Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Πώς θα κινηθεί το real estate το 2022: Να αγοράσει ο Έλληνας ακίνητα ή να πουλήσει;

© Φωτογραφία : Alexandros Michailidis / SOOCΑκίνητα.
Ακίνητα. - Sputnik Ελλάδα, 1920, 02.01.2022
Βρείτε μας
Ο πρόεδρος της Ένωσης Μεσιτών Αττικής, Λευτέρης Ποταμιάνος, επιχειρεί έναν απολογισμό της αγοράς ακινήτων στη χώρα το 2021, που παραδόξως περιόρισε τις απώλειές της και επέδειξε αντανακλαστικά ανάκαμψης, διατυπώνοντας με τη μεγάλη εμπειρία που διαθέτει βασικούς άξονες προβλέψεων για το 2022.
Η ελληνική αγορά ακινήτων το ενδεκάμηνο του 2021, εξερχόμενη από μια περίοδο μεγάλων ανατροπών κι εμποδίων, «όχι μόνο περιόρισε τις απώλειές της, αλλά και επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά ανάκαμψης», όπως αναφέρεται στην Ενδιάμεση Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική 2021 της Τράπεζας της Ελλάδος.
«Η αλήθεια είναι πώς κανείς δεν είχε προβλέψει την ανοδικά εξελισσόμενη πορεία της αγοράς ακινήτων εν μέσω πανδημίας. Άξιο παρατήρησης φαινόμενο το οποίο έχει βαθύτερα αίτια» μας σχολιάζει ο πρόεδρος της Ένωσης Μεσιτών Αττικής, Λευτέρης Ποταμιάνος, παρατηρώντας το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, ότι η επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον έχει «παγώσει» το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον σε ακίνητα από τους Κινέζους, σε αντίθεση με τους Ισραηλινούς, για τους οποίους συνεχίζει η ελληνική αγορά να αποτελεί μεγάλο πόλο έλξης.

«Ξαναζέσταμα» της οικοδομικής δραστηριότητας

Η ανάκαμψη της ελληνικής αγοράς ακινήτων, εν μέσω κορονοϊού, προσθέτει ο κ. Ποταμιάνος, επιβεβαιώνει «τη συνεχόμενη αναφορά αυτών που ασχολούνται ενδελεχώς και μελετούν τη συγκεκριμένη αγορά πρεσβεύοντας την άποψη ότι προβλέψεις μπορούν να γίνουν μόνο βραχυπρόθεσμα σε ορίζοντα το πολύ έξι μηνών. Αυτό φανερώνει και προσπάθεια αποτίμησης της αγοράς μέσω των δεικτών της Τράπεζας της Ελλάδος ή οποιουδήποτε άλλου επίσημου φορέα, κάθε τρίμηνο».
Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, ειδικά στον τομέα της αγοράς κατοικίας, παρόλο που υπάρχει διαφορά ταχύτητας ανά περιοχή της επικράτειας, γενικά η «αποτίμηση είναι αυξητική τόσο σε επίπεδο πώλησης όσο και σε επίπεδο μίσθωσης» υπογραμμίζει ο κ. Ποταμιάνος, ενθαρρύνοντας τους δυνάμει εγχώριους αγοραστές το 2022 να επενδύσουν στα ακίνητα.
Ακόμη μια σημαντική παράμετρος της ανάκαμψης είναι η οικοδομική δραστηριότητα, που, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Μεσιτών Αττικής, εμφανίζεται να έχει «ξαναζεσταθεί» ειδικά σε περιοχές οι οποίες είναι αυξημένου επενδυτικού ενδιαφέροντος από ξένα κεφάλαια. «Απειλή, ωστόσο, σε αυτή την τάση είναι η συνεχόμενη αύξηση τιμής δομικών υλικών λόγω ενεργειακής κρίσης που μπορεί να σταθεί εμπόδιο» προσθέτει.
Ακίνητα στην Αθήνα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 08.12.2021
Ελλάδα
Ακίνητα: Ανοίγει ο δρόμος για κατάργηση του ΦΠΑ στα νεόδμητα

Απολογισμός ανόδου-πτώσης στην αγορά ακινήτων

Ειδικότερα, αν έκανε κανείς έναν συσσωρευτικό απολογισμό πτώσης-ανόδου την τελευταία δεκαετία 2011-2021 και ξεχώριζε δύο χρονικές περιόδους ανά πέντε έτη, 2011-2016 (πτώση) και 2016-2021 (άνοδος) το πρόσημο μπορεί να παραμένει αρνητικό, αλλά, σύμφωνα με τον συνομιλητή μας και ειδικό στο real estate, «διαφαίνεται ότι γρήγορα οι τιμές ανά την επικράτεια θα κερδίσουν όλο το προγενέστερο χαμένο έδαφος».
Αυτό, διευκρινίζει, «όσον αφορά στην αγορά κατοικίας» διότι σε επίπεδο μισθώσεων «ήδη βρισκόμαστε υψηλότερα».
Στο κομμάτι των επαγγελματικών ακινήτων, «η εικόνα δεν είναι η ίδια, χωρίς να υπάρχει όμως και εκεί σημαντική πτώση. Μικρότεροι οι ρυθμοί αντίστασης, αλλά ανάχωμα στις τιμές πωλήσεων και μισθώσεων είναι η πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων και τα υγειονομικά περιοριστικά μέτρα» διευκρινίζει.

«Να αγοράσει ακίνητα ο Έλληνας»

Τι προβλέπεται για το 2022;
«Αν κάποιος ήθελε να προβλέψει βραχυπρόθεσμα λοιπόν για το 2022 με αυστηρά μικρό ορίζοντα, θα έλεγε ότι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου η εικόνα θα συνεχίσει να είναι η ίδια χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις» απαντά ο κ. Ποταμιάνος, που σημειώνει ότι «η ανοδική τάση των τιμών των ακινήτων δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, αλλά παγκόσμιο με διαφορετικά βέβαια τοπικά χαρακτηριστικά».
Καταλήγοντας, επαναλαμβάνει ότι ο Έλληνας πρέπει το 2022 να αγοράσει ακίνητα. Ως προς το εάν μπορεί να πουλήσει, ο ίδιος απαντά: «Αναλόγως με τις ανάγκες του καθένα».
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала