Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Σπάνιο χειρόγραφο του Αϊνστάιν πουλήθηκε έναντι του ρεκόρ των 13 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία

CC0 / / Ο νομπελίστας φυσικός Αλμπερτ Αϊνστάιν
Ο νομπελίστας φυσικός Αλμπερτ Αϊνστάιν - Sputnik Ελλάδα, 1920, 22.12.2021
Το έγγραφο 54 σελίδων που γράφτηκε από κοινού με τον μηχανικό Michele Besso δείχνει τα θεμέλια της περίφημης θεωρίας της σχετικότητας του Αϊνστάιν.
Ένα χειρόγραφο 54 σελίδων που γράφτηκε από κοινού από τον Άλμπερτ Αϊνστάιν και τον Ελβετό μηχανικό Μικέλε Μπέσο πουλήθηκε σε δημοπρασία την Τρίτη 23 Νοεμβρίου έναντι του ρεκόρ των 13 εκατομμυρίων δολαρίων, όπως αναφέρει δημοσίευμα του livescience.com.
Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών Christie's, που φιλοξένησε την πώληση, το χειρόγραφο έχει σημειώσει νέο ρεκόρ για το πιο ακριβό ιδιόγραφο επιστημονικό έγγραφο που πουλήθηκε ποτέ. Η ταυτότητα του αγοραστή δεν έχει αποκαλυφθεί, αν και ο οίκος Christie's σημείωσε ότι η δημοπρασία προσέλκυσε το ενδιαφέρον αγοραστών σε όλο τον κόσμο.
Ελληνικά νομίσματα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 02.12.2021
Κόσμος
Σπάνιο νόμισμα 50 δραχμών «έπιασε» ποσό - ρεκόρ χιλιάδων ευρώ σε δημοπρασία στην Ελβετία
Το εν λόγω χειρόγραφο γράφτηκε από τον Αϊνστάιν και τον Μπέσο μεταξύ Ιουνίου 1913 και αρχές του 1914, όταν δοκίμασαν εξισώσεις που τελικά θα αποτελούσαν το θεμέλιο της θεωρίας της σχετικότητας του Αϊνστάιν.
Σύμφωνα με τον οίκο Christie's, 26 σελίδες του χειρόγραφου είναι γραμμένες από το χέρι του Αϊνστάιν. Είκοσι τέσσερις είναι γραμμένες από τον Μπέσο και τρεις σελίδες γράφονται από κοινού από τους δύο. Πολλές σελίδες διαθέτουν επίσης υποσημειώσεις.
Το χειρόγραφο είναι εξαιρετικό για τη σπανιότητά του, σημείωσε ο οίκος Christie's, καθώς ο Αϊνστάιν σπάνια κρατούσε προσχέδια της δικής του γραφής και αλληλογραφίας.
Ο Μπέσο, στον αντίποδα διατήρησε μεγάλο μέρος της δουλειάς του με τον Αϊνστάιν για τους επόμενους. Αυτό το χειρόγραφο είναι ένα από τα δύο σωζόμενα προσχέδια που δείχνουν τα θεμέλια της γενικής σχετικότητας.
Η πώληση είχε τσουχτερό τίμημα, ακόμη και για τα έργα του Αϊνστάιν. Τον Μάιο του 2021, μια επιστολή του Αϊνστάιν προς έναν αντίπαλο φυσικό, η οποία περιείχε την περίφημη εξίσωσή του E=mc2, πουλήθηκε σε δημοπρασία για 1,2 εκατομμύρια δολάρια. Το 2017, δύο σύντομες σημειώσεις που έγραψε ο Αϊνστάιν σε ένα καμπαναριό σε ξενοδοχείο του Τόκιο -συμπεριλαμβανομένου ενός που περιγράφει τη «φόρμουλά» του για την ευτυχία- πουλήθηκαν για 1,5 εκατομμύριο δολάρια.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала