Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Η Ρωσία χρειάζεται νομικά δεσμευτικές συμφωνίες για τις εγγυήσεις ασφαλείας, αναφέρει το Κρεμλίνο

© AFP 2022 / Angela Weiss - Alexey DruzhininΒλαντίμιρ Πούτιν και Τζο Μπάιντεν
Βλαντίμιρ Πούτιν και Τζο Μπάιντεν - Sputnik Ελλάδα, 1920, 31.12.2021
Οι δύο ηγέτες αναμενόταν να συζητήσουν θέματα ασφάλειας και στρατηγικής, συμπεριλαμβανομένης της κλιμάκωσης της έντασης σχετικά με την επέκταση του ΝΑΤΟ και την Ουκρανία.
Η Ρωσία τονίζει ότι χρειάζεται το αποτέλεσμα των συνομιλιών για τις εγγυήσεις ασφαλείας και ο Μπάιντεν φαίνεται να το καταλαβαίνει. Ο Γιούρι Ουσάκοφ χαρακτήρισε τις συνομιλίες την Πέμπτη 30/12 ως ουσιαστικές, λέγοντας ότι συζητήθηκαν όλα τα κύρια θέματα.
Ο Πούτιν συζήτησε με τον Μπάιντεν για τις βασικές αρχές των εγγράφων που υποβλήθηκαν νωρίτερα για την ασφάλεια, προσθέτοντας ότι η Ρωσία χρειάζεται νομικά δεσμευτικές συμφωνίες για τις εγγυήσεις ασφαλείας.

Ο τόνος της συνομιλίας μεταξύ Πούτιν - Μπάιντεν «Σοβαρός και ουσιαστικός»

Ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την τηλεφωνική επικοινωνία ότι ο τόνος των συνομιλιών ήταν «σοβαρός και ουσιαστικός», καθώς οι δύο ηγέτες εξέτασαν τις ανησυχίες για τη ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα κοντά στην Ουκρανία και την επέκταση του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα της Ρωσίας. Ο Μπάιντεν χάραξε τον δρόμο της προσέγγισης των Ηνωμένων Πολιτειών που θα εξαρτηθεί από τις ενέργειες της Ρωσίας, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Ο Πρόεδρος Μπάιντεν προέτρεψε τη Ρωσία να αποκλιμακώσει την ένταση με την Ουκρανία. Κατέστησε σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι σύμμαχοι και εταίροι τους θα απαντήσουν αποφασιστικά εάν η Ρωσία εισβάλει περαιτέρω στην Ουκρανία» δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι.

«Δεν πρόκειται να βγάλουμε συμπεράσματα και σίγουρα δεν υπήρξαν δηλώσεις ως προς τις προθέσεις από αυτή τη συνομιλία, αλλά ανεξάρτητα απ' αυτό, εστιάζουμε πραγματικά σε πράξεις και όχι στα λόγια σε αυτό το σημείο» είπε ο ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Οι συνομιλίες για τις εγγυήσεις ασφαλείας θα διεξαχθούν στη Γενεύη, στις Βρυξέλλες και τη Βιέννη

«[Οι συνομιλίες θα διεξαχθούν] στη Γενεύη, στις Βρυξέλλες μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, και στη Βιέννη μέσω του ΟΑΣΕ» είπε ο Γιούρι Ουσάκοφ.

«Την επόμενη εβδομάδα έως δέκα ημέρες... αναμένουμε να συνεχίσουμε μια πολύ εντατική περίοδο διαβουλεύσεων από την πλευρά των ΗΠΑ με τους συμμάχους και τους εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένου ενός απολογισμού αυτής της συνομιλίας» είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Νωρίτερα την ίδια ημέρα, ο Πούτιν ευχήθηκε στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, «Καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το νέο έτος» και δήλωσε ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ μπορούν και πρέπει να αλληλεπιδράσουν εποικοδομητικά ενώνοντας τις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση των απειλών, ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου.
Σε συγχαρητήριο μήνυμά του, ο Πούτιν τόνισε ότι «η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες που φέρουν συγκεκριμένη ευθύνη για την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια μπορούν και πρέπει να αλληλεπιδρούν εποικοδομητικά, ενώνοντας τις προσπάθειές τους ενάντια σε πολυάριθμες προκλήσεις και απειλές που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα».
Στις 17 Δεκεμβρίου, η Μόσχα δημοσίευσε τις προτάσεις της σχετικά με τις αμοιβαίες εγγυήσεις ασφαλείας με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

«Θέλαμε οι άνθρωποι στη Ρωσία και την Ουκρανία και οι άνθρωποι στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες να κατανοήσουν την άποψή μας και τι θέλαμε να επιτύχουμε με αυτές τις συνομιλίες». «Δεν βλέπω κανένα πρόβλημα με αυτό», δήλωσε νωρίτερα ο Πούτιν. «Ωστόσο, για εμάς, ο μοναδικός στόχος είναι να έχουμε τις συμφωνίες οι οποίες θα εξασφαλίσουν ασφάλεια στη Ρωσία και τον λαό της, σήμερα και μακροπρόθεσμα».

Σύμφωνα με το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, «η μπάλα είναι από την πλευρά των ΗΠΑ» όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας και άλλα ζητήματα ασφαλείας.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Τζο Μπάιντεν στη Γενεύη - Sputnik Ελλάδα, 1920, 31.12.2021
Κόσμος
Η τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Μπάιντεν ολοκληρώθηκε, επιβεβαιώνει εκπρόσωπος του Κρεμλίνου
Οι εντάσεις είναι υψηλές στην Ουκρανία τους τελευταίους δύο μήνες εν μέσω κατηγοριών για φερόμενη συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων στα ουκρανικά σύνορα και ισχυρισμών για προετοιμασίες για εισβολή. Η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία έχει το δικαίωμα να μεταφέρει στρατεύματα εντός του κυρίαρχου εδάφους της κατά την κρίση της, ενώ δήλωσε ότι η στρατιωτική δραστηριότητα του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα της Ρωσίας αποτελεί απειλή για την εθνική της ασφάλεια.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала