Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο

Καρκίνος: Το δημοφιλές τρόφιμο που αυξάνει τον κίνδυνο για νόσηση κατά 20%

CC0 / / Καρκινικά κύτταρα
Καρκινικά κύτταρα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 02.01.2022
Βρείτε μας
Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο ως προς την εμφάνιση καρκίνου και, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, δημοφιλές τρόφιμο συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο κατά 20%.
Ο καρκίνος είναι τρομερά δύσκολο να καταπολεμηθεί επειδή τα καρκινικά κύτταρα συχνά εξαπλώνονται και πολλαπλασιάζονται πριν εντοπιστούν.
Η καλύτερη άμυνα κατά της νόσου είναι να μειώσετε τον κίνδυνο να την αναπτύξετε εξαρχής, επομένως ορισμένες διατροφικές επιλογές έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
Κοιλιά - Sputnik Ελλάδα, 1920, 31.12.2021
Λιπώδης διήθηση ήπατος: Τα τρία σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε για να μην πάθετε κίρρωση

Ποιο τρόφιμο θεωρείται «αιτία εμφάνισης καρκίνου»

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του Cancer Research UK, η σχέση μεταξύ διατροφής και καρκίνου είναι περίπλοκη και ασαφής, αλλά «ξέρουμε σίγουρα ότι το επεξεργασμένο κρέας είναι αιτία καρκίνου».
Επισημαίνεται ότι το επεξεργασμένο κρέας περιλαμβάνει το ζαμπόν, το μπέικον, το σαλάμι και τα λουκάνικα.
Μάλιστα, ο βρετανικός υγειονομικός φορέας υπογραμμίζει πως «αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πολλές καλές αποδείξεις για μια σύνδεση, αλλά χρειαζόμαστε μερικές ακόμα μελέτες καλύτερης ποιότητας για να είμαστε σίγουροι».

Τι υποστηρίζει μελέτη για το επεξεργασμένο κρέας και τον καρκίνο

Πάντως, σχετική μελέτη σε σχεδόν 500.000 ανθρώπους που δημοσιεύτηκε στο «International Journal of Epidemiology», διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν κόκκινο ή επεξεργασμένο κρέας τέσσερις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, είχαν 20% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου από εκείνους που το έτρωγαν λιγότερο από δύο φορές την εβδομάδα.
Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες που ανέφεραν ότι κατανάλωναν κατά μέσο όρο 76 γραμμάρια κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα σε σύγκριση με 21 γραμμάρια την ημέρα, είχαν 20% υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου.
Μάλιστα, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του εντέρου αυξήθηκε κατά 19% για κάθε ημερήσια μερίδα 25 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος, που ισοδυναμεί με μια φέτα ζαμπόν.
Ακόμα, για κάθε μερίδα κόκκινου κρέατος 50 γραμμαρίων την ημέρα, ίση με ένα παχύ κομμάτι ψητού μοσχαριού, ο κίνδυνος καρκίνου του εντέρου αυξήθηκε κατά 18%.
Διαβήτης - Sputnik Ελλάδα, 1920, 30.12.2021
Διαβήτης: Τα 10 «σιωπηλά» σημάδια τύπου 2 που μπορεί να αγνοείτε
Η μελέτη συνέδεσε επίσης το αλκοόλ με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του εντέρου, καθώς μόλις μισή μπίρα την ημέρα αύξησε τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου κατά 8%.
Ωστόσο, η εν λόγω έρευνα κατέδειξε ότι ορισμένες τροφές συσχετίστηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του εντέρου, συμπεριλαμβανομένων ειδών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως το ψωμί και τα δημητριακά.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала