Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Οδηγός επιβίωσης: Πού, πότε και τι μάσκα πρέπει να φοράμε από σήμερα – Τα νέα μέτρα και τα… επόμενα

© Φωτογραφία : SOOC/Konstantinos TsakalidisΧριστουγεννιάτικος στολισμός στην οδό Τσιμισκή, Θεσσαλονίκη
Χριστουγεννιάτικος στολισμός στην οδό Τσιμισκή, Θεσσαλονίκη - Sputnik Ελλάδα, 1920, 24.12.2021
Βρείτε μας
Νέα καθημερινότητα από σήμερα για τους πολίτες – Τι τους… περιμένει σε διασκέδαση και γήπεδα ίσως και πριν από την Πρωτοχρονιά.
Μία νέα δέσμη μέτρων τέθηκε σε ισχύ από νωρίς το πρωί της Παρασκευής (24/12), με στόχο τον περιορισμό της διασποράς της μετάλλαξης Όμικρον, η οποία έχει απλώσει τα δίχτυα της και στη χώρας, όπου αναμένεται να κυριαρχήσει σύντομα.
Στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί ήδη 54 κρούσματα του νέου στελέχους και πάνω από 150 ύποπτα, ωστόσο ο πραγματικός αριθμός είναι σίγουρα αρκετά μεγαλύτερος, από τη στιγμή που είναι πολύ πιο μεταδοτικό, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να αναλάβει δράση.
Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν έτσι έχουν χρονικό ορίζοντα ως τις 3 Ιανουαρίου, ημερομηνία μετά την οποία και για τις επόμενες 15 ημέρες, θα εφαρμοστεί νέα σειρά «ήπιων παρεμβάσεων», όπως τις χαρακτήρισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, οι οποίες δεν έχουν πάντως ακόμα προσδιοριστεί.
Δεν αποκλείεται πάντως αυτά να έρθουν και νωρίτερα ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας, καθώς η Όμικρον αλλάζει συνεχώς τα δεδομένα.
Παιδί θύμα κακοποίησης. - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.12.2021
Ελλάδα
Το ορφανοτροφείο της φρίκης στην Αθήνα: «7χρονος τα κατέβασε και μου είπε κοίτα πώς τη βιάζω»
Όσον αφορά στα ισχύοντα μέτρα, με βάση την ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε ήδη στο ΦΕΚ, η χρήση μάσκας είναι πλέον υποχρεωτική σε όλους τους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους ακόμα και στα γυμναστήρια και στα μπαρ.
Η μη χρήση της προβλέπεται, δε, μόνο όταν κάποιος καταναλώνει τροφή ή κάποιο ποτό.
Την ίδια ώρα, η διπλή μάσκα ή οι ενισχυμένες μάσκες, τύπου ΚΝ95, είναι πλέον υποχρεωτικές στα σουπερμάρκετ και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Επίσης από σήμερα απαγορεύονται οι δημόσιες ή ιδιωτικές ψυχαγωγικές εκδηλώσεις για τα Χριστούγεννα σε όλες τις περιοχές της χώρας, με εξαίρεση τα θεματικά πάρκα.
Σχετικά με τους ταξιδιώτες, προβλέπεται πως όσοι μπαίνουν στη χώρα, πέρα από το τεστ (PCR ή rapid) που υποχρεούνται να έχουν κάνει πριν από την είσοδο τους, θα πρέπει, μετά από ισχυρή σύσταση της επιτροπής, να υποβάλλονται σε επαναληπτικά τεστ τη δεύτερη και την τέταρτη μέρα μετά τη είσοδό τους στη χώρα μας.
Ισχυρή σύσταση, επίσης, κάνει επιτροπή για testing πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση, όπως και στους νέους να προσέξουν τις επαφές τους με ευπαθή άτομα και ηλικιωμένους τις επόμενες μέρες από την έξοδο τους.

Πού και πότε φοράμε μάσκες

Όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ, υποχρεωτική είναι η χρήση προστατευτικής μάσκας
σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου,
σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα που προβλέπονται σε ειδικές διατάξεις της παρούσας
Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας εξαιρούνται:
τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και
τα παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων (4) ετών.
Επίσης, h KYA προβλέπει:
Τήρηση αποστάσεων ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων [ένα (1) άτομο ανά 2 τ.μ.] σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είτε αμιγείς για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες κατά το τελευταίο τρίμηνο είτε μικτούς, όπου δεν προβλέπεται μεγαλύτερο εμβαδόν ανά άτομο στις επιμέρους προβλέψεις της παρούσας.
Τοποθέτηση/χρήση αλκοολούχου διαλύματος περιεκτικότητας άνω του εβδομήντα τοις εκατό (70%) για την αντισηψία χεριών.
Υποχρέωση ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο σε εμφανές σημείο των κανόνων λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του μέγιστου αριθμού ατόμων, που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.

Τι ισχύει για τις εκκλησίες

Στην ΚΥΑ περιγράφεται και το πλαίσιο λειτουργίας στις εκκλησίες. Σύμφωνα με το ΦΕΚ από την υποχρεωτική χρήση μάσκας εξαιρούνται οι θρησκευτικοί λειτουργοί και οι ιεροψάλτες αποκλειστικά και μόνο κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής τελετής.

«Τσουχτερά» πρόστιμα στους παραβάτες

Σε περίπτωση παράβασης προβλέπονται πρόστιμα 300 ευρώ, όπως συνέβαινε όταν ίσχυε η υποχρέωση μόνο για τους εσωτερικούς χώρους.
«Το διοικητικό πρόστιμο για τις μάσκες δεν είχε πάψει ποτέ να ισχύει», εξήγησε πάντως ο κ. Πλεύρης. «Αυτό που είχε αλλάξει ήταν πως η μάσκα ήταν υποχρεωτική μόνο στους εσωτερικούς χώρους. Πλέον, με την αλλαγή των μέτρων, το ίδιο πρόστιμο θα επιβάλλεται και για τη μη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους», διευκρίνισε.

Τι θα ακολουθήσει μετά τις 3 Ιανουαρίου

Στο μεταξύ, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στο Open, έκανε λόγο για ήπιες παρεμβάσεις και νέα μέτρα στη διασκέδαση από τις 3 Ιανουαρίου και μετά, αποκαλύπτοντας πως θα έχουν χρονικό ορίζοντα 15 ημερών, χωρίς ωστόσο αυτά να έχουν ακόμα προσδιοριστεί.
Σε σχέση με τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, ο κ. Πλεύρης τόνισε:
«Η βασική κατηγορία παρέμβασης που θα αφορούν τα κέντρα και μας έχουν προτείνει και οι ειδικοί έχει να κάνει συνολικά με το κομμάτι της διασκέδασης. Άρα εκεί πέρα θα γίνει μία συζήτηση τη Δευτέρα να ορίσουμε ποιο είναι το πρόβλημα. Οι χώροι υπερμετάδοσης κατά βάση δεν είναι οι χώροι της τυπικής εστίασης. Είναι οι χώροι που υπάρχει περισσότερη παρουσία διασκέδασης, δηλαδή η βραδινή διασκέδαση. Αλλά προς αυτή την κατεύθυνση δεν μπορώ να σας πω γιατί δεν έχουν αποφασιστεί αλλά η φιλοσοφία θα είναι είτε με την εφαρμογή ωραρίου, είτε με την εφαρμογή άλλων μέτρων όπως υπήρξαν πχ όρθιας διασκέδασης, τέτοιες παρεμβάσεις για ένα 15νθήμερο θα αναζητήσουμε. Εκεί είναι η κατεύθυνση. Αυτό θα το προσδιορίσουμε τη Δευτέρα».
«Πιστεύουμε ότι θα είναι ήπιες παρεμβάσεις. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι ένας κλάδος που έχει πληγεί, γι' αυτό το λόγο προσπαθούμε οι παρεμβάσεις να γίνουν σε χρονικό πλαίσιο που κατά βάση είναι το πιο ανώδυνο», συμπλήρωσε.
Για τα σχολεία ο κ. Πλεύρης τόνισε:
«Στην παρούσα φάση φαίνεται ότι δεν έχουμε στοιχεία που να δείχνουν ότι δεν λειτουργεί το πρωτόκολλο των σχολείων. Αντιθέτως, άμα δούμε διαχρονικά είμαστε σε πλήρη συνεννόηση με την κυρία Κεραμέως, τα κρούσματα που παρατηρούνται στα σχολεία είναι λιγότερα από ότι περιμέναμε όταν κάναμε το πρωτόκολλο, άρα και σε συζήτηση με τους ειδικούς δεν φαίνεται - σίγουρα θα είναι ανοιχτά τα σχολεία - αλλά δεν φαίνεται ότι θα χρειαστούν και παρεμβάσεις. Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά με το ίδιο πρωτόκολλο. Όπου χρειαστεί θα γίνουν παρεμβάσεις στη φιλοσοφία όμως τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά».
Καταλήγοντας, ο κ. Πλεύρης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης μέτρων για την παρουσία των φιλάθλων στα γήπεδα. «Οι φίλαθλοι δεν τηρούν το μέτρο της μάσκας, θα μας υποχρεώσουν να πάρουμε μέτρα», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Νέα μέτρα ίσως και πριν από την Πρωτοχρονιά

Στο μεταξύ, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, τη Δευτέρα (27/12) θα αποφασιστεί σε έκτακτη σύσκεψη αν τα νέα μέτρα χρειάζεται να τεθούν σε εφαρμογή πριν από τις 3 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα μάλιστα με το OPEN αυτά θα αφορούν και τα κέντρα διασκέδασης, αλλά και τα γήπεδα. Δύο μέρη, δηλαδή, όπου παρατηρείται συνωστισμός και οι ειδικοί τα θεωρούν ως εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού.
Οι ειδικοί αναμένεται να εισηγηθούν έτσι για τα κέντρα διασκέδασης:
Μείωση ωραρίου έως τα μεσάνυχτα
Μόνο καθήμενοι
Μικρότερη πληρότητα
Όσον αφορά τέλος στα γήπεδα, στο τραπέζι θα πέσει η πρόταση για πληρότητα 30% ή αποκλεισμό των θεατών από τις εξέδρες.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала