Καρκίνος: Η λευκή τροφή που είναι ενοχή για τη θανατηφόρα ασθένεια

© Φωτογραφία : CC0Γάλα, αυγά, αλεύρι, βούτυρο
Γάλα, αυγά, αλεύρι, βούτυρο - Sputnik Ελλάδα, 1920, 28.12.2021
Ο καρκίνος παραμένει μια μάστιγα παγκοσμίως, σκοτώνοντας εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Αν και ο καθένας μπορεί να αναπτύξει καρκίνο, υπάρχει μια αυξανόμενη εστίαση στον ρόλο που παίζει η διατροφή στον επερχόμενο κίνδυνο.
Τα παγκόσμια στατιστικά στοιχεία για τον καρκίνο παραμένουν θλιβερά. Αντιπροσώπευε σχεδόν 10 εκατομμύρια θανάτους πέρυσι. Όπως εξηγεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, «ένα καθοριστικό χαρακτηριστικό του καρκίνου είναι η ταχεία δημιουργία μη φυσιολογικών κυττάρων που αναπτύσσονται πέρα από τα συνήθη όριά τους». Αυτό του δίνει ένα μοναδικό πλεονέκτημα που συχνά καθιστά τις θεραπείες αναποτελεσματικές.
Συνεπώς, τα μέτρα που αποσκοπούν στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου είναι υψίστης σημασίας.
Ο ρόλος που διαδραματίζει η διατροφή στην ανάπτυξη του κινδύνου καρκίνου είναι περίπλοκος και κάθε άλλο παρά πειστικός. Οι επιστήμονες πρέπει να διεξάγουν πολύ μελέτες για να δουν ποια συγκεκριμένα τρόφιμα μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου και ποια θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο νόσησης.
Ωστόσο, συγκεκριμένα στοιχεία έχουν προσελκύσει την προσοχή των ιατρικών εμπειρογνωμόνων, επειδή έχουν αποδειχθεί ότι προάγουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.
Ένα ανησυχητικό συστατικό που θεωρείται ένοχο για την ανάπτυξη καρκίνου είναι το επεξεργασμένο λευκό αλεύρι, το οποίο βρίσκεται σε αρτοσκευάσματα, ψωμί και άλλα τρόφιμα.
«Ένα κοινό συστατικό που έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί καρκίνο είναι το επεξεργασμένο λευκό αλεύρι» προειδοποίησε ο Hussain Abdeh στο Medicine Direct.
Λαχανικά - Sputnik Ελλάδα, 1920, 22.12.2021
Καρκίνος: Αυτές είναι πιο επικίνδυνες τροφές για την ανάπτυξη όγκων – Η κορυφαία δίαιτα για πρόληψη

Τι εξηγεί αυτό το αποτέλεσμα;

Ο κ. Abdeh εξήγησε: «Το αλεύρι λευκαίνεται με αέριο χλωρίου, το οποίο είναι μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται για να κάνει το αλεύρι πιο λευκό.
«Είναι ευκολότερο για τους όγκους του καρκίνου να αναπτυχθούν στο σώμα εάν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του ατόμου είναι υψηλότερα».
Επιπλέον, «το επεξεργασμένο λευκό αλεύρι αυξάνει τόσο τα επίπεδα ινσουλίνης όσο και σακχάρου στο αίμα λόγω του υψηλότερου γλυκαιμικού ρυθμού, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρκίνου» προειδοποίησε ο φαρμακοποιός.

Τι λένε οι οργανισμοί υγείας;

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Ερευνών για τον Καρκίνο (AICR) συμβουλεύει να απομακρύνετε από τη διατροφή σας «τα επεξεργασμένα τρόφιμα» όπως το λευκό αλεύρι, επειδή έχουν γενικά υποβληθεί σε βιομηχανική επεξεργασία και είναι συχνά υψηλότερα σε ενέργεια και χαμηλότερα σε μικροθρεπτικά συστατικά.
«Υπάρχουν επίσης ισχυρές ενδείξεις ότι το γλυκαιμικό φορτίο (η αύξηση της γλυκόζης στο αίμα και της ινσουλίνης μετά την κατανάλωση τροφής) αποτελεί αιτία καρκίνου του ενδομητρίου», προειδοποιεί η AICR (https://www.aicr.org/).
Ο καρκίνος του ενδομητρίου αρχίζει όταν τα κύτταρα στο ενδομήτριο (η εσωτερική επένδυση της μήτρας) αρχίζουν να αναπτύσσονται εκτός ελέγχου.

Άλλες βασικές συμβουλές για τη μείωση του κινδύνου

Σύμφωνα με τον Cancer Research UK, η διακοπή του καπνίσματος είναι η πρώτη κίνηση που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου.
«Χημικές ουσίες στον καπνό του τσιγάρου μπαίνουν στο αίμα μας και μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στο σώμα» εξηγεί η φιλανθρωπική οργάνωση.
Αν καπνίζετε, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για την υγεία σας, είναι να σταματήσετε.
Η σωματική δραστηριότητα έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου. Η τακτική άσκηση φαίνεται να επηρεάζει τον κίνδυνο καρκίνου τόσο άμεσα όσο και έμμεσα, αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας express.co.uk.
Η σωματική δραστηριότητα έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. «Η άσκηση φαίνεται, επίσης, να μειώνει τον κίνδυνο μιας γυναίκας για καρκίνο του μαστού και ενδεχομένως αναπαραγωγικούς καρκίνους», σημειώνει το Harvard Health.
«Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο πολλών μορφών καρκίνου. Οι θερμίδες μετράνε. Αν χρειαστεί να αδυνατίσετε, πάρτε λιγότερες θερμίδες και κάψτε περισσότερες με άσκηση».
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала