Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο

Καρκίνος εντέρου: Η δημοφιλής τροφή που αυξάνει 20% τον κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης

CC0 / pixabay / Ψητό κρέας
Ψητό κρέας - Sputnik Ελλάδα, 1920, 02.01.2022
Βρείτε μας
Μία δημοφιλής τροφή αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου, σε περίπτωση συχνής κατανάλωσης.
Η καλύτερη άμυνα για την προστασία από τον καρκίνο είναι η προσπάθεια να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης του. Όπως έχει αποδειχθεί, συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες παίζουν ρόλο στην προσπάθεια αυτή.
Σύμφωνα με την βρετανική Express, η σύνδεση μεταξύ διατροφής και καρκίνου είναι σύνθετη και μη ολοκληρωμένη αλλά «ξέρουμε σίγουρα ότι το επεξεργασμένο κρέας, είναι μία αιτία καρκίνου», αναφέρει το Κέντρο Έρευνας Καρκίνου (Cancer Research UK) στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Το επεξεργασμένο κρέας περιλαμβάνει το ζαμπόν, το μπέικον, το σαλάμι και τα λουκάνικα.
Σύμφωνα με το Cancer Research UK, το κόκκινο κρέας θεωρείται μία πιθανή αιτία καρκίνου.
Γάλα, αυγά, αλεύρι, βούτυρο - Sputnik Ελλάδα, 1920, 28.12.2021
Καρκίνος: Η λευκή τροφή που είναι ενοχή για τη θανατηφόρα ασθένεια

Τα συμπεράσματα της έρευνας

Μελέτη που έγινε σε περίπου 500.000 άτομα και που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Epidemiology, έδειξε ότι άτομα που έφαγαν κόκκινο ή επεξεργασμένο κρέας για τέσσερις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, είχαν 20% περισσότερες πιθανότητες για καρκίνο του εντέρου από εκείνους που κατανάλωσαν τις ίδιες ποσότητες, λιγότερο από δύο φορές την εβδομάδα.
Πιο συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες που ανέφεραν ότι κατανάλωσαν έναν μέσο όρο 76 γρ. κόκκινου κρέατος την ημέρα, συγκρινόμενοι με όσους κατανάλωσαν 21 γρ./ημέρα, είχαν 20% περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του εντέρου.
Διαβήτης - Sputnik Ελλάδα, 1920, 30.12.2021
Διαβήτης: Τα 10 «σιωπηλά» σημάδια τύπου 2 που μπορεί να αγνοείτε

Οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του εντέρου

Ο κίνδυνος για καρκίνο του εντέρου, αυξήθηκε 19% για κάθε 25 γρ/ημερησίως επεξεργασμένου κρέατος, που ισοδυναμεί με μία φέτα ζαμπόν.
Για κάθε 50 γρ/ημερησίως κόκκινου κρέας, όσο ένα παχύ κομμάτι ψητού βοδινού, ο κίνδυνος για καρκίνο του εντέρου αυξάνεται κατά 18%.
Μάλιστα, η βρετανική κυβέρνηση συστήνει σε όσους τρώνε πάνω από 90 γρ. κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, να το μειώσουν στα 70 γρ.(όσο ζυγίζει μαγειρεμένο) ή και πιο κάτω.
Η μελέτη, συνδέει επίσης το αλκοόλ με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του εντέρου: Ένα ποτήρι μπίρας την ημέρα, αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου κατά 8%.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала