Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Κορονοϊός: Εφιάλτης δίχως τέλος με 40.560 κρούσματα - 76 νέοι θάνατοι και 627 οι διασωληνωμένοι

© Φωτογραφία : SOOC/Dimitris KapantaisΝέα μέτρα: Πότε ξεκινά η εφαρμογή τους - Τα σενάρια για ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς, ωράριο και μουσική
Νέα μέτρα: Πότε ξεκινά η εφαρμογή τους - Τα σενάρια για ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς, ωράριο και μουσική - Sputnik Ελλάδα, 1920, 31.12.2021
Βρείτε μας
Ακόμα ένα «εκρηκτικό» νούμερο κρουσμάτων καταγράφηκε σήμερα Παρασκευή (31/12), σπάζοντας κάθε προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ. Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για την επιδημιολογική εικόνα.
Παραμονή Πρωτοχρονιάς σήμερα και για μία ημέρα ακόμα, ο ΕΟΔΥ κατέγραψε έναν τεράστιο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων, σπάζοντας ακόμα ένα «μαύρο» ρεκόρ.
Συγκεκριμένα ανακοινώθηκαν 40.560 νέα κρούσματα ενώ καταγράφηκαν 76 νέοι θάνατοι. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 627 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των διασωληνωμένων είναι 64 έτη. To 79.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 541 (86.28%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 86 (13.72%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.759 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 439 (ημερήσια μεταβολή +4.28%).
Εικόνες από τη Θεσσαλονίκη - Sputnik Ελλάδα, 1920, 31.12.2021
Ελλάδα
«Επέλαση» της Όμικρον στη Θεσσαλονίκη: Στο 60% το ιικό φορτίο στα λύματα - Δεν μειώνεται η Δέλτα
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 359 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 110 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.210.853 (ημερήσια μεταβολή +3.5%), εκ των οποίων 50.3% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 231 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.386 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οδηγίες για καραντίνα

Εν μέσω επέλασης της Όμικρον και της ανεξέλεγκτης διασποράς κρουσμάτων, ο ΕΟΔΥ έδωσε νέες οδηγίες αναφορικά με την καραντίνα και την απομόνωση των ατόμων που καταγράφονται ως κρούσματα και των ατόμων που έρχονται σε στενή επαφή με κρούσμα.
Επίσης, δόθηκαν διευκρινίσεις για το τι είναι κρούσμα και για την κατηγοριοποίηση επαφών και στενών επαφών με κρούσμα.
Οι ορισμοί είναι ως εξής:
Ενδεχόμενο κρούσμα: Ασθενής που πληροί τα κλινικά κριτήρια
Πιθανό κρούσμα:
1.
Ασθενής που πληροί τα κλινικά κριτήρια και ένα επιδημιολογικό κριτήριο ή
2.
Άτομο που πληροί τα απεικονιστικά διαγνωστικά κριτήρια
Επιβεβαιωμένο κρούσμα: Άτομο που πληροί τα εργαστηριακά κριτήρια. Επιπρόσθετα λιγότερο ειδικά συμπτώματα περιλαμβάνουν: κεφαλαλγία, φρίκια, μυαλγίες, καταβολή, έμετο και διάρροια.
Επαφή κρούσματος: Άτομο που είχε ιστορικό επαφής με κρούσμα COVID-19 εντός χρονικού διαστήματος που κυμαίνεται από 48 ώρες πριν την έναρξη συμπτωμάτων του κρούσματος έως και 10 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Επαφές κρούσματος

Οι επαφές κρούσματος κατηγοριοποιούνται ως εξής:
Στενές επαφές (έκθεση υψηλού κινδύνου):
άτομο που είχε επαφή πρόσωπο με πρόσωπο με ασθενή με COVID-19 σε απόσταση < 2 μέτρων και για ≥ 15 λεπτά εντός 24 ωρών (ακόμα και αν δεν είναι συνεχής)
άτομο που είχε άμεση σωματική επαφή με ασθενή με COVID-19
άτομο με απροφύλακτη επαφή με μολυσματικές εκκρίσεις ασθενή με COVID-19
άτομο που παρέμεινε σε κλειστό χώρο (π.χ. οικία, αίθουσα διδασκαλίας ή συσκέψεων, χώρο αναμονής νοσοκομείου, κλπ.) με ασθενή με COVID-19 για περισσότερο από 15 λεπτά.
συνταξιδιώτης στο ίδιο αεροσκάφος, ο οποίος καθόταν σε απόσταση δύο σειρών θέσεων (προς κάθε κατεύθυνση) από τον ασθενή με λοίμωξη COVID-19, άτομα που ταξίδευαν μαζί ή φρόντισαν τον ασθενή και μέλη του πληρώματος που εξυπηρέτησαν το συγκεκριμένο τμήμα του αεροσκάφους όπου καθόταν ο ασθενής (επί ύπαρξης σοβαρών συμπτωμάτων ή μετακινήσεων του ασθενούς εντός του αεροσκάφους, που ενδέχεται να συνεπάγονται περισσότερο εκτεταμένη έκθεση, οι επιβάτες που κάθονταν στο ίδιο τμήμα του αεροσκάφους ή ακόμη και όλοι οι επιβάτες της πτήσης μπορεί να θεωρηθούν στενές επαφές)
επαγγελματίας υγείας ή άλλο άτομο που παρείχε άμεση φροντίδα σε ασθενή με COVID-19 ή εργαζόμενος σε εργαστήριο που χειρίστηκε κλινικό δείγμα ασθενούς με COVID-19, χωρίς λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων ατομικής προστασίας.
Επαφές (έκθεση χαμηλού κινδύνου):
άτομο που είχε επαφή πρόσωπο με πρόσωπο με ασθενή με COVID-19 εντός 2 μέτρων για < 15 λεπτά
άτομο που παρέμεινε σε κλειστό χώρο με τον ασθενή με COVID-19 για < 15 λεπτά
άτομο που ταξίδεψε μαζί με τον ασθενή με COVID-19 σε οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο (εξαιρουμένης της περίπτωσης ταξιδιού με αεροσκάφος που περιγράφεται παραπάνω για τις στενές επαφές-έκθεση υψηλού κινδύνου)
επαγγελματίας υγείας ή άλλο άτομο που παρείχε άμεση φροντίδα σε ασθενή με COVID-19 ή εργαζόμενος σε εργαστήριο που χειρίστηκε κλινικό δείγμα ασθενούς με COVID-19, με λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων ατομικής προστασίας.
Σημειώνεται ότι: Όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια της επαφής, τόσο πιο αυξημένος είναι ο κίνδυνος μετάδοσης. Το όριο των 15 λεπτών έχει δοθεί αυθαίρετα, για πρακτικούς σκοπούς.
Καθημερινότητα στην Αθήνα, στην περίοδο της πανδημίας - Sputnik Ελλάδα, 1920, 31.12.2021
Ελλάδα
Ενεργά κρούσματα: Πόσα είναι σήμερα στην Ελλάδα – Τρομάζει ο αριθμός τους

Σε ποιους συστήνεται απομόνωση

Για άτομα με λοίμωξη από Sars-Cov-2 συστήνεται παραμονή σε απομόνωση για πέντε ημέρες τουλάχιστον και αποφυγή επαφής με άλλα άτομα.
Εάν μετά το πενθήμερο δεν υπάρχουν συμπτώματα ή ελαττώνονται (κυρίως ο πυρετός), μπορεί να διακοπεί η απομόνωση.
Εάν ο πυρετός παραμένει χωρίς άλλα συμπτώματα, παρατείνεται η απομόνωση εντός οικίας.
Είναι, επίσης, υποχρεωτική η χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε ημέρες.
Ποιοι μπαίνουν καραντίνα
Για άτομα που έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα συστήνεται καραντίνα, αναλόγως με την κατάσταση εμβολιασμού.
ΕΟΔΥ - Rapid Test - Sputnik Ελλάδα, 1920, 31.12.2021
Ελλάδα
Διευκρινίσεις για τεστ: Πότε θετικό rapid δικαιολογεί άδεια από δουλειά – Ποιοι πρέπει να κάνουν PCR
Για άτομα εμβολιασμένα και με ενισχυτική δόση, ο ΕΟΔΥ συστήνει τη χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για 10 ημέρες και διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου (PCR ή Rapid Antigen Test) την 5η ημέρα από την έκθεση.
Για άτομα εμβολιασμένα με δύο δόσεις ή μία δόση για το εμβόλιο J&J ή ανεμβολίαστους συστήνονται:
Παραμονή στο σπίτι για πέντε ημέρες και αποφυγή επαφής με άλλα άτομα.
Την 5η ημέρα διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου (PCR ή Rapid Antigen Test).
Μετά την 5η ημέρα, χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε ημέρες.
Για πληθυσμιακές ομάδες των οποίων η εργασία συνδέεται άρρηκτα με την λειτουργία του κράτους και τις υποδομές ζωτικής σημασίας, τα μέλη την Επιτροπής θα εξετάσουν τυχόν διαφοροποιημένες οδηγίες κατόπιν εισηγήσεων και των αρμόδιων Υπουργείων.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала