Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Σχολεία: Επιστροφή των μαθητών στα θρανία τη Δευτέρα με τρία self test – Αναλυτικά όλα τα νέα μέτρα

© Φωτογραφία : SOOC/Menelaos MyrillasΣχολεία: Οι μαθητές δημοτικών και νηπιαγωγείων επιστρέφουν στα θρανία
Σχολεία: Οι μαθητές δημοτικών και νηπιαγωγείων επιστρέφουν στα θρανία - Sputnik Ελλάδα, 1920, 04.01.2022
Βρείτε μας
Από την ερχόμενη Δευτέρα επιστρέφουν στις σχολικές αίθουσες οι μαθητές - Τι θα ισχύει με το πρωτόκολλο του 50%+1 για το κλείσιμο ενός τμήματος και τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς.
Ανοίγουν από τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου τα σχολεία, παρά τις ανησυχίες που εκφράζονται για τη διασπορά του κορονοϊού, την ώρα που η Όμικρον «επελαύνει» στη χώρα.
Η απόφαση ελήφθη από την κυβέρνηση ύστερα από σχετική εισήγηση της Επιτροπής των Ειδικών, που συνεδρίασε νωρίτερα σήμερα.
Μετά από ημέρες αβεβαιότητας, ανακοινώθηκε επισήμως πως τα σχολικά ιδρύματα ανοίγουν στο κανονικό τους χρονοδιάγραμμα, μετά τις διακοπές των γιορτών.
Ωστόσο, το άνοιγμα αυτό συνοδεύεται από αλλαγές στα υγειονομικά πρωτόκολλα, σε μία προσπάθεια να μειωθεί ο κίνδυνος διασποράς στη σχολική κοινότητα.
Τα μέτρα αυστηροποιούνται, ενώ αλλάζει και η πρόβλεψη όσον αφορά πότε κλείνει ένα τμήμα.
Παιδιά σε σχολείο στη Σερβία - Sputnik Ελλάδα, 1920, 04.01.2022
Ελλάδα
Όμικρον: Πόσο κινδυνεύουν παιδιά κάτω των 5 ετών εάν νοσήσουν – Η συμβουλή Θεοδωρίδου στους γονείς
Αφού ευχήθηκε καλή χρονιά, η υπουργός Υγείας Νίκη Κεραμέως γνωστοποίησε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου με αυστηρά μέτρα.
«Έχουμε όλοι, πολλές φορές, τονίσει τη μεγάλη σημασία της διά ζώσης λειτουργίας των σχολείων. Πρώτα από όλα για το αυτονόητο, για το ίδιο το εκπαιδευτικό έργο, τίποτε δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη διά ζώσης διδασκαλία, έπειτα, για την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών μας, για τα οποία είναι καίριας σημασίας να λειτουργούν στον φυσικό τους χώρο, με τους συμμαθητές και τους εκπαιδευτικούς τους. Ταυτόχρονα, όμως, η διά ζώσης λειτουργία των σχολείων σε καιρό πανδημίας διασφαλίζει και τη μεγαλύτερη ασφάλεια των παιδιών μας, καθώς στα σχολεία προβλέπεται ένα αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας της εκπαιδευτικής κοινότητας, με τη διενέργεια συστηματικών τεστ κάθε εβδομάδα για την προσέλευση στο σχολείο, με την απαρέγκλιτη χρήση της μάσκας, με τους εκτεταμένους καθημερινούς ελέγχους σε περίπτωση κρούσματος στο τμήμα, μεταξύ και των άλλων μέτρων που ήδη ισχύουν», ανέφερε αρχικά.
Στη συνέχεια, αφού σημείωσε πως «πρωταρχικό μας ενδιαφέρον είναι τα σχολεία να εφαρμόζουν κανόνες που συνθέτουν ένα όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας της εκπαιδευτικής κοινότητας», ενώ «ακριβώς γι’ αυτό, αποδεχτήκαμε τις εισηγήσεις της Επιτροπής τον Σεπτέμβριο και θεσπίσαμε ένα πρωτόκολλο με αυξημένους ελέγχους, που, όπως αποδείχτηκε, λειτούργησε πολύ καλά», αλλά και πως «τα παιδιά μας ήταν περισσότερο ασφαλή στο σχολείο, απ’ ό,τι εκτός αυτού» που είχε ως «αποτέλεσμα στο 80% των περιπτώσεων που εντοπίστηκε ένα κρούσμα σε τμήμα, να μην υπάρξει δεύτερο», πρόσθεσε:

«Έτσι και τώρα, αποδεχτήκαμε και πάλι τις εισηγήσεις της Επιτροπής για επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου, ώστε να ανταποκρίνεται στα δεδομένα της μετάλλαξης Omicron. Η επικαιροποίηση συνίσταται στην εντατικοποίηση των ελέγχων, με ακόμη περισσότερα τεστ στα σχολεία μας».

Τα νέα μέτρα στα σχολεία

Από τη Δευτέρα, λοιπόν, ορίζονται τα εξής:
Ένα επιπλέον self test την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας (10-15 Ιανουαρίου), αντί για δύο που ίσχυε έως σήμερα.
Τα δύο self test αφορούν και τους εμβολιασμένους μαθητές και τους εμβολιασμένους καθηγητές.
Όταν εμφανίζεται κρούσμα, «φεύγουμε από τη λογική του "σταυρού" κι επεκτεινόμαστε σε ελέγχους σε όλους τους μαθητές». Συγκεκριμένα, οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δύο ράπιντ και ένα σελφ τεστ, εκτός από τα δύο στάνταρ self test (1 τεστ δηλαδή την ημέρα, 5 συνολικά). Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν τρία self test σε μία εβδομάδα. Το ίδιο ισχύει και για τους εκπαιδευτικούς.
Σημειώνεται επίσης ότι παραμένει το πρωτόκολλο του 50%+1 για το κλείσιμο ενός τμήματος.
«Όλες οι άλλες προβλέψεις του πρωτοκόλλου, όπως, για παράδειγμα, τα υποχρεωτικά ράπιντ τεστ για εκπαιδευτικούς που δεν είναι εμβολιασμένοι, η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, η αναστολή των εκδρομών, εξακολουθούν να ισχύουν. Τα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στις υπόλοιπες εκπαιδευτικές δομές, για παράδειγμα, στα Πανεπιστήμια, τα οποία έχουν και υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, επίσης παραμένουν ως έχουν», διευκρίνισε επίσης η κα Κεραμέως, καταλήγοντας:
«Το πρωτόκολλο απέδωσε τους προηγούμενους μήνες. Πλέον προβλέπεται η προσαρμογή του στα δεδομένα της μετάλλαξης Όμικρον, με βάση τις εισηγήσεις της Επιτροπής. Τα παιδιά μας, οι εκπαιδευτικοί μας, οι γονείς, συμβάλλατε καθοριστικά, από την αρχή της σχολικής χρονιάς, στην αποτελεσματική εφαρμογή του πρωτοκόλλου. Θέλουμε, για ακόμα μια φορά, να σας ευχαριστήσουμε θερμά γι’ αυτό, αλλά και για την αυξημένη φροντίδα που είμαστε βέβαιοι ότι θα επιδείξετε, προκειμένου να τηρηθούν τόσο οι ισχύουσες όσο και οι πρόσθετες προβλέψεις του. Πολλές ευχαριστίες και στα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης για την πολύτιμη συνδρομή τους στην εφαρμογή των μέτρων προστασίας και πρόληψης».
Την πρώτη έτσι εβδομάδα που θα ανοίξουν τα σχολεία, θα χορηγηθούν δωρεάν τρία self test σε μαθητές και διδάσκοντες. To πρώτο self test θα πρέπει, δε, να γίνει και να δηλωθεί την Κυριακή 9 Ιανουαρίου.
Τη δεύτερη εβδομάδα θα χορηγηθούν δωρεάν δύο self test σε μαθητές και διδάσκοντες.
Όλα τα παραπάνω αφορούν τόσο τους εμβολιασμένους όσο και τους ανεμβολίαστους μαθητές, αλλά και τους εμβολιασμένους διδάσκοντες. Από την άλλη, οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί είναι υποχρεωμένοι να κάνουν rapid test.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала