο. Αυτά θα εξασφαλιστούν με εγγύηση 290 εκατομμυρίων λιρών.

«Με φόβο για τη ζωή της»

Αυτή η μακροχρόνια δικαστική μάχη για την επιμέλεια έχει ρίξει φως στον συνήθως κλειστό κόσμο των βασιλικών οικογενειών της Μέσης Ανατολής.
Η πριγκίπισσα Χάγια διέφυγε από το Ντουμπάι στη Βρετανία με τα παιδιά της το 2019, λέγοντας ότι φοβόταν για τη ζωή της, αφού ανακάλυψε ότι ο Σεΐχης Μοχάμεντ είχε απαγάγει στο παρελθόν δύο από τις άλλες κόρες του -Σέιχα Λατίφα και τη Σέιχα Σάμσα- και τις επέστρεψε στο Ντουμπάι παρά τη θέλησή τους.
Ο 72χρονος σεΐχης Μοχάμεντ, ο οποίος είναι επίσης μια γιγαντιαία φιγούρα στον κόσμο των ιπποδρομιών, αρνήθηκε τις απαγωγές - παρά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του 2020 που έλεγε ότι ήταν, κατά πάσα πιθανότητα, αληθινές. Δημοσίευσε ένα ποίημα με τίτλο «Έζησες, πέθανες», το οποίο θεωρείται ευρέως ότι απειλεί την πριγκίπισσα αφού ανακάλυψε ότι είχε σχέση με τον Βρετανό πρώην σωματοφύλακά της.
Η πριγκίπισσα Χάγια συνέχισε να δέχεται απειλές μετά τη μετακόμισή της στη Βρετανία, με μηνύματα που έλεγαν «μπορούμε να σε βρούμε οπουδήποτε» και έκτοτε ξόδεψε τεράστια ποσά για την ασφάλεια, φοβούμενη ότι τα παιδιά της θα απαχθούν και θα επιστρέψουν πίσω στο Ντουμπάι, όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας BBC.
Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε φέτος ότι ο Σεΐχης Μοχάμεντ είχε παραβιάσει παράνομα τα κινητά τηλέφωνα της πριγκίπισσας Χάγια, των σωματοφυλάκων της και της νομικής της ομάδας, η οποία περιλαμβάνει τη βαρόνη Σάκλετον των Τόρις.
Το χακάρισμα έγινε χρησιμοποιώντας λογισμικό υποκλοπής spyware που ονομάζεται Pegasus,το οποίο μολύνει στοχευμένα τηλέφωνα και παρήχθη από την ισραηλινή εταιρεία NSO Group. Ο Σεΐχης Μοχάμεντ είπε ότι δεν είχε παραβιασμένο υλικό στην κατοχή του και ότι δεν είχε γίνει παρακολούθηση. Ωστόσο, ο πρόεδρος του Οικογενειακού Τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε το αντίθετο.
Κατά την απόφαση του διαζυγίου, έγινε σαφές ότι η πριγκίπισσα και τα δύο παιδιά της ήταν ιδιαίτερα ευάλωτα. Είπε ότι χρειάζονταν ασφάλεια για να εξασφαλίσουν τη ζωή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η κύρια απειλή που αντιμετώπισαν δεν ήταν από εξωτερικές πηγές, είπε, αλλά από τον πατέρα τους.
«Υπάρχει ένας σαφής και διαρκής κίνδυνος για αυτά τα παιδιά που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα παραμείνει μέχρι να αποκτήσουν την ανεξαρτησία τους», είπε ο δικαστής. Όσον αφορά την πριγκίπισσα Χάγια, πρόσθεσε: «Θα παραμείνει ένας σαφής και πανταχού παρών κίνδυνος για [την πριγκίπισσα Χάγια] για το υπόλοιπο της ζωής της, είτε είναι από [τον Σεΐχη Μοχάμεντ] είτε μόνο από τις συνήθεις τρομοκρατικές και άλλες απειλές».
Το δικαστήριο ενημερώθηκε για μια αξιολόγηση ασφαλείας που έθεσε τον κίνδυνο για την πριγκίπισσα Χάγια και τα παιδιά της ως «σοβαρό». Στη συνέχεια, ο δικαστής χορήγησε κεφάλαια για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων των τεθωρακισμένων οχημάτων για τη μεταφορά της οικογένειας.
Ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου δήλωσε ότι έκανε ό,τι καλύτερο μπορεί για να καταλήξει σε ένα λογικό συμπέρασμα, δεδομένου «του εξαιρετικού πλούτου και του αξιοσημείωτου βιοτικού επιπέδου που απολαμβάνουν αυτά τα παιδιά κατά τη διάρκεια του γάμου».
Οι δικηγόροι της πριγκίπισσας Χάγια επέμεναν ότι δεν είχε υποβάλει αξιώσεις για τις δικές της μελλοντικές ανάγκες, αλλά επικρίθηκε κατά τη διάρκεια ακροάσεων στο δικαστήριο για τις πολυτελείς δαπάνες της. Ο γιος της, για παράδειγμα, ηλικίας μόλις εννέα ετών, έχει λάβει τρία ακριβά αυτοκίνητα, καθώς ήταν «συνηθισμένος να του δίνονται αυτοκίνητα ως δώρα». Αυτή ήταν, είπε ο δικαστής, μια θεμιτή κριτική.
Η απόφαση περιλαμβάνει στοιχεία που παρείχε η πριγκίπισσα Χάγια καθώς είχε εκβιαστεί από μέλη του προσωπικού ασφαλείας της για μια σχέση που είχε με έναν απ’ αυτούς. Έκανε αρκετές πληρωμές σε τέσσερις από αυτούς τους υπαλλήλους, μερικοί από τους οποίους προήλθαν από τραπεζικούς λογαριασμούς των παιδιών της. Για να το καλύψει, είπε ότι είχε πουλήσει κοσμήματα αξίας άνω του 1 εκατ. και από τότε έπρεπε να πουλήσει περισσότερα.
Ο Σεΐχης Μοχάμεντ του Ντουμπάι είπε ότι τα δώρα που δόθηκαν στην πρώην σύζυγό του θα σταλούν σε αυτήν. Αυτά περιελάμβαναν παπούτσια μπαλέτου που της δόθηκαν από τους παγκοσμίου φήμης χορευτές Dame Margot Fonteyn και Rudolf Nureyev. Είπε επίσης ότι έχει αφαιρέσει το διαδικτυακό ποίημα που του αποδίδεται, το οποίο η πριγκίπισσα αντιλήφθηκε ως απειλή για τη ζωή της.
Τέλος, δήλωσε ότι δεν είχε σκοπό να προκαλέσει κακό στην πριγκίπισσα.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала