Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

ΝΑΤΟ: Προετοιμάζεται για «ένοπλη σύγκρουση» κατά της Ρωσίας

© AFP 2022 / DANIEL MIHAILESCUΠλοία του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα
Πλοία του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 28.12.2021
Το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται για μια πολεμική σύγκρουση μεγάλης κλίμακας εναντίον της Ρωσίας, δήλωσε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Αλεξάντρ Φομίν.
«Η στρατιωτική οργάνωση της Συμμαχίας προετοιμάζεται για ένοπλη σύγκρουση μεγάλης κλίμακας και υψηλής έντασης εναντίον της Ρωσίας», είπε ο Φομίν σε ενημέρωση που έκανε σε στρατιωτικούς ακόλουθους και εκπροσώπους πρεσβειών στη Μόσχα.
Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας τόνισε ότι εδώ και χρόνια το ΝΑΤΟ προσδιορίζει τη Ρωσία ως «την κύρια πηγή απειλής για την ασφάλεια του Συμμαχίας». Ταυτόχρονα, ο Φομίν υπενθύμισε ότι η Διακήρυξη της Ρώμης εξακολουθεί να ισχύει και εκεί «διαπιστώνεται ότι η Ρωσία και η Ατλαντική Συμμαχία δεν θεωρούνται αντίπαλοι» και ότι αυτή «η θέση επιβεβαιώθηκε στη Σύνοδο Κορυφής Ρωσίας-ΝΑΤΟ το 2010 στη Λισαβόνα».

«Κάθε χρόνο, το ΝΑΤΟ πραγματοποιεί 30 μεγάλες ασκήσεις στις οποίες αναπτύσσει σενάρια για τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά της Ρωσίας» τόνισε ο Φομίν.

Κυρίως όμως επέκρινε την αύξηση των στρατιωτικών ασκήσεων στη Μαύρη Θάλασσα, οι οποίες αυξήθηκαν από οκτώ το 2020 σε 15 φέτος.
Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι στο πλαίσιο των ασκήσεων Defender Europe 2021, που πραγματοποιήθηκαν τον Μάιο και τον Ιούνιο, συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 40.000 στρατιωτικοί στην «ανατολική πλευρά» της Ευρώπης.
«Πρόσφατα, η Ατλαντική Συμμαχία μεταπήδησε στην πρακτική των άμεσων προκλήσεων που συνδέονται με τον υψηλό κίνδυνο εμπλοκής που μπορεί να οδηγήσει σε ένοπλη σύγκρουση», τόνισε ο Φομίν, υπενθυμίζοντας την προσπάθεια του βρετανικού αντιτορπιλικού HMS Defender να διεισδύσει στα ρωσικά χωρικά ύδατα στις 23 Ιουνίου.
To ρωσικό υπουργείο Άμυνας - Sputnik Ελλάδα, 1920, 27.12.2021
Κόσμος
Η Ρωσία είναι έτοιμη να συζητήσει ανά πάσα στιγμή με το ΝΑΤΟ για τις εγγυήσεις
Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην αύξηση, φέτος, πτήσεων περισσότερο από 60% των αναγνωριστικών αεροσκαφών στη Μαύρη Θάλασσα, σε σύγκριση με το 2020, από 436 αναχωρήσεις σε 710 το 2021.
«Αυτή τη στιγμή, στην Ανατολική Ευρώπη υπάρχει μόνιμη παρουσία περίπου 13.000 στρατιωτών από κράτη της Συμμαχίας που δεν ανήκουν στην περιοχή. Οι αντίστοιχες πολιτοφυλακές είναι οπλισμένες με περίπου 200 τανκς, 400 τεθωρακισμένα οχήματα, 50 όπλα και περισσότερα από 30 αεροπλάνα και ελικόπτερα» εξήγησε ο Φομίν.
Ο υφυπουργός κατηγόρησε επίσης το ΝΑΤΟ ότι αύξησε τη στρατιωτική του εκπαίδευση και τη μαχητική του δραστηριότητα στην Αρκτική «με τη συμμετοχή βομβαρδιστικών και παγκόσμια συστήματα συστήματα πυραυλικής άμυνας, που συμπεριλαμβάνονται στα σύνορα της Ρωσίας».
Τα τελευταία έξι χρόνια, επίσης, ανέφερε ότι οι στρατιωτικές δαπάνες της Ατλαντικής Συμμαχίας αυξήθηκαν κατά 31% , δηλαδή 278.000 εκατομμύρια δολάρια.
Ομοίως, ο Φομίν τόνισε ότι το 2021 οι συνολικές στρατιωτικές δαπάνες των κρατών μελών του ΝΑΤΟ έφτασαν τα 1.174.000 εκατομμύρια δολάρια, ποσό που υπερβαίνει τον ρωσικό στρατιωτικό προϋπολογισμό περισσότερο από 18 φορές.
Επιπλέον, ο αναπληρωτής υπουργός κατηγόρησε τη «θλιβερή τρέχουσα κατάσταση των σχέσεων Ρωσίας-ΝΑΤΟ» με τη χρήση υβριδικών μεθόδων από την Ατλαντική Συμμαχία, όπως ο συνδυασμός διαλόγου με τη συσσώρευση στρατιωτικών προετοιμασιών.
«Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η Ρωσική Ομοσπονδία προσπάθησε επανειλημμένα να βρει νέους τρόπους αλληλεπίδρασης με το ΝΑΤΟ, να δημιουργήσει για όλους ένα σταθερό και δίκαιο σύστημα ευρωπαϊκής ασφάλειας. Θα ήταν λάθος να πιστεύουμε ότι η επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και το ΝΑΤΟ ξεκίνησε το 2014», εξήγησε ο Φομίν. Παράλληλα, παραπονέθηκε ότι τα τελευταία χρόνια το ΝΑΤΟ αγνόησε τα συμφέροντα της Ρωσίας και αρνείται να ξεκινήσει διάλογο με τη Μόσχα για τα υπάρχοντα προβλήματα.
«Οι συνομιλίες που έγιναν μεταξύ 2016 και 2021 έδειξαν ότι η Ατλαντική Συμμαχία δεν είναι έτοιμη για μια σοβαρή συνομιλία σε στρατιωτικό επίπεδο, καθώς αποφεύγει τη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων για αποκλιμάκωση και απορρίπτει με συνέπεια οποιαδήποτε ρωσική πρωτοβουλία», τόνισε. Ομοίως, δήλωσε ότι η άρνηση της Συμμαχίας να συντονιστούν οι ενέργειες με τη Ρωσία ήταν, μεταξύ άλλων, ένας από τους λόγους για το «φιάσκο που υπέστη η Συμμαχία στο Αφγανιστάν».
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала