Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Μετάλλαξη Όμικρον: Οι συνδυασμοί εμβολίων που προσφέρουν τη μεγαλύτερη προστασία

© Sputnik / Pavel Lisitsin / Μεταφορά στο αρχείο φωτογραφίαςΕμβολιασμός
Εμβολιασμός - Sputnik Ελλάδα, 1920, 03.01.2022
Βρείτε μας
«Μετά από την τρίτη δόση η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της νοσηλείας είναι πολύ υψηλή», σημειώνει ο Ηλίας Μόσιαλος.
Σε όλα τα νεότερα δεδομένα που ισχύουν για τη μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού που έχει πλέον κυριαρχήσει και στη χώρα μας, αναφέρθηκε ο Ηλίας Μόσιαλος.
Με ανάρτησή του στο Facebook, o καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο LSE σχολίασε τα αποτελέσματα βρετανικής έρευνας για την προστασία των εμβολίων απέναντι στο νέο πολύ πιο μεταδοτικό στέλεχος του κορονοϊού, διευκρινίζοντας ποιος συνδυασμός είναι ο «καλύτερος».
Εμβολιασμός κατά του κορονοϊού - Sputnik Ελλάδα, 1920, 03.01.2022
Ελλάδα
Μετάλλαξη Όμικρον: «Ανεπαρκή τα δύο εμβόλια» - Συναγερμός για συλλοιμώξεις με Δέλτα
«Δημοσιεύτηκαν νέα δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο για την προστασία των εμβολίων έναντι της παραλλαγής όμικρον. Τα στοιχεία προκύπτουν μετά από ανάλυση των τεστ που έγιναν μεταξύ της 27ης Νοεμβρίου και της 24ης Δεκεμβρίου και συμπεριλήφθηκαν 169.888 πιστοποιημένες περιπτώσεις δέλτα και 204.036 περιπτώσεις Όμικρον», γράφει αρχικά, προσθέτοντας αναλυτικότερα για την πιθανότητα κάποιος εμβολιασμένος να έχει συμπτώματα εάν κολλήσει την όμικρον:
1.
Μεταξύ εκείνων που είχαν κάνει δύο δόσεις AstraZeneca, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της συμπτωματικής νόσου είναι σχεδόν 40% 10 εβδομάδες μετά από την 3η ενισχυτική δόση με το εμβόλιο της Pfizer, και σχεδόν 60% 5-9 εβδομάδες μετά από την 3η ενισχυτική δόση με το εμβόλιο της Moderna.
2.
Μεταξύ εκείνων που έκανα δύο δόσεις Pfizer, η αποτελεσματικότητα κατά της συμπτωματικής νόσου μειώθηκε σχεδόν στο 50% 10 εβδομάδες μετά από την 3η ενισχυτική δόση με εμβόλιο Pfizer και σχεδόν στο 70%, 5-9 εβδομάδες μετά από μετά από την 3η ενισχυτική δόση με εμβόλιο Moderna.
Στη συνέχεια, αφού σημειώνει πως «δεν υπάρχουν ακόμα αρκετά δεδομένα για να υπολογιστεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι της νοσηλείας ανά τύπο εμβολίου, αλλά αναμένεται να γίνει και αυτό σύντομα», ξεκαθαρίζει πως από τα δεδομένα επί του παρόντος:
1.
Ο κίνδυνος νοσηλείας μετά από λοίμωξη με Όμικρον είναι 60%-70% μικρότερος σε σχέση με τη λοίμωξη με τη Δέλτα (με τα υπάρχοντα διαθέσιμα στοιχεία για την ανάλυση της σοβαρότητας της νόσου) .
2.
Ανεξάρτητα από το αν κάποιος μολυνθεί είτε με την παραλλαγή Δέλτα είτε με την Όμικρον μια 3η δόση μειώνει σημαντικά την πιθανότητα της νοσηλείας (κατά 85%-90% σε σχέση με τους μη εμβολιασμένους).
«Απαιτούνται βέβαια περαιτέρω δεδομένα για τη διερεύνηση της διάρκειας της προστασίας έναντι της σοβαρής νόσου από την όμικρον που μας παρέχεται από τα εμβόλια. Ωστόσο, η μελέτες (κυτταρικής μνήμης) των προηγούμενων παραλλαγών, υποδηλώνουν ότι αυτή θα είναι μεγαλύτερη από την προστασία έναντι της συμπτωματικής νόσου», συμπληρώνει.
Στη συνέχεια παραθέτει τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης από τη Αμερική που βασίστηκαν στην ανάλυση 862 δειγμάτων Όμικρον, 3.159 δειγμάτων Άλφα και 15.639 δειγμάτων Δέλτα τα οποία ελήφθησαν από συμπτωματικούς ασθενείς, επιβεβαιώνοντας πόσο υπερτερεί σε μεταδοτικότητα η Όμικρον έναντι οποιασδήποτε άλλης παραλλαγής. Συγκεκριμένα:
1.
Η Όμικρον προκάλεσε σημαντικά περισσότερες περιπτώσεις λοίμωξης μετά από εμβολιασμό σε σχέση με την Άλφα ή τη Δέλτα.
2.
Σημαντικά λιγότεροι ασθενείς που νόσησαν με Όμικρον χρειάστηκαν νοσηλεία σε σύγκριση ασθενείς που νόσησαν με Άλφα ή Δέλτα.
3.
Η διάμεση διάρκεια παραμονής για τους νοσηλευόμενους ασθενείς με Όμικρον ήταν σημαντικά μικρότερη απ' ό,τι για τους ασθενείς με Άλφα ή Δέλτα. Επίσης, επιπρόσθετα, η μέγιστη αναπνευστική υποστήριξη που απαιτείται για τους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με Όμικρον ήταν σημαντικά μικρότερη από ό,τι για τους ασθενείς με Άλφα ή Δέλτα.
Καταλήγοντας, ο κ. Μόσιαλος υπενθυμίζει πως «όλα αυτά τα στοιχεία δεν σημαίνουν απαραίτητα πως η Όμικρον δεν προκαλεί σοβαρή ασθένεια στους ανεμβολίαστους. Ο κίνδυνος όμως είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με τη δέλτα για τους εμβολιασμένους», συμπληρώνοντας:
«Επομένως, έχουμε καλά νέα. Η προστασία των εμβολίων έναντι της νοσηλείας μετά από λοίμωξη με Όμικρον είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή κατά της συμπτωματικής ασθένειας. Μετά από την τρίτη δόση η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της νοσηλείας είναι πολύ υψηλή. Πρέπει όμως πλέον να σπεύσουν να εμβολιαστούν οι ανεμβολίαστοι και οι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις να κάνουν την τρίτη δόση».
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала