Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Το σχέδιο του Ερντογάν: Πώς η πτώση της λίρας θα μπορούσε να κάνει την Τουρκία πιο ανεξάρτητη

© AFP 2023 / Ozan Kose / Δολάριο - τουρκική λίρα
Δολάριο - τουρκική λίρα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 25.12.2021
Την Τρίτη ο Ρετζέπ Ερντογάν παρουσίασε ένα σχέδιο διάσωσης του εθνικού νομίσματος.
Πρόσφατα, η τουρκική λίρα έκανε άλλο ένα ρεκόρ πτώσης: για ένα δολάριο έδιναν ήδη περισσότερες από 18 λίρες, ενώ τον Φεβρουάριο κόστιζε 7 λίρες.
Η απόδοση των 10ετών ομολόγων της Τουρκίας σε λίρες έφτασε επίσης σε ένα ρεκόρ 23%-23,5%. Το χρηματιστήριο κατέρρευσε σημαντικά. Με τέτοια κατάρρευση, ο κατώτατος μισθός, ο οποίος πριν από περίπου έναν χρόνο ήταν 390 δολάρια «καθαρά», έπεσε κάτω από τα 150 δολάρια.
Την Τρίτη, ο Ρετζέπ Ερντογάν παρουσίασε ένα σχέδιο διάσωσης του εθνικού νομίσματος. Η ανακοίνωση του σχεδίου επέτρεψε στη λίρα μέσα σε λίγες μέρες να ενισχυθεί στα 12,6-12,8 ανά δολάριο (σχεδόν στο επίπεδο στα τέλη Νοεμβρίου).
Όμως, η ανακοίνωση του σχεδίου διάσωσης δεν ξετύλιξε το κουβάρι των υπαρχόντων προβλημάτων. Παραμένει άγνωστο αν η ανατίμηση της λίρας θα διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ο επίσημος πληθωρισμός στην Τουρκία τον Νοέμβριο σε ετήσιους όρους ξεπέρασε το 21%. Τον Δεκέμβριο, οι τιμές άρχισαν να αυξάνονται καταστροφικά. Οι πολίτες, σε κλίμα πανικού, άρχισαν να αγοράζουν αγαθά και συνάλλαγμα.
Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται στη χώρα εδώ και αρκετές εβδομάδες και η Τουρκία βυθίζεται σε μια οικονομική και κοινωνικοπολιτική κρίση.
Τουρκική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.12.2021
Κόσμος
Στη δίνη οικονομικής κρίσης η Τουρκία: «Ο κόσμος πεινάει - Είμαι άρρωστη γιατί δεν έχω θέρμανση»
Η άμεση αιτία για την απότομη αποδυνάμωση της λίρας τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο ήταν οι διαδοχικές αποφάσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας να μειώσει το βασικό επιτόκιο από 19% τον Σεπτέμβριο σε 14% τον Δεκέμβριο.
Αυτό έγινε υπό την πίεση του Ερντογάν, ο οποίος μετά την αλλαγή τριών ηγετών της Κεντρικής Τράπεζας σε δύο χρόνια, δεν άφησε περιθώριο για την ανεξαρτησία της.
Φρόντισε, επίσης, ο σημερινός ηγέτης να ασκήσει μια πολιτική επιτοκίων σύμφωνα με τις οικονομικές προοπτικές του ίδιου του Ερντογάν, ο οποίος πιστεύει ότι η μείωση των επιτοκίων όχι μόνο θα δώσει ώθηση στην οικονομία, αλλά θα βοηθήσει και έμμεσα στη μείωση του πληθωρισμού.
Κάτι που δεν ανταποκρίνεται στην κυρίαρχη σήμερα μονεταριστική θεωρία που επιβάλλει το ΔΝΤ, η οποία προϋποθέτει περιορισμό του πληθωρισμού με αύξηση του βασικού επιτοκίου.
Όμως, υπάρχει κάποια λογική στη στάση του Ερντογάν: εάν ο πληθωρισμός είναι κυρίως μη μονεταριστικής φύσης (όπως στη Ρωσία), τότε οι προσπάθειες μείωσής του, αυξάνοντας τα επιτόκια, θα καταπνίξουν την οικονομία παρά θα επιβραδύνουν την ανάπτυξη των τιμών.
Και παρόλο που η κατάσταση στην Τουρκία δεν είναι ίδια με τη Ρωσία, η Τουρκία αποφάσισε να επαναστατήσει ενάντια στο ΔΝΤ. Όσο για τον Ερντογάν, φαίνεται να σχεδιάζει κάτι, θυσιάζοντας εσκεμμένα τη σταθερότητα της λίρας για χάρη της διατήρησης της οικονομικής ανάπτυξης.
Στον 21ο αιώνα η Τουρκία έχει κάνει μια σημαντική οικονομική πρόοδο. Από το 2000, σύμφωνα με τα τουρκικά στατιστικά στοιχεία, η οικονομία της χώρας έχει αυξηθεί περισσότερο από 2,6 φορές, ενώ, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, 2,3 φορές. Από τις μεγάλες και μεσαίες οικονομίες, μόνο η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε ταχύτερα.
Επιπλέον, σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση ότι η σταθερότητα των τιμών είναι πρωταρχικής σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη, στην Τουρκία, κατά τη διάρκεια της οικονομικής ανάπτυξης, ο πληθωρισμός δεν έπεσε ποτέ κάτω από το 6,5% και στο μέγιστο έφτανε το 45%.
Προφανώς, αυτό εξηγεί τη στάση του Ερντογάν για τον περιορισμό του πληθωρισμού αυξάνοντας το βασικό επιτόκιο.
Αμερικανικό διαβατήριο - Sputnik Ελλάδα, 1920, 22.12.2021
Κόσμος
Τουρκία: Στη φυλακή Αμερικανός διπλωμάτης - Υποψίες πως πούλησε διαβατήριο σε Σύριο

Πώς πέτυχαν αυτό το άλμα;

Η Τουρκία εξαρτάται από τις εισαγωγές πρώτων υλών της βιομηχανίας, της γεωργίας και της ενέργειας. Όμως, υπό αυτές τις συνθήκες, οι τουρκικές αρχές μπόρεσαν να παίξουν καλά τα χαρτιά τους.
Η Τουρκία έχει ενταχθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) με πολύ ευνοϊκούς όρους. Το 1995 η οικονομία της ήταν υπανάπτυκτη και η χώρα ήταν προσανατολισμένη δυτικά. Προφανώς, για αυτόν τον λόγο της επετράπη να μην περιορίσει το μέγεθος των δασμών!
Επιπλέον, άφησαν τα δικαιώματα σε μια σειρά δασμολογικών και μη δασμολογικών μέτρων προστασίας. Γενικά, με την ένταξη στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου με ευνοϊκούς όρους, οι τουρκικές αρχές προστάτεψαν την εγχώρια αγορά τους.
Επιπλέον, με σχετικά ευνοϊκούς όρους, συνήφθη η τελωνειακή ένωση με την ΕΕ και εγκρίθηκε μια ολόκληρη σειρά νομοθετικών μέτρων για τη στήριξη της μεταποιητικής βιομηχανίας, με βάση πρωτοφανή φορολογικά κίνητρα, ειδικές τιμές για τους τοπικούς επεξεργαστές, ισχυρή υποστήριξη για την εξαγωγή προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία κ.λπ.
Αυτά τα μέτρα, σε συνδυασμό με τη διαθεσιμότητα ελεύθερου εργατικού δυναμικού (η Τουρκία εξακολουθεί να τροφοδοτεί την αγορά εργασίας στη βιομηχανία εις βάρος των κατοίκων της υπαίθρου) οδήγησε στο γεγονός ότι έως και το 50% των απασχολουμένων εργάζονται στη βιομηχανία.
Στον τομέα των εξαγωγών τα τελευταία 25 χρόνια, το μερίδιο της ελαφριάς βιομηχανίας μειώθηκε από 41% σε 18%, ενώ το μερίδιο της μηχανολογίας αυξήθηκε από 11% σε 31%. Άρα είναι λάθος να πιστεύουμε ότι τα πράγματα είναι άσχημα στην τουρκική οικονομία.
Παρεμπιπτόντως, μόλις τις προάλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αύξησε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας το 2021 από 5,2% σε 9%. Αυτό είναι υψηλότερο απ' ό,τι στην Κίνα!
Τουρκική λίρα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 21.12.2021
Κόσμος
«Ανάσα» για την τουρκική λίρα μετά τις δεσμεύσεις Ερντογάν - Ανακάμπτει από τα ιστορικά χαμηλά
Όμως, κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις. Η ανάπτυξη της οικονομίας οφειλόταν κυρίως στην εισροή ξένων κεφαλαίων.
Εξάλλου, η Τουρκία δεν μπορούσε να αυξήσει την κεφαλαιοποίηση, για παράδειγμα, εξάγοντας πρώτες ύλες λόγω της σχεδόν πλήρης απουσίας τους. Στηριζόταν στις κοινοπραξίες ή στους παραγωγικές εγκαταστάσεις ξένων εταιρειών, καθώς και στον τουρισμό.
Η Τουρκία είναι μια χώρα με σημαντικό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Δηλαδή, εξαρτάται από τον αδιάκοπο ανεφοδιασμό από το εξωτερικό, από την εισροή ή εκροή ξένων επενδύσεων.
Όταν ο Ερντογάν πήρε τον δρόμο της αύξησης της ανεξαρτησίας της χώρας, αντιμετώπισε αμερικανικές κυρώσεις και μείωση των εισροών κεφαλαίων από τη Δύση.
Επίσης, όταν ασχολήθηκε με τον νεοθωμανισμό και άλλα μεγάλα έργα, έγινε σαφές ότι η Τουρκία μπορεί να μην τα καταφέρει οικονομικά. Δεν υπήρχε τύχη και με τον τουρισμό: πρώτα τριβή με τη Ρωσία και μετά πανδημία.
Ο Εμίρης του Κατάρ βοήθησε τον Ερντογάν να ξεπεράσει την οικονομική κρίση στη χώρα το 2018, με αντάλλαγμα την προστασία από την «αδελφική» αγκαλιά της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ.
Η κατάσταση σταθεροποιήθηκε χάρη στην εισροή στην οικονομία δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Κατάρ.
Σήμερα ο Ερντογάν αναμένει να λάβει παρόμοια βοήθεια από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία επισκέφθηκε πρόσφατα.
Επειδή το δικό του σχέδιο διάσωσης (υπόσχεση αντιστάθμισης των ζημιών που υφίστανται οι πελάτες τραπεζών εάν το επιτόκιο μιας κατάθεσης σε λίρες είναι μικρότερο από την πτώση του έναντι των σκληρών νομισμάτων, μηδενισμός του φόρου στα εισοδήματα από επενδύσεις σε κρατικά ομόλογα στο εθνικό νόμισμα) δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις.
Τουρκική λίρα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 13.12.2021
Κόσμος
Σε νέο ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα
Ταυτόχρονα, οι ενέργειες του Ερντογάν έχουν έναν στόχο. Φαίνεται ότι καθιστώντας το εθνικό νόμισμα φθηνότερο και στηρίζοντας την οικονομία με βιομηχανική ανάπτυξη και εξαγωγές, προσδοκά να ξεφύγει από το αιώνιο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.
Με αυτόν τον τρόπο θα μειώσει την υπερβολική εξάρτηση της χώρας από ξένα κεφάλαια, που σημαίνει ότι θα κάνει ένα ακόμη βήμα προς μεγαλύτερη ανεξαρτησία.
Όμως, αυτός ο δρόμος περιλαμβάνει μια σημαντική επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των απλών Τούρκων, μέχρι τη μαζική φτωχοποίηση.
Θεωρητικά αυτό είναι εφικτό εάν το εκλογικό σώμα τον υποστηρίξει. Αλλά ο Ερντογάν έχει ήδη προβλήματα με αυτό: σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αν οι εκλογές γίνονταν τώρα, δύσκολα θα περνούσε στον δεύτερο γύρο.
Γι' αυτόν τον λόγο, τα σχέδιά του, αντί να ενισχύσουν την οικονομική κυριαρχία και την οικονομική ανάπτυξη, μπορούν να καταλήξουν σε μια μεγάλης κλίμακας συστημική κρίση που θα πετάξει την Τουρκία χρόνια πίσω, αν όχι δεκαετίες.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала