Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Πού και πώς μπορείτε να κάνετε δωρεάν PCR τεστ - Τεράστιο πρόβλημα στην πλατφόρμα για ραντεβού

© Φωτογραφία : SOOC / Menelaos MichalatosΤεστ κορονοϊού
Τεστ κορονοϊού - Sputnik Ελλάδα, 1920, 04.01.2022
Βρείτε μας
Μπορείτε να κάνετε δωρεάν μοριακό τεστ σε κέντρα υγείας στη χώρα μας, αλλά θα χρειαστεί να προσπεράσετε ένα δύσκολο εμπόδιο: Το κλείσιμο του ραντεβού.
«Δωρεάν PCR τεστ»: Έγινε hashtag στο Twitter και αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης. Με την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και την ακρίβεια που πλήττει τις τσέπες των Ελλήνων, το δωρεάν μοριακό τεστ είναι ένα από τα βασικά αιτήματα της εποχής.
Και όμως, υπάρχει τρόπος να κάνει κάποιος PCR τεστ κορονοϊού χωρίς να πληρώσει. Μόνο που ο τρόπος αυτός είναι καλά κρυμμένος, σκοντάφτει στα… δύσβατα μονοπάτια του ψηφιακού κράτους και χρειάζεται επειγόντως μια ανανέωση.

Τι ισχύει από το 2020 για τα δωρεάν PCR

Η δυσκολία του εγχειρήματος φαίνεται απλά και μόνο όταν πληκτρολογήσετε στο Google «πού μπορώ να κάνω δωρεάν μοριακό/PCR τεστ». Τα περισσότερα αποτελέσματα αναφέρονται αποκλειστικά στα δωρεάν rapid test που γίνονται από τις ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ.
Με μια προσεκτική ματιά, το φαινομενικά άσχετο πρώτο αποτέλεσμα του Google οδηγεί σε μια περσινή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας στην ιστοσελίδα covid19.gov.gr.
Στην ανακοίνωση αυτή από τον Οκτώβριο του 2020, αναφέρεται ότι 161 Κέντρα Υγείας και 42 περιφερειακά ιατρεία στη χώρα μας παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ) για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Σημειώνεται ακόμη πως: «Όσοι πολίτες αναπτύσσουν συμπτωματολογία συμβατή με λοίμωξη από τον κορονοϊό SARS-CoV-2 μπορούν πλέον να απευθύνονται στα εν λόγω Κέντρα Υγείας και στα Περιφερειακά Ιατρεία προκειμένου να εξεταστούν. Η εξέταση θα γίνεται μόνο κατόπιν ραντεβού, είτε μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ραντεβού, όπου υπάρχει πλέον η ένδειξη για Ιατρείο COVID-19, είτε τηλεφωνικά με τους 5ψήφιους αριθμούς, είτε επικοινωνώντας απευθείας με το Κέντρο Υγείας».

Αξιοπρόσεκτο είναι το γεγονός ότι δεν αναφέρεται τι είδους εξέταση θα γίνεται, ενώ η λίστα με τα κέντρα υγείας έχει να ανανεωθεί από τον Οκτώβριο του 2020.
«Ουρά» από κόσμο για ένα δωρεάν μοριακό τεστ στο κέντρο υγείας Πατησίων - Sputnik Ελλάδα, 1920, 03.01.2022
Ελλάδα
Κακός χαμός στα κέντρα υγείας για ένα δωρεάν PCR: Απίστευτη ταλαιπωρία, αναμονή ακόμη και δύο ώρες

«Κολλάει» η πλατφόρμα για τα ραντεβού

Η διαδικασία για να κλείσει κάποιος ή κάποια ραντεβού διαδικτυακά στην κοντινότερη μονάδα ΠΦΥ για μοριακό τεστ κορονοϊού είναι φαινομενικά απλή.
Με τους κωδικούς Taxisnet και το ΑΜΚΑ, είτε μπαίνετε από το πόρταλ της ΗΔΙΚΑ είτε κατευθείαν από τo e-sintagografisi.gr. Σημειώνεται ότι για τη διαδικασία αυτή πρέπει να ενεργοποιήσετε την άυλη συνταγογράφηση.
Πατώντας λοιπόν στο «Νέο Ραντεβού», τικάρετε πάνω αριστερά την επιλογή «Αναζήτηση ραντεβού μόνο σε ιατρεία Covid-19».
© Φωτογραφία : https://www.e-syntagografisi.gr/p-rv/pΤο σημείο όπου «κολλάει» η διαδικασία για να κλείσετε διαδικτυακά ραντεβού για δωρεάν μοριακό τεστ
Το σημείο όπου «κολλάει» η διαδικασία για να κλείσετε διαδικτυακά ραντεβού για δωρεάν μοριακό τεστ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 03.01.2022
Το σημείο όπου «κολλάει» η διαδικασία για να κλείσετε διαδικτυακά ραντεβού για δωρεάν μοριακό τεστ
Σε αυτό το σημείο η διαδικασία «παγώνει» τις τελευταίες μέρες. Όπως διαπιστώσαμε, η ιστοσελίδα κολλάει εντελώς και από υπολογιστή και από κινητό τηλέφωνο: Δεν μπορούμε να επιλέξουμε νομό και περιοχή και δεν μπορούμε να πάμε πίσω.
Στη μέση αναγράφεται η φράση «Η αναζήτηση ραντεβού σε ιατρεία Covid-19 πραγματοποιείται για διάστημα τριών ημερών», χωρίς να μπορούμε να επιλέξουμε κάποιο χρονικό διάστημα. Μόνο ανανέωση μπορείτε να κάνετε που σας οδηγεί πίσω στην είσοδο στην υπηρεσία όπου πάλι πρέπει να εισάγετε τους κωδικούς σας.
Σκεφτείτε τώρα να πρέπει να κάνετε όλη αυτή τη διαδικασία χωρίς κανένα αποτέλεσμα, ενώ βρίσκετε στην ουρά έξω από κάποιο Κέντρο Υγείας...

Μόνο με θετικό rapid test;

Πάντως, ακόμα και αν καταφέρετε να κλείσετε το πολυπόθητο ραντεβού και να περάσετε το εμπόδιο της αναμονής, υπάρχουν καταγγελίες χρηστών στο Twitter ότι οι γιατροί στα κέντρα υγείας έχουν γίνει πολύ πιο απαιτητικοί και ζητάνε τουλάχιστον θετικό rapid test για να προχωρήσουν σε μοριακό έλεγχο.

Το ερωτηματικό για τα νοσοκομεία και η «καλύτερη» λύση

Στο Twitter, αρκετοί είναι οι χρήστες που αναφέρουν ότι δωρεάν μοριακά τεστ διενεργούνται στα νοσοκομεία της χώρας. Αυτό ίσως ισχύει σε περίπτωση εισαγωγής ασθενή στο νοσοκομείο είτε για κάποια επέμβαση είτε λόγω συμπτωματολογίας κορονοϊού, δεν μεταφράζεται πάντως όμως στην πράξη.
Εμείς επισκεφτήκαμε το Τζάνειο που δεν είναι νοσοκομείο αναφοράς. Το πρώτο πράγμα που βλέπει κάποιος στην είσοδο –και το επιβεβαιώνει και ο υπεύθυνος ασφάλειας– είναι μια ανακοίνωση που αναφέρεται ότι μοριακά τεστ κορονοϊού γίνονται μόνο στα κέντρα υγείας Καμινίων, Νίκαιας και Περιστερίου.
Σύμφωνα βέβαια με τη λίστα του 2020 με τα κέντρα υγείας και όπως διαπιστώσαμε όταν φτάσαμε εκεί, στη Νίκαια το κέντρο υγείας λειτουργεί μόνο ως εμβολιαστικό κέντρο και δεν γίνονται τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού. Ο κόσμος εκεί ήταν ελάχιστος.
ΕΟΔΥ - rapid test - Sputnik Ελλάδα, 1920, 03.01.2022
Ελλάδα
Διευκρινίσεις Γκάγκα: Το θετικό rapid test καλύπτει απουσία από τη δουλειά για τους εμβολιασμένους
Στα άλλα δύο κέντρα υγείας, δεν υπήρχαν «ουρές» αλλά δέχονταν ασθενείς κατόπιν ραντεβού μόνο. Έξω από το 1ο Κέντρο Υγείας Περιστερίου, ένας νεαρός μάς παραπονέθηκε ότι είχε προσπαθήσει να κλείσει ραντεβού μέσω τηλεφώνου, αλλά δεν απαντούσε κανείς.
Στη γραμματεία, πάλι, μας παρέπεμψαν στην ιστοσελίδα του ΗΔΙΚΑ, διαφορετικά μάς είπαν να προσπαθήσουμε να πάμε χωρίς ραντεβού είτε στα Πατήσια είτε στην Αλεξάνδρας. Είναι δύο από τα μεγαλύτερα κέντρα υγείας στην «καρδιά» της πρωτεύουσας, όπου τις τελευταίες μέρες σχηματίζονται τεράστιες «ουρές».
Η… καλύτερη λύση, λοιπόν, εφόσον η πλατφόρμα κολλάει, είναι να προσπαθήσετε να κλείσετε ραντεβού τηλεφωνικά είτε να επικοινωνήσετε με το κέντρο υγείας που σας ενδιαφέρει για να δείτε αν πράγματι διενεργούνται μοριακά τεστ – εφόσον φυσικά σας απαντήσουν!
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала