Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Έρχεται αύξηση στα δημοτικά τέλη; Το νέο χαράτσι των 80 εκατ. ευρώ που ίσως πληρώσουν οι δημότες

© Φωτογραφία : Alexandros Michailidis / SOOC Στιγμιότυπα απο τη περιοχή των Σεπολίων στην Αθήνα στις 23 Ιουλίου, 2021.
 Στιγμιότυπα απο τη περιοχή των Σεπολίων στην Αθήνα στις 23 Ιουλίου, 2021. - Sputnik Ελλάδα, 1920, 04.01.2022
Βρείτε μας
Τους προϋπολογισμούς τους αναπροσαρμόζουν οι Δήμοι όλης της χώρας εξαιτίας του Τέλους Ταφής Αστικών Αποβλήτων που θα πρέπει να αποδίδουν από την 1η Ιανουαρίου 2022. Οι Δήμοι αντιδρούν, αλλά η κυβέρνηση εμμένει στην είσπραξή του. Το νέο τέλος προβλέπει επιπλέον 20 ευρώ ανά τόνο σκουπιδιών, που προφανώς θα κληθούν να το πληρώσουν οι δημότες.
Ανάστατοι είναι οι δήμαρχοι όλης της χώρας, καθώς καλούνται εν μέσω ενεργειακής και υγειονομικής κρίσης να πληρώσουν το Τέλος Ταφής Αστικών Αποβλήτων.
Σύμφωνα με το άρθρο 38 του νόμου 4819/21 από 1η Ιανουαρίου 2022, οι Δήμοι θα πληρώνουν επιπλέον 20 ευρώ ανά τόνο σκουπιδιών που οδηγούνται στους οργανωμένους χώρους ταφής, τους οποίους διαχειρίζονται οι Φορείς Διαχείρισης Αστικών Αποβλήτων (ΦΟΣΔΑ), μέλη των οποίων είναι οι ίδιοι οι Δήμοι.
«Το Τέλος Ταφής είναι μια ευρωπαϊκή οδηγία και επιβάλλεται σε όλη την Ευρώπη σε περιπτώσεις που οι Δήμοι στέλνουν για θάψιμο μεγάλες ποσότητες σκουπιδιών. Το Τέλος Ταφής μέχρι τώρα δεν είχε επιβληθεί και μάλιστα με έναν νόμο που ψηφίστηκε πέρσι λένε ότι μέχρι 31/12/2021 δεν αναζητούνται τα ποσά αυτά, αλλά από 1/1/ 2022 θα πρέπει να πληρώνουμε επιπλέον 20 ευρώ τον τόνο για τα απορρίμματα που πάνε σε ΧΥΤΑ» δήλωσε στο Sputnik ο δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Δημήτρης Παπαστεργίου.
Όπως τόνισε το ποσό που καλούνται να πληρώνουν επιπλέον οι Δήμοι είναι τεράστιο καθώς «για το 2022 συνολικά θα πρέπει να καταβάλλουμε 80 εκατ. ευρώ, για το 2023 είναι 120 εκατ. ευρώ και πάει λέγοντας».
«Η διαφωνία των Δήμων, και την εκφράσαμε και στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, πριν δύο εβδομάδες, είναι ότι αντιλαμβανόμαστε ότι το Τέλος είναι προαπαιτούμενο για το Ταμείο Ανάκαμψης (σ.σ. για να ενταχθούν οι δήμοι σε έργα). Θεωρούμε όμως ότι δεν φταίνε οι Δήμοι για τις παλινωδίες και την κακοδαιμονία στη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ελλάδα. Ακόμα και σήμερα το σύστημα των Μπλε Κάδων (σ.σ. ανακύκλωση) οικονομικά αιμορραγεί, δεν βγαίνει, άρα οι Δήμοι δεν έχουν εργαλείο στα χέρια τους να κάνουν ανακύκλωση και άρα γιατί τιμωρείς τους Δήμους και τους δημότες όταν το ίδιο το κράτος ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε σοβαρή πολιτική γύρω από τη διαχείριση των απορριμμάτων;» διερωτήθηκε προσθέτοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης μας είπε ότι δεν το συζητά, πρέπει να μπει το Τέλος Ταφής. Το ίδιο μας είπε ο κ. Τσίπρας, απλά μας είπε ότι θα κοιτούσε να μας δώσει τα χρήματα».
Επιστροφή μαθητών στα σχολεία - Sputnik Ελλάδα, 1920, 03.01.2022
Ελλάδα
Σχολεία: Άνοιγμα στις 10 Ιανουαρίου προκρίνει το υπ. Παιδείας – Την Τετάρτη συνεδριάζει η Επιτροπή

Τι προτείνουν οι Δήμοι

Όπως ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου, οι Δήμοι ζητούν να υπάρξει μια περίοδος δύο ετών μη επιβολής του Τέλους Ταφής μέχρι να τελειώσει το ΕΣΠΑ «γιατί σε αυτό έχουμε όλοι μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων άρα αφήστε δύο χρόνια να τελειώσουμε τις μονάδες και μετά να επιβληθεί».
«Οι ΦΟΣΔΑ που είναι φορείς των Δήμων –γιατί εμείς είμαστε οι μέτοχοι– λένε κάτι ενδιάμεσο: Να μπει το Τέλος Ταφής, αλλά μην την επιβληθεί οριζόντια σε όλες τις ποσότητες αφού κάποια απορρίμματα εκτρέπονται από την ταφή με κομποστοποιήσεις κι άλλες ενέργειες» εξήγησε ο κ. Παπαστεργίου.

Πιθανή η αύξηση δημοτικών τελών

Η νέα χρονιά για τους Δήμους, όπως λέει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, έχει μεγάλες προκλήσεις και οι δήμαρχοι είναι ήδη αγχωμένοι για τα ταμεία των Δήμων τους και αν θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν σε μια χρονιά που χαρακτηρίζεται από το αυξημένο κόστος στην ενέργεια, την πανδημία και τη διαχείρισή της, ενώ, αν τελικά το Τέλος Ταφής πληρωθεί από τους Δήμους, δεν αποκλείεται αυτό να μετακυλισθεί στις τσέπες των δημοτών μέσα από αύξηση των δημοτικών τελών.
«Μάλιστα, βγήκε και εγκύκλιος για την πληρωμή του Τέλους Ταφής που υποχρεωνόμαστε να το πληρώσουμε οι Δήμοι και οι δήμαρχοι που συμμετέχουν στους ΦΟΣΔΑ. Εμείς λέμε ότι είναι ένας άδικος τρόπος επιβολής φορολογίας και προφανώς υπάρχει το ενδεχόμενο το ποσό να μετακυλισθεί στους δημότες. Πού θα βρουν οι Δήμοι αυτά τα λεφτά για να τα πληρώσουν;» κατέληξε ο κ. Παπαστεργίου.
Εμβολιαστικό κέντρο - Sputnik Ελλάδα, 1920, 30.12.2021
Ελλάδα
Όμικρον: Γιατί κολλούν και οι εμβολιασμένοι – Ο λόγος για τις εκρήξεις των κρουσμάτων
Απαράδεκτο χαρακτήρισε το Τέλος Ταφής μιλώντας στο Sputnik ο δήμαρχος Αμπελοκήπων- Μενεμένης και αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου.
«Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία είναι υποχρεωμένοι όλοι οι Δήμοι της χώρας να αναθεωρήσουν τους προϋπολογισμούς τους και να συνυπολογίσουν 20 ευρώ τον τόνο ως Τέλος Ταφής. Ή θα τα πληρώσουν οι Δήμοι με δικά τους χρήματα ή θα πρέπει να τα μετακυλίσουν στους δημότες με αύξηση των δημοτικών τελών. Είναι απαράδεκτο όλο αυτό και δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Είμαστε όλοι αντίθετοι» είπε ο κ. Κυρίζογλου.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Γεράνης, δήλωσε στο Sputnik: «Εμείς είμαστε ο ενδιάμεσος κρίκος δηλαδή εισπράττουμε τα τέλη και τα αποδίδουμε στον Ε.Ο.ΑΝ.(σ.σ. Εθνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης)». Πρόσθεσε ότι η πρόταση του Φορέα είναι το Τέλος να μην επιβληθεί οριζόντια σε όλους τους Δήμους, αφού αρκετοί έχουν προχωρήσει στην υλοποίηση σημαντικών έργων για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Κλείνοντας, όπως ανέφερε ο κ. Γεράνης, σήμερα –χωρίς το νέο Τέλος Ταφής που θα επιβληθεί– οι Δήμοι πληρώνουν κατά μέσο όρο περίπου 30 ευρώ για κάθε τόνο σκουπιδιών.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала