Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Αποκαλυπτικός ο Βλαντίμιρ Πούτιν: Όλα όσα είπε για το φυσικό αέριο, το ΝΑΤΟ και την Ουκρανία

© POOL / Μεταφορά στο αρχείο φωτογραφίαςΕτήσια συνέντευξη Βλαντίμιρ Πούτιν
Ετήσια συνέντευξη Βλαντίμιρ Πούτιν - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.12.2021
Οι απαντήσεις του Προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, στα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τη διεθνή και όχι μόνο σκηνή.
Η πανδημία του κορονοϊού και τα εμβόλια, η ενεργειακή κρίση, η κατάσταση στην Ουκρανία και οι διεθνείς σχέσεις της Ρωσίας, βρέθηκαν μεταξύ άλλων στο «μικροσκόπιο» του Βλαντίμιρ Πούτιν στην εφ' όλης της ύλης ετήσια συνέντευξη Τύπου, που διήρκησε σχεδόν τέσσερις ώρες.

Κορονοϊός και οικονομία

Η αυλαία στη συνέντευξη άνοιξε με ερώτηση που αφορούσε την πανδημία του κορονοϊού και τις συνέπειές της στην οικονομία.
Ο Βλ. Πούτιν επεσήμανε πως αν και η ρωσική οικονομία βρέθηκε αντιμέτωπη με προκλήσεις, θα αντεπεξέλθει και μάλιστα με μεγαλύτερη επιτυχία συγκριτικά με άλλες μεγάλες χώρες, ενώ για το 2021 έτρεξε με ρυθμούς ανάπτυξης 4,5% και ο πληθωρισμός θα φτάσει το 8%.
Παράλληλα, τόνισε πως εάν η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας δεν προχωρήσει σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, η κατάσταση στη χώρα θα είναι παρόμοια με εκείνη στην Τουρκία.
Πάντως την τρέχουσα χρονιά, το εξωτερικό χρέος της Ρωσίας υποχώρησε σημαντικά και η ανεργία έπεσε στα προ κορονοϊού επίπεδα, αν και μπορεί να αυξηθεί λίγο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ανέβηκε η θνησιμότητα στη χώρα του εν μέσω της πανδημίας, με πρώτη προτεραιότητα να παραμένει η διάσωση ανθρωπίνων ζωών ενώ και το δημογραφικό πρόβλημα παραμένει.
Η ετήσια συνέντευξη Τύπου του Βλαντίμιρ Πούτιν  - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.12.2021
Κόσμος
Γιατί ο Άγιος Βασίλης δεν εκπληρώνει ευχές; Η εξήγηση του Πούτιν

Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί και κυρώσεις

Σχετικά με τους εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού, ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρθηκε στην ανάγκη της αμοιβαίας αναγνώρισης, ενώ υπό την απειλή νέων μεταλλάξεων, εξήρε την ανάγκη αύξησης των αριθμών εμβολίων παγκοσμίως.
Μάλιστα, τάχθηκε κατά των κυρώσεων στους ανεμβολίαστους, τονίζοντας πως το Κράτος πρέπει να χαρακτηρίζεται από τον σεβασμό, ενώ θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα για την κατάλληλη ενημέρωση.
Ακριβώς αυτός ο σεβασμός είναι που τον κάνει αντίθετο και στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών κατά της COVID-19, η οποία ήταν μια πρακτική που εφαρμοζόταν στη Σοβιετική Ένωση.
Ειρωνεία για τον ίδιο είναι πως οι λάτρεις και νοσταλγοί της ΕΣΣΔ αποτελούν πια τους κύριους εκφραστές του σκεπτικισμού απέναντι στο εμβόλιο, ενώ λαμβάνονται δραστικά μέτρα απέναντι σε φαινόμενα όπως η δημιουργία πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού.

Το φλέγον ζήτημα της Ουκρανίας

Φυσικά, ο Πρόεδρος της Ρωσίας αναφέρθηκε στις εντάσεις που καταγράφονται με την Ουκρανία, τις οποίες χρονολογεί από το 2014 με το πραξικόπημα στη χώρα, ενώ η Μόσχα πρέπει να είναι έτοιμη για στρατιωτική δράση.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την ετήσια συνέντευξή Τύπου στη Μόσχα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.12.2021
Κόσμος
Πούτιν για παραδοσιακές αξίες: Η γυναίκα είναι γυναίκα και ο άνδρας είναι άνδρας
Πριν από αυτό, η Ρωσία προετοιμαζόταν για συνεργασία με τις δυτικόφιλες κυβερνήσεις στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
Το πραξικόπημα στην Ουκρανία ήρθε αφότου η κρίση βάδιζε προς το τέλος της, με τον τότε Πρόεδρο της χώρας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, να συμφωνεί στις παραχωρήσεις αλλά και την αποχώρηση από την εξουσία στις επόμενες εκλογές.
Η Ρωσία έπρεπε να δράσει στην Κριμαία και την ανατολική Ουκρανία, ενώ η κρίση συνεχίζεται και σήμερα, με το Κίεβο να κάνει χρήση στρατιωτικής ισχύος, σε δύο περιπτώσεις, για να καταστείλει την εξέγερση στα ανατολικά.
Πιστεύει πως η τωρινή ένταση αποτελεί ένδειξη για τρίτη στρατιωτική εκστρατεία του Κιέβου και οι κυρώσεις από πλευράς της Δύσης έχουν στόχο τη μη μεσολάβηση, ενώ είναι ανήσυχος για την Κριμαία που η χώρα του θεωρεί ρωσικό έδαφος και για πιθανές επιθέσεις σε βάρος της.
Ειδικά για την Κριμαία, υπογράμμισε πως θα πραγματοποιηθεί δημοκρατικό δημοψήφισμα, ενώ οι χώρες της Δύσης με τις κυρώσεις τους, δεν ενδιαφέρονται ούτε για την Κριμαία ούτε για τους ανθρώπους της.
«Το μέλλον του Ντονμπάς πρέπει να καθοριστεί από τους ανθρώπους που ζουν στο Ντονμπάς. [...] Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Η Ρωσία θέλει ειρηνικές σχέσεις με την Ουκρανία, αλλά δεν βλέπει τον τρόπο να γίνει αυτό όσο η υφιστάμενη ηγεσία βρίσκεται στην εξουσία» σημείωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την ετήσια συνέντευξή Τύπου στη Μόσχα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.12.2021
Πούτιν: Ας πείσουμε τον λαό μας ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευτυχία στον κόσμο από τα παιδιά
Ακόμη ελπίζει το ζήτημα να λυθεί διπλωματικά, εκτιμά θετικές τις μέχρι τώρα αντιδράσεις που αφορούν τις ρωσικές προτάσεις για εγγυήσεις ασφαλείας.

ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και «ρωσική επιθετικότητα»

Για το ενδεχόμενο η χώρα του να επιτεθεί σε ένα άλλο κράτος, ήταν ξεκάθαρος, λέγοντας πως οι ρωσικές ενέργειες εξαρτώνται από τις απειλές που υπάρχουν, ενώ εκτιμά πως η περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη θα ήταν απαράδεκτη, γιατί θα απειλούσε την εθνική της ασφάλεια.
Στο ίδιος μήκος κύματος εξήγησε πως «οι ΗΠΑ δεν θα ανεχτούν ποτέ την ανάπτυξη πυραυλικών συστημάτων κοντά στα σύνορά τους» εάν, για παράδειγμα, το Μεξικό γινόταν εχθρικό, ενώ το ΝΑΤΟ είπε ψέματα στη Ρωσία πως δεν θα επεκταθεί προς ανατολάς, το οποίο είναι απαράδεκτο.
«Αυτή η θέση είναι ξεκάθαρη. Και η Δύση προσποιείται ότι δεν το καταλαβαίνει. Με το να λέμε να μη βάζει πυραύλους των ΗΠΑ στο "κατώφλι" της Ρωσίας, δεν πιστεύω πως ζητάμε πολλά» διευκρίνισε ο Ρώσος Πρόεδρος.

Η ενεργειακή κρίση και τα «παιχνίδια» της Γερμανίας

Σχετικά με την ενεργειακή κρίση που υπάρχει στην Ευρώπη, υποστήριξε πως σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η χώρα του εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της για τις παραδόσεις αερίου.
Η δε ρωσική Gazprom παραδίδει τις συμφωνηθείσες ποσότητες, ίσως και παραπάνω, αντιθέτως με την αμερικανική LNG που έχει εγκαταλείψει την ευρωπαϊκή αγορά ώστε να παραδίδει στη Λατινική Αμερική και την Ασία, όπου η τιμή είναι αυξημένη.
Ταυτόχρονα, έστρεψε τα πυρά του κατά του Βερολίνου, επισημαίνοντας πως μεταπουλάει το αέριο που προμηθεύεται έχοντας στήσει επιχείρηση.
«Ενώ το κάνουν, ο αγωγός προφανώς δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την άντληση ρωσικού φυσικού αερίου. Έχω κάθε λόγο να πιστεύω πως το αέριο από τη Γερμανία τελικά παραδίδεται στην Ουκρανία» εκτίμησε.
Εξήγησε πως οι κατηγορίες κατά της Gazprom για την περικοπή των προμηθειών της μέσω του αγωγού Yamal-Europe οφείλονται στο ότι οι αγοραστές, από την άλλη πλευρά, δεν τον αγοράζουν.
«Χρησιμοποιούν τον ίδιο αγωγό τώρα για την άντληση φυσικού αερίου από τη Γερμανία στην Πολωνία. Γιατί;» ενώ η Ρωσία προμήθευε τη Γερμανία με αέριο που ήταν σε τιμή έξι φορές μικρότερη απ' αυτή που διαμορφώνεται με την τιμή spot, με το Βερολίνο να προχωρά σε ενέργειες που χρήζουν διερεύνησης.

Το μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων και η Κίνα

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε λανθασμένη την απόφαση του διπλωματικού μποϊκοτάζ και αποκάλυψε ότι ένας πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ του είπε κάποτε ότι τα αμοιβαία μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων στην ΕΣΣΔ και στην Αμερική ήταν μεγάλο λάθος.
«Το νέο μποϊκοτάζ έχει προφανώς στόχο να υπονομεύσει την ανάπτυξη της Κίνας. Είναι ένας τακτικός πολιτικός στόχος που πρέπει να αποκλειστεί από τη σφαίρα του αθλητισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Μάλιστα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Κίνα μπορεί να καταστεί η νούμερο 1 οικονομία παγκοσμίως.

«Δεν μπορούν να κρατήσουν πίσω την ανάπτυξη της Κϊνας. [...] Η Κίνα θα γίνει, αναπόφευκτα, η κορυφαία οικονομία παγκοσμίως. Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να τη σταματήσουν και θα πρέπει να το συνειδητοποιήσουν. Αν το καταλάβουν, θα ξέρουν ότι οι ενέργειές τους είναι λανθασμένες» επεσήμανε.

Αναγνώριση των Ταλιμπάν από τη Ρωσία;

Αναφέρθηκε επίσης στην αναγνώριση των Ταλιμπάν, τονίζοντας πως «πρέπει να προχωρήσουμε ρεαλιστικά», ενώ «συνεργαζόμαστε με όλους τους συμμάχους για να βρούμε μία πάγια λύση».
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι καλές σταθερές σχέσεις με το Αφγανιστάν είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας για τη Ρωσία, που αποτελεί σημαντική πηγή διακίνησης φαρμάκων.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.12.2021
Αθλητικά
Πούτιν για το μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων: Προσπάθεια για να υπονομεύσουν την ανάπτυξη της Κίνας
Επίσης, το Αφγανιστάν χρειάζεται μία κυβέρνηση που να αντιπροσωπεύει τους ανθρώπους της, προτού αναγνωριστεί και να υπάρξει βοήθεια στον δοκιμαζόμενο λαό του έθνους, πρώτα από τις χώρες που έπληξαν την οικονομία του.

Αναφορά στην υπόθεση Ναβάλνι

Ο Πούτιν αναφερόμενος στην υπόθεση του Αλεξέι Ναβάλνι, απέστειλε μήνυμα προς τη Δύση, επαναλαμβάνοντας ότι δεν έχουν παρασχεθεί αποδείξεις που να στηρίζουν τις κατηγορίες σε βάρος της Μόσχας.
Κάλεσε εκ νέου τις χώρες της Δύσης να παρέχουν στοιχεία σχετικά με τη φερόμενη δηλητηρίαση του Ναβάλνι, προσθέτοντας ότι εάν δεν υπάρχει κάτι για το οποίο πρέπει να απαντήσει η Ρωσία, «ας γυρίσουμε αυτήν τη σελίδα».
Όπως είπε ο Ρώσος Πρόεδρος, η Ρωσία αντιμετωπίζει σοβαρή απειλή από το εσωτερικό της και ειδικότερα από άτομα που λειτουργούν με βάση τα συμφέροντα ξένων κυβερνήσεων.
Σε ό,τι αφορά τη νομοθεσία για τους ξένους πράκτορες στη Ρωσία, ο Πούτιν επεσήμανε ότι στις ΗΠΑ οι κανονισμοί είναι αυστηρότεροι.

Πιστός στις παραδοσιακές αξίες

Για τον ίδιο, η Ρωσία αναπόφευκτα θα επηρεαστεί από πολιτιστικές αλλαγές σε άλλα έθνη και πρόσθεσε ότι προσωπικά προτιμά τις «παραδοσιακές αντιλήψεις» για τα θέματα φύλου και μπερδεύεται με τις «εκκεντρικές υποθέσεις».
«Ακολουθώ την παραδοσιακή προσέγγιση ότι η γυναίκα είναι γυναίκα, ο άντρας είναι άντρας, η μητέρα είναι μητέρα, ο πατέρας είναι πατέρας. Και ελπίζω ότι η κοινωνία μας έχει εσωτερική ηθική προστασία» σημείωσε.
«Τα μέσα ενημέρωσης, οι καλλιτέχνες και οι δημόσιοι οργανισμοί θα πρέπει να πείσουν πρόσχαρα και διακριτικά τους πολίτες ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευτυχία από τη χαρά της μητρότητας και της πατρότητας στη ζωή, και το κράτος, με τη σειρά του, θα στηρίξει οικονομικά τις πολύτεκνες οικογένειες» πρόσθεσε.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала