Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Η μετάλλαξη Όμικρον σαρώνει τη Θεσσαλονίκη: Διπλασιάζεται κάθε δύο μέρες το ιικό φορτίο στα λύματα

© Φωτογραφία : SOOC / Konstantinos TsakalidisLockdown στη Θεσσαλονίκη
Lockdown στη Θεσσαλονίκη - Sputnik Ελλάδα, 1920, 29.12.2021
Βρείτε μας
Εκθετική αύξηση των κρουσμάτων της Όμικρον στη Θεσσαλονίκη.
Ραγδαία αύξηση της διασποράς της μετάλλαξης Όμικρον στη Θεσσαλονίκη δείχνουν τα ευρήματα της Ομάδας Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ στα αστικά απόβλητα της πόλης.
Για την ακρίβεια, μέσα σε μόλις οκτώ ημέρες, το ιικό φορτίο του άκρως μεταδοτικού νέου αυτού στελέχους δεκατετραπλασιάστηκε, ενώ από την ημέρα που εντοπίστηκε στα λύματα έχει αυξηθεί κατά 57%!
Αυτήν τη στιγμή, μάλιστα, φαίνεται πως διπλασιάζεται ανά δύο μέρες, «μαρτυρώντας» εκθετική αύξηση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη.
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας - Sputnik Ελλάδα, 1920, 29.12.2021
Κόσμος
ΠΟΥ: «Πολύ υψηλός» ο κίνδυνος από τη μετάλλαξη Όμικρον
Σημειώνεται ότι το τέταρτο κύμα της πανδημίας κορυφώθηκε στις 25 Νοεμβρίου, ενώ μετά την αργή αποκλιμάκωση τις επόμενες τρεις εβδομάδες, παρατηρήθηκε απότομη αύξηση του ιικού φορτίου, η οποία σηματοδοτεί και την αρχή του πέμπτου κύματος της πανδημίας.
Η αναστροφή, δε, της πορείας αποκλιμάκωσης συνέπεσε χρονικά με την εμφάνιση στα λύματα του στελέχους Όμικρον, στις 19 Δεκεμβρίου, ενώ από την ημέρα εκείνη η γραμμή ανόδου του συνολικού ιικού φορτίου είναι παρόμοια με την αντίστοιχη γραμμή ανόδου της νέας παραλλαγής.

«Οι πρόσφατες μετρήσεις οχτώ ημερών, που κάνουμε ειδικά για το στέλεχος Όμικρον, καταδεικνύουν ότι η καθαρή αύξησή του στη Θεσσαλονίκη είναι μεγάλη και το ιικό φορτίο του διπλασιάζεται ανά δύο ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των ατόμων που μολύνονται στην κοινότητα αυξάνεται εκθετικά, με ραγδαίο ρυθμό» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

Αναφορικά με την αποτύπωση αυτής της επιδημιολογικής εικόνας της πόλης στα κρούσματα, ο πρύτανης του ΑΠΘ επισήμανε πως «εκτιμούμε ότι κατά το διάστημα αυτό ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι μεγαλύτερος από αυτόν που καταγράφεται από το σύστημα επιτήρησης, καθώς οι μολύνσεις αφορούν στην πλειονότητα νέους ανθρώπους, οι οποίοι δεν παρουσιάζουν συμπτώματα».
Τη χρονική πορεία από την εμφάνιση του στελέχους Όμικρον προς τη βέβαιη επικράτησή του περιέγραψε και ο αναπληρωτής καθηγητής Μοριακής Μικροβιολογίας, Χρυσόστομος Δόβας, μέλος του Διαγνωστικού Εργαστηρίου του Τμήματος Κτηνιατρικής ΑΠΘ, στην τεχνογνωσία του οποίου βασίστηκε η ανάπτυξη της καινοτόμου μεθοδολογίας της Ομάδας Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ για τον εντοπισμό και την ποσοτικοποίηση των μεταλλάξεων.

«Με βάση τις μετρήσεις στα λύματα, στις 25/11 είχαμε την κορύφωση του επιδημικού κύματος του στελέχους Δέλτα στη Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια και μέχρι τις 18/12 καταγράφηκε συνεχόμενη πτωτική τάση του ιικού φορτίου. Από την ημερομηνία εντοπισμού της Όμικρον στα λύματα της πόλης στις 19/12 και μέχρι τις 26/12, παρατηρήθηκε αύξηση του συνολικού ιικού φορτίου κατά 57%. Η αύξηση αυτή όμως περιλαμβάνει αθροιστικά και τα δύο στελέχη, σε μια περίοδο όπου η διασπορά του Δέλτα παραμένει μεγάλη» ανέφερε από την πλευρά του.

Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала