Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Η Ρωσία δεν έχει ανάγκη να παγώσει την Ευρώπη, τα καταφέρνει μόνη της

© AFP 2022 / Tobias Schwarz Το κτίριο του Ράιχσταγκ στο Βερολίνο
Το κτίριο του Ράιχσταγκ στο Βερολίνο - Sputnik Ελλάδα, 1920, 24.12.2021
Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης είναι αρκετά ανήσυχα. Έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση της Γερμανίας μέσα στις επόμενες ημέρες θα διακόψει τη λειτουργία τριών από τους έξι πυρηνικούς σταθμούς που λειτουργούν σήμερα στη χώρα.
Υποτίθεται ότι η παγκόσμια κοινότητα που τελευταία προβληματίζεται σχετικά με τα θέματα του περιβάλλοντος θα έπρεπε να χαίρεται, δεν είναι όμως έτσι. Αν ρίξουμε μια ματιά στα πρωτοσέλιδα των ξένων εφημερίδων, θα καταλάβουμε ότι τα περισσότερα από αυτά εκφράζουν ανησυχία.
Οι ειδικοί τόσο στον ενεργειακό όσο και στον χρηματοοικονομικό τομέα συμφωνούν ότι το Βερολίνο επέλεξε την πιο ακατάλληλη στιγμή να προβάλλει τις πράσινες φιλοδοξίες του.
Η Γερμανία είναι ο βασικός πυρήνας της οικονομίας της Ευρώπης με πάνω από τέσσερα τρισεκατομμύρια δολάρια. Αποτελεί ταυτόχρονα το θεμέλιο που εξισορροπεί και εγγυάται την αξιοπιστία της συλλογικής οικονομίας της Ευρώπης και την ατμομηχανή που τη σπρώχνει μπροστά.
Οπότε όλοι οι ενδιαφερόμενοι παίκτες παρακολουθούν με άγχος τα πρότζεκτ που εφαρμόζει το Βερολίνο, τα αποτελέσματα των οποίων θα επηρεάσουν όλους τους γείτονες και τους εμπορικούς εταίρους χωρίς εξαίρεση.
Η μεγαλύτερη ανησυχία δεν είναι η διακοπή της λειτουργίας των τριών σταθμών Grohnde, Gundremmingen C και Brokdorf, που είχε προγραμματιστεί εδώ και πολύ καιρό, αλλά η στιγμή που διάλεξε η κυβέρνηση της χώρας για αυτό.
Για τις κυβερνήσεις και τους προϋπολογισμούς αρκετών χωρών, το 2021 τελειώνει μελαγχολικά. Οι προσπάθειες αποκατάστασης της παγκόσμιας οικονομίας σε συνδυασμό με τις κακές καιρικές συνθήκες προκάλεσαν πρωτοφανείς μέχρι τώρα τιμές ενέργειας, οι οποίες λογικά δημιούργησαν μόνιμο έλλειμμα, έλλειψη αποθεμάτων και ψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, σε σύγκριση με πέρυσι.
Για παράδειγμα, στη Γερμανία η τιμή μιας μεγαβατώρας σήμερα είναι ήδη πάνω από 430 ευρώ. Μέσα σε έναν χρόνο έγινε αύξηση κατά 350%.
Παρόμοιες τιμές παρατηρούνται στην Αυστρία, τη Γαλλία και το Βέλγιο, αν και τον Δεκέμβριο του 2020 η τιμής μιας μεγαβατώρας στα χρηματιστήρια ήταν λίγο πάνω από τα 100 ευρώ.
Βλαντίμιρ Πούτιν - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.12.2021
Κόσμος
Πούτιν για ενεργειακή κρίση:Η Γερμανία μεταπουλά αέριο - Είναι επιχείρηση και πρέπει να ερευνηθεί
Παράλληλα, μειώνονται τα αποθέματα καυσίμων στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης. Είναι γνωστό ότι από τις αρχές Νοεμβρίου, οι ευρωπαϊκές εταιρείες εκμετάλλευσης έχουν αντλήσει πάνω από 14 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από εγκαταστάσεις υπόγειας αποθήκευσης φυσικού αερίου (UGS).
Η συνολική πληρότητα των υπόγειων δεξαμενών υπολογίζεται στο 60% που αποτελεί το αντι-ρεκόρ των τελευταίων πέντε χρόνων. Χειρότερη κατάσταση παρατηρήθηκε μόνο το 2018, όταν ένα κύμα ψύχους, το οποίο οι μετεωρολόγοι αποκάλεσαν «Το Τέρας από την Ανατολή» δημιούργησε ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ευρώπη.
Η περίοδος των χαμηλών θερμοκρασιών διήρκησε μέχρι τις αρχές Μαρτίου, με παχύ στρώμα χιονιού να καλύπτει ακόμη και τις νότιες περιοχές, με αποτέλεσμα να διακοπούν παντού οι συγκοινωνιακές συνδέσεις και να ακυρωθούν εκατοντάδες πτήσεις.
Η περίοδος ήταν δύσκολη, αλλά όλοι καταλάβαιναν ότι το χιόνι αργά ή γρήγορα θα λιώσει. Σήμερα, ακόμη και ο πιο απελπισμένος αστρολόγος δεν αναλαμβάνει να προβλέψει πότε θα τελειώσει η πανδημία και η οικονομική και ενεργειακή κρίση.
Τα δυτικά ΜΜΕ, πιστά στην υποχρεωτική πράσινη ατζέντα, δεν αναφέρουν ένα ακόμη γεγονός, χωρίς το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα κατανοητή η αγωνία των χρηματιστηρίων, των ιδιοκτητών σταθμών παραγωγής ενέργειας και των τελικών καταναλωτών.
Ντρέπονται να αναφέρουν ότι η Γερμανία μέχρι το τέλος του έτους, δηλαδή μέσα στην επόμενη εβδομάδα, εκτός από τρεις πυρηνικούς σταθμούς, πρόκειται να κλείσει ακόμη και 11 σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση γαιάνθρακα στο πλαίσιο των εθελοντικών υποχρεώσεων που ανέλαβε σχετικά με την απελευθέρωση της οικονομίας από τον άνθρακα.
Δηλαδή, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα θα μειωθεί όχι κατά τρία, όπως αναφέρεται παντού, αλλά τουλάχιστον κατά 6,4 γιγαβάτ.
Αγωγός φυσικού αερίου - Sputnik Ελλάδα, 1920, 21.12.2021
Κόσμος
Σε επίπεδα - ρεκόρ η τιμή του φυσικού αερίου, δίχως τέλος η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη

Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία και μια αριθμομηχανή

Η Γερμανία παρουσιάζει σταθερή μείωση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας τα τελευταία χρόνια. Την περίοδο 2018-2020, οι γερμανικές εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας παρήγαγαν 637, 603 και 567 τεραβατώρες, αντίστοιχα.
Σχετικά με την κατανάλωση, δεν υπήρξε τίποτα ανησυχητικό. Το 2019 η Γερμανία κατανάλωσε μόνο 567 τεραβατώρες, που ήταν κατά 11% λιγότερη απ' ό,τι το 2010.
Το πιο σημαντικό όμως κρύβεται πίσω από τις επίσημες εκθέσεις. Το Βερολίνο καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διατηρήσει και να εξασφαλίσει περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας του, που είναι αδύνατο χωρίς την αύξηση της κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας.
Εάν οι Γερμανοί θα πετύχουν τους στόχους τους, τότε το 2030 η βιομηχανία και ο πληθυσμός τους θα χρειάζονται τουλάχιστον 700 τεραβατώρες για την εξασφάλιση του κανονικού επίπεδου ζωής και λειτουργίας.
Και αυτό παρά το γεγονός ότι η ενεργειακή ανεξαρτησία της Γερμανίας είναι αρκετά υποθετική. Η χώρα έχει τη δυνατότητα να παράγει περίπου το ένα τρίτο των δικών της ενεργειακών αναγκών, ενώ το υπόλοιπο πρέπει να το προμηθεύεται από το εξωτερικό.
Eργοστάσιο της Gazprom στη Ρωσία - Sputnik Ελλάδα, 1920, 16.11.2021
Κόσμος
Συζητήσεις Τουρκίας - Gazprom για την επέκταση της συμφωνίας για φυσικό αέριο
Η διακοπή λειτουργίας τριών πυρηνικών και 11 σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση γαιάνθρακα σημαίνει απώλεια τουλάχιστον 50 τεραβατωρών από το ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας, δηλαδή σχεδόν το ένα δέκατο.
Και αυτό συμβαίνει μέσα στον αρκετά σκληρό χειμώνα όταν απομένουν ακόμη τρεις μήνες κρύου με εντελώς απρόβλεπτες τιμές ενέργειας, από τις οποίες η Γερμανία εξαρτάται παρά τη σύμβαση με τη ρωσική Gazprom.
Η γραμμή που ακολουθεί η νέα ομάδα του Όλαφ Σολτς είναι ακατανόητη όχι μόνο για εμάς. Όλα τα διεθνή ΜΜΕ κάνουν εικασίες για το πώς το Βερολίνο θα τακτοποιήσει τα πράγματα επειδή δεν υπάρχουν κατανοητές πληροφορίες, εκτός από τις θαρραλέες δηλώσεις για την εφαρμογή του σχεδίου απελευθέρωσης από τον άνθρακα.

Τα βήματα του νέου καγκελαρίου φέρνουν αμηχανία

Αρχικά, η Γερμανία αποφάσισε μόνη της οικειοθελώς να μη χρησιμοποιήσει καθόλου την πυρηνική ενέργεια μετά το ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.
Όταν οι παγκόσμιες αγορές δεν βρίσκονταν σε κατάσταση κρίσης, όλοι καλωσόρισαν αυτή την απόφαση, σήμερα όμως αντιμετωπίζεται κυριολεκτικά ως απερισκεψία.
Στην Ιαπωνία, την εποχή του ατυχήματος λειτουργούσαν 54 πυρηνικοί αντιδραστήρες, αργότερα όμως σχεδόν όλοι τους έκλεισαν για ελέγχους και μελέτες ασφάλειας. Είναι αδύνατο να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια χωρίς αυτούς. Όποτε, οι Αρχές και οι ιδιοκτήτες των πυρηνικών σταθμών επίσημα και με συμφωνία με τους κατοίκους πραγματοποιούν επανεκκίνηση των αντιδραστήρων, με αποτέλεσμα να λειτουργούν ξανά 37 αντιδραστήρες.
Δηλαδή, αν το Βερολίνο ήθελε να επιβραδύνει τα δικά του σχέδια για το κλείσιμο των πυρηνικών σταθμών, η παγκόσμια κοινότητα μπορούσε μόνο να γκρινιάζει επειδή σχεδόν κάθε χώρα έχει παρόμοια προβλήματα.
Πρέπει επίσης να επισημάνουμε τον περιβαλλοντικό παράγοντα. Εδώ και αρκετά χρόνια, γίνονται προσπάθειες αναγνώρισης της πυρηνικής ενέργειας ως φιλικής προς το περιβάλλον, επειδή κατά τη λειτουργία των πυρηνικών σταθμών παράγεται ελάχιστη ποσότητα αερίων θερμοκηπίου. Η σχετική απόφαση όμως πνίγεται στον ωκεανό της διεθνούς γραφειοκρατίας.
Δυτικοί οικολόγοι ακτιβιστές δηλώνουν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για τη Γερμανία στο πλαίσιο των ενεργειών που γίνονται, παρά μόνο η αύξηση της κατανάλωσης άνθρακα, το ποσοστό του οποίου στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας τα τελευταία τρία χρόνια έχει μειωθεί από 22% σε 16%. Αυτό, όμως με τη σειρά του, θα θέσει τέλος σε όλα τα σχέδια για τη μετάβαση της χώρας σε μια οικονομία χωρίς άνθρακα έως το 2050.
Αυτό επιβεβαιώνεται έμμεσα από ειδήσεις από την ίδια τη Γερμανία. Ενώ η νέα πολιτική ομάδα κάνει ακατανόητες για όλους τούμπες, οι γερμανικές ενεργειακές εταιρείες δεν κάθονται άπρακτες.
Για παράδειγμα, η εταιρία Uniper έχει ήδη ανακοινώσει ότι αρνείται να κλείσει τον σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση γαιάνθρακα Scholven-B και θα είναι έτοιμη να επιστρέψει σε αυτό το ζήτημα του χρόνου.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ιδιοκτήτες έχουν δει τις τιμές του ευρωπαϊκού χρηματιστηρίου ενέργειας ΕΕΧ, όπου 1 μεγαβάτ από την 1η Ιανουαρίου θα κοστίζει 600 ευρώ και άνω.
Αγωγός φυσικού αερίου - Sputnik Ελλάδα, 1920, 16.11.2021
Κόσμος
Φόβοι για μαζικά blackout στην Ευρώπη τον χειμώνα: «Δεν έχουμε αρκετό φυσικό αέριο»
Εδώ είναι απαραίτητο να διευκρινιστεί ότι οι ενεργειακές εταιρείες δεν το κάνουν επειδή επιθυμούν να κερδίζουν τεράστια ποσά, αλλά επειδή προσπαθούν να διατηρήσουν τουλάχιστον τις σημερινές τους θέσεις.
Σύμφωνα με το αναλυτικό πρακτορείο BloombergNEF, τα κέρδη των γερμανικών ενεργειακών εταιρειών έχουν καταρρεύσει σε ιστορικό χαμηλό.
Το 2017 τα κέρδη των παραγόντων της αγοράς ήταν 27%, το επόμενο έτος αναμένεται να είναι 10% και το 2023 οι εταιρείες θα μπορούν να κερδίσουν μόνο τρία λεπτά για κάθε ευρώ επένδυσης.

Οι τρέχουσες τάσεις αξιολογούνται σωστά στο άλλο άκρο του κόσμου

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ως βασικός εξαγωγέας άνθρακα στον κόσμο, ανακοίνωσε επίσημα την αναθεώρηση των οικονομικών της υπολογισμών για το τρέχον έτος.
Η Καμπέρα αναμένει ότι τα έσοδα από την πώληση και την εξαγωγή ενεργειακών πόρων το απερχόμενο έτος θα αυξηθούν κατά 22% και θα ανέλθουν σε 272 δισ. δολάρια. Οι Αυστραλοί θα κερδίσουν σχεδόν 40 δισ. μόνο από την πώληση του άνθρακα.
Δηλαδή, η Γερμανία, στη νέα κυβέρνηση της οποίας υπάρχουν πολύ εκπρόσωποι των πράσινων, με το ένα χέρι κλείνει τους δικούς της πυρηνικούς σταθμούς που είναι ασφαλείς για το κλίμα και με το άλλο σπρώχνει τους παίκτες της αγοράς να επιστρέψουν στην καύση άνθρακα.

«Μεγαλώνει» ο κουμπαράς των ανησυχιών

Μια εβδομάδα πριν, έφτασαν άσχημες ειδήσεις από τη Γαλλία. Εκεί, ο ρυθμιστής πυρηνικής ασφάλειας ανακάλυψε ρωγμές στους σωλήνες νερού του πρωτεύοντος κυκλώματος του πυρηνικού σταθμού Civaux.
Ο σταθμός χρησιμοποιεί πρωτότυπους μοναδικούς αντιδραστήρες πεπιεσμένου νερού (PWR) κατασκευασμένους στη Γαλλία ισχύος 1.560 μεγαβάτ, οι οποίοι υπό πιθανό κίνδυνο ατυχήματος έπρεπε επειγόντως να σταματήσουν να λειτουργούν.
Θα ήταν μια προσωρινή δυσκολία, αλλά ο σταθμός Civaux έχει έναν δίδυμο αδελφό, τον πυρηνικό σταθμό Chooz, ο οποίος κατασκευάστηκε με παρόμοιο σχέδιο την ίδια περίοδο. Ο ρυθμιστής σκέφτηκε λογικά και έδωσε εντολή να κλείσουν εκεί τρεις αντιδραστήρες PWR.
Το ενεργειακό ισοζύγιο της Γαλλίας, του βασικού ευρωπαϊκού εξαγωγέα ηλεκτρικής ενέργειας, κυριολεκτικά μέσα σε λίγες μέρες μειώθηκε σε πέντε γιγαβάτ, γεγονός που θέτει υπό αμφισβήτηση την παροχή ενέργειας για την κατανάλωση των κατοίκων της χώρας, πόσο μάλλον τις εξαγωγές.
Εμανουέλ Μακρόν - Sputnik Ελλάδα, 1920, 30.10.2021
Κόσμος
Ο Μακρόν δεν θεωρεί τη Ρωσία υπεύθυνη για την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη: «Δεν κατηγορώ κανέναν»
Μαζί με το κρύο του χειμώνα, ένα σκοτεινό μέλλον με την κυριολεκτική έννοια πλησιάζει την Ευρώπη, όπου κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος αν η λάμπα θα ανάψει το βράδυ και πόσος θα είναι ο λογαριασμός στο τέλος του μήνα.
Οι Ευρωπαίοι μπορούν μόνο να κατηγορήσουν τον εαυτό τους για αυτό. Οι ίδιοι επέλεξαν πολιτικούς ηγέτες που είναι απορροφημένοι με τις δικές τους φαντασιώσεις και αγνοούν τους νόμους της φυσικής και της αγοράς.
Ίσως μια μέρα να γραφτούν βιβλία σχετικά με αυτή την τεχνητή κρίση, το θέμα είναι ποιοι θα επιβιώσουν από αυτό.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала